Ο Δρόμος προς την Δημοκρατία!

Κεντρικός στόχος είναι η αποκατάσταση της έννοιας της δημοκρατίας, την συγκρότηση τοπικών Δήμων αποτελούμενων από ενεργούς Πολίτες και την πληροφόρηση και συντονισμό των Ελλήνων για οργανωμένη και μεθοδική δράση.

Γράφει ο Προμηθέας Αδέσμωτος

Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Η ιδέα περί Δημοκρατίας παραμένει τόσο θολή και παρεξηγημένη ώστε σήμερα να μην αντιλαμβανόμαστε τι είναι δημοκρατία και πως λειτουργεί. Αυτό δίνει χώρο σε κάθε λογής καθεστώτα να αυτοχαρακτηρίζονται «δημοκρατία», δίχως να έχουν καμία σχέση με αυτήν.

Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Στο επίπεδο του πολίτη, ο όρος αυτός που είναι άμεσα εξαρτημένος με το πολίτευμα της δημοκρατίας, παραμένει κενός περιεχομένου, ή ακόμα χειρότερα συγχέεται με αυτόν του ψηφοφόρου (ο πολίτης διαχειρίζεται την εξουσία, ο ψηφοφόρος την εκχωρεί).

Η ΣΧΕΣΗ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Αποτέλεσμα είναι να μην έχουμε δημοκρατία αφού δεν υπάρχουν πραγματικοί πολίτες, και να μην διαμορφώνονται οι άνθρωποι σε πολίτες αφού το πολίτευμα ως μη δημοκρατικό δεν προάγει την ιδιότητα του Πολίτη στους ανθρώπους.

Η ΑΝΑΓΚΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ ΣΕ ΠΟΛΙΤΕΣ
Το κλειδί για να ξεκινήσει η διαδικασία εκδημοκρατισμού του πολιτεύματος είναι η μεταμόρφωση των ψηφοφόρων σε ενεργούς διαχειριστές και όργανα όλων των αποφάσεων σε ότι αφορά την πολιτεία και την κοινωνία, δηλαδή σε Πολίτες. Δεν χωρούν κόμματα και πολιτικοί εκεί όπου ο λαός αποφασίζει για όλα με άμεσο τρόπο.

ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΔΗΜΩΝ
Η συγκρότηση αυτόνομων Δήμων, με πληθώρα επιμέρους μικρότερων κοινοτήτων υπό την αιγίδα του κάθε Δήμου, επιτρέπει την μέγιστη αποκέντρωση των αποφάσεων σε τέτοιο επίπεδο όπου ο τοπικός λαός γνωρίζει ποια είναι τα ζητήματα και πως θα τα αντιμετωπίσει.

Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Η λειτουργία της Δημοκρατίας καθορίζεται από τα όργανα λήψης και υλοποίησης των αποφάσεων σε τοπικό επίπεδο και τον συντονισμό των επί μέρους τοπικών Δήμων σε επίπεδα Περιφέρειας και Επικράτειας για όσα θέματα δεν μπορούν να τα διαχειριστούν από μόνοι τους οι Δήμοι. Το μοντέλο αυτό θυμίζει τις αυτόνομες Πόλεις Κράτη της αρχαίας Ελλάδας, και ειδικά της κλασσικής Αθήνας, όπου και άνθησε για πρώτη και τελευταία από τότε φορά η δημοκρατία. Τότε οι πολίτες ήταν οι μοναδικοί διαχειριστές των ζητημάτων της πολιτείας τους, δίχως την διαμεσολάβηση πολιτικών, οργανωμένων ομάδων ή κομμάτων και δίχως την ανάγκη εκλογών και ανάθεσης της εξουσίας σε συγκεκριμένα πρόσωπα.

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Η συνέλευση των πολιτών (Εκκλησία του Δήμου) συνεδρίαζε και αποφάσιζε για όλα τα πολιτικά, διοικητικά, στρατιωτικά, οικονομικά και διπλωματικά θέματα. Όργανο εκτέλεσης των αποφάσεων και προπαρασκευής των συζητήσεων ήταν η Βουλή των Πεντακοσίων. Αυτή η Βουλή αποτελούνταν από πεντακόσιους κληρωτούς Αθηναίους Πολίτες που υπηρετούσαν για ένα έτος, δεν έπαιρνε αποφάσεις αλλά εκτελούσε τις αποφάσεις της συνέλευσης, επέβλεπε την δημόσια διοίκηση και υπηρετούσε την συνέλευση του Δήμου.

Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Η δικαιοσύνη ήταν στα χέρια των πολιτών. Έξι χιλιάδες Αθηναίοι κληρώνονταν ως δικαστές για ένα έτος. Κατά τις δικάσιμες ημέρες, από αυτούς τους έξι χιλιάδες γινόταν κλήρος για να συγκροτηθεί το δικαστικό σώμα που θα εκδίκαζε τις υποθέσεις της ημέρας. Δεν υπήρχε πιθανότητα δωροδοκίας και οι αποφάσεις ήταν αμετάκλητες.

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΕΞΟΥΣΙΕΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
Για να δώσουμε λοιπόν το στίγμα της πραγματικής Δημοκρατίας, οι τρείς εξουσίες, νομοθετική εκτελεστική και δικαστική, που σήμερα δήθεν διαχωρίζονται ενώ ουσιαστικά ελέγχονται από το εκτελεστικό (την κυβέρνηση), στην Δημοκρατία εκτελούνται όλες από τους Πολίτες. Γίνεται ξεκάθαρο το πόσο απέχουμε σήμερα από την δημοκρατία.

ΙΣΟΝΟΜΙΑ, ΙΣΗΓΟΡΙΑ & ΙΣΟΠΟΛΙΤΕΙΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΛΟΥΤΟ
Η Δημοκρατία, πέρα από ανάγκη να καλλιεργεί πολίτες με γνώσεις, ήθος και ανιδιοτέλεια, προϋποθέτει και την ουσιαστική εφαρμογή κανόνων ισονομίας, ισηγορίας και ισοπολιτείας. Και στην οικονομία, επιβάλλεται να ισχύουν αυτές οι αρχές ώστε να μην δημιουργείται υπέρμετρο οικονομικό προβάδισμα σε κάποιους με το οποίο να ανατρέπεται η ισοπολιτεία.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ & Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ
Ο κάθε Δήμος κληροδοτείται με πλήρη αυτονομία και αυτοδιάθεση, προγραμματίζει και συντονίζει την απαραίτητη οικονομική δραστηριότητα, καλύπτοντας τις βιοποριστικές ανάγκες όλων ώστε, να μπορούν να είναι ενεργοί πολίτες όλοι και όχι μόνο όσοι έχουν την οικονομική ευχέρεια. Αδιαμφισβήτητα, ο εθνικός πλούτος ανήκει σε όλους και αξιοποιείται προς όφελος όλων. Αντιθέτως σήμερα μεθοδεύεται η μονοπώληση του εθνικού πλούτου από ελάχιστα άτομα και αυτό με τις ευλογίες της «πολιτείας».

Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΑΞΙΩΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ
Η δράση του ατόμου και η ιδιωτική πρωτοβουλία ενθαρρύνεται, αλλά πάντα μέσα στα πλαίσια του συλλογικού συμφέροντος. Οι άξιοι κρίνονται κυρίως μέσα από την προσφορά τους στην κοινωνία, και όχι από την περιουσία τους. Η συσσώρευση πλούτου, διέπεται από τους ίδιους περιορισμούς που περιορίζουν το δικαίωμα στην ελευθερία ενός, στο σημείο από το οποίο ξεκινούν τα δικαιώματα ελευθερίας των άλλων.

ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Κεντρικός στόχος είναι η αποκατάσταση της έννοιας της δημοκρατίας, την συγκρότηση τοπικών Δήμων αποτελούμενων από ενεργούς Πολίτες και την πληροφόρηση και συντονισμό των Ελλήνων για οργανωμένη και μεθοδική δράση.

ΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ ΣΗΜΕΡΑ
Ξεκινάμε σήμερα το χτίσιμο των Δημοκρατικών Θεσμών που θα λειτουργήσουν αύριο όταν αποκατασταθεί η Δημοκρατία και εκπαιδεύουμε τους σημερινούς ψηφοφόρους στο πώς να λειτουργούν ως πολίτες ώστε να είναι σε θέση άξια να διαχειρίζονται τα της Πολιτείας τους.


Blogger Template by Clairvo