Η Χρυσή Αυγή και το... Τάγμα της

Τον 19ο αιώνα υπήρξε αυξημένο ενδιαφέρον για αποκρυφιστικές μελέτες ως αντίδραση στην υλιστική κοσμοθεωρία. Αλλά είπαμε... Άλλο αντίδραση στον υλισμό και άλλο... αυτό!



Αναρτά η Χρυσαλία

ΠΟΛΛΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΕΚΤΟΝΩΝ, ΘΕΟΣΟΦΙΣΤΩΝ, ΠΝΕΥΜΑΤΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΡΟΔΟΣΤΑΥΡΩΝ ΕΠΙΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΤΗΝ ΑΜΦΙΒΟΛΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΜΙΑΣ (ΜΥΣΤΙΚΗΣ ΓΝΩΣΗΣ) ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΔΙΑΦΥΛΑΞΟΥΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗ ΧΑΘΕΙ.

Η τάση της εποχής για μυστικές οργανώσεις

Οι μυστικές εταιρείες αποτελούσαν τάση της εποχής. Το 1888 δημιουργήθηκε μια τέτοια μυστική οργάνωση στην Αγγλία. Ονομάστηκε Ερμητικό Τάγμα της Χρυσής Αυγής (Hermetic Order of the Golden Dawn) και άσκησε μεγάλη επίδραση σε άλλες μυστικές εταιρίες καθώς και στις σύγχρονες μορφές της μαγείας και του αποκρυφισμού.

Οι ιδρυτές της  Χρυσής Αυγής

Εμπνευστής της  Χρυσής Αυγής που είχε ως σκοπό τη διατήρηση της Δυτικής Εσωτερικής Παράδοσης ήταν ο Γουίλιαμ Γουίν Γουέστκοτ (1848-1925), ένας Λονδρέζος ιατροδικαστής μελετητής του αποκρυφισμού. Τα άλλα δύο ιδρυτικά μέλη ήταν ο Γουίλιαμ Ρόμπερτ Γούντμαν (1828-1891), συνταξιούχος γιατρός, ροδόσταυρος παθιασμένος καβαλιστής και ο Σάμουελ Λίντελ Μακ Γκρέγκορ-Μάθερς (1854-1918), που ήταν ο πραγματικός μάγος του Τάγματος.
Αυτός είχε αναλάβει την ευθύνη να καταστήσει τη μυστική εταιρεία ένα τάγμα μαγείας με περίπλοκα τυπικά μύησης που θα οδηγούσαν μέσω των τελετουργιών σε διάφορα επίπεδα εσωτερικής γνώσης.

Σύνθετες τελετουργίες


Οι τελετουργίες και οι διδασκαλίες της Χρυσής Αυγής βασίζονται στο λεγόμενο (Cipher Manuscript = κρυπτογραφημένο χειρόγραφο). Αυτό το κείμενο, το οποίο παρουσίαζαν ως αρχαίο σύγγραμμα, ήταν γραμμένο σε κώδικα και περιείχε τελετουργίες μιας παλιάς μυστικής εταιρίας. Στην πραγματικότητα επρόκειτο για το κείμενο ενός Άγγλου ελευθεροτέκτονα της ίδιας εποχής, ο οποίος είχε γράψει σε κώδικα τα τυπικά μιας μυστικής εταιρίας, η ίδρυση της οποίας είχε σχεδιαστεί αλλά δεν είχε πραγματοποιηθεί ποτέ. Ο Γουέστκοτ και ο Μάθερς εμπνεύστηκαν από αυτό το έγγραφο ποικίλες μαγικές τελετουργίες. Οι διδασκαλίες, οι δοκιμασίες της μύησης και οι βαθμοί της Χρυσής Αυγής καθιερώθηκαν ως σημαντικά πρότυπα όλων των αποκρυφιστικών μυστικών εταιρειών που ακολούθησαν.

Το Εσωτερικό Τάγμα

Αρχικά στους κόλπους της Χρυσής Αυγής διδάσκονταν κυρίως οι βασικές αρχές της Καββάλα της αστρολογίας του αλχημιστικού συμβολισμού της γεωμαντείας και των Ταρό. Αυτές οι διδασκαλίες του Εξωτερικού Τάγματος δεν ήταν μυστικές καθώς περιείχαν μόνο ένα μικρό μέρος της λεγόμενης μαγικής γνώσης. Από το 1891 ξεκίνησε να διδάσκεται στους μυημένους η πρακτική μαγεία ως μέσο απόκτησης της εσωτερικής γνώσης. Ήταν τότε που ο Μακ Γκρέγκορ Μάθερς έγινε αρχηγός του Τάγματος και ανέπτυξε εντυπωσιακά τελετουργικά μύησης για τους μυημένους στον χαμηλό βαθμό. Μέσω της μύησης στους πρώτους πέντε βαθμούς της εσωτερικής φώτισης γίνονταν η μύηση στο Εσωτερικό Τάγμα στο Τάγμα του Ρόδου και του Χρυσού Σταυρού (Ordo Rosea Rubeau et Aureae Crucis).

Μυστικές οργανώσεις και θεωρίες συνωμοσίας

Η Χρυσή Αυγή προσέλκυσε πολλές και διαφορετικές προσωπικότητες όπως τον δανδή Άλιστερ Κρόουλι (1875-1939) και τον Ιρλανδό ποιητή και δραματουργό Γουίλιαμ Μπάτλερ Γέιτς (1865-1939). Η μυστηριώδης φήμη του Τάγματος οφείλεται εν μέρει στα σχίσματα και στις συγκρούσεις που συντελέστηκαν στους κόλπους του. Για παράδειγμα δημοσιοποιήθηκαν ισχυρισμοί ότι στον πυρήνα της Χρυσής Αυγής υπήρχε ένα τρίτο τάγμα, στο οποίο ανήκαν οι πραγματικοί λαμπαδοφόροι της μυστικής γνώσης, οι οποίοι παρέμεναν άγνωστοι και απροσπέλαστοι στους αμύητους. Οι ισχυρισμοί αυτοί συνέβαλαν στην σύνδεση της Χρυσής Αυγής και παρεμφερών μυστικιστικών μυστικών εταιρειών με θεωρίες συνωμοσίας. Σύμφωνα με αυτές τις θεωρίες οι μυστηριώδεις μεγάλοι μύστες ήταν εκείνοι που κατεύθυναν μυστικά τη μοίρα της ανθρωπότητας. Ήταν εκείνοι που είχαν εισαγάγει και διαμορφώσει τις διάφορες τάσεις στους χώρους της διανόησης της θρησκείας των τεχνών και τις επιστήμης. Το Τάγμα της Χρυσής Αυγής υπάρχει έως σήμερα έχοντας στο μεταξύ υιοθετήσει πολλά νέα στοιχεία. Ένα μέλος του ο Ίσραελ Ρεγκάρντιε (1907-1985) έφερε στο φως της δημοσιότητας στοιχεία για τις τελετουργίες του Τάγματος συμβάλλοντας στη διάσωση των διδασκαλιών της  Χρυσής Αυγής. 


Blogger Template by Clairvo