Τετέλεσται η τρικομματική! Ο Σαμαράς αυτοκτονεί, ο Βενιζέλος χαίρεται, ο Κουβέλης...επιπλέει!

Όσο βαθαίνει το σκοτάδι στη νύχτα του Μνημονίου που έχει σκεπάσει την Ελλάδα, τόσο ο εφιάλτης που βιώνει η χώρα γίνεται πιο τρομακτικός.

Γιατί μόνο με εφιάλτη ή με κακόγουστη ιονεσκικού τύπου φάρσα μπορεί να συγκριθεί αυτό που δείχνει ότι από αύριο θα είναι πραγματικότητα: 

Συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ!

Με το ΠΑΣΟΚ να επιστρέφει στην διοίκηση της χώρας που κατέστρεψε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα (χρειάστηκαν μόλις 25 μήνες) ακριβώς 12 μήνες αφ'ότου έπαυσε να έχει κομματικούς υπουργούς στην κυβέρνηση Σαμαρά!

Ο δολοφόνος επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος, απλά για να ολοκληρώσει αυτό που άρχισε.

Ο Ευ. Βενιζέλος είχε ζητήσει και έλαβε εξουσιοδότηση να διαπραγματευτεί με βάση το πλαίσιο που προτείνει το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή να υπάρξει νέος φορέας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, με σχέδιο, οργανόγραμμα και αξιοκρατία και να έρθει το σχέδιο αυτό με νόμο στη Βουλή και για αυτό είναι παράξενο ότι τώρα ζητεί πάλι συνεδρίαση της ΚΟ, αλλά μάλλον θα θέσει θέμα για το αν θα αποχωρήσει η ΔΗΜΑΡ τι πρέπει να κάνει το ΠΑΣΟΚ: Να μείνει στην κυβέρνηση ή να αποχωρήσει;

Στις δηλώσεις του ξεκαθάρισε ότι αν αποχωρήσει η ΔΗΜΑΡ το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να στηρίξει την κυβέρνηση, έστω και αν βρεθεί με 153 βουλευτές (επισήμως τουλάχιστον).

Στην ΚΟ της ΔΗΜΑΡ όμως επικράτησε η σκληρή γραμμή και ο Φ.Κουβέλης προσήλθε στη σύσκεψη με πρόταση να επαναλειτουργήσει η ΕΡΤ με κανονικό πρόγραμμα και στον νέο οργανισμό που θα δημιουργηθεί να προσληφθούν ξανά όλοι οι σημερινοί εργαζόμενοι της ΕΡΤ.

Είναι γεγονός ότι αποδοκιμάστηκε από την ΚΟ του κόμματός του ο Φ.Κουβέλης για την χθεσινή αρχική συμφωνία. Kαι χθές τον ανάγκασαν να τηρήσει "σκληρή γραμμή.

Τα σημεία που η ΚΟ της ΔΗΜΑΡ επέβαλε στον Φ.Κουβέλη είναι τα εξής:
α. Συνέχιση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης-ΕΡΤ
β. Επαναλειτουργία με το σύνολο του προσωπικού
γ. Εξάμηνες συμβάσεις για όλους
δ. Σταδιακή μετάβαση της ΕΡΤ σε νέο σχήμα

Ο Κουβέλης πρότεινε τη συνέχιση της λειτουργίας της ΕΡΤ με 1.600-1.700 υπαλλήλους και μίλησε για τρίμηνες συμβάσεις, ωστόσο κατά τη συζήτηση ασκήθηκαν πιέσεις και τελικά διαμορφώθηκαν οι προτάσεις της ΔΗΜΑΡ στο σύνολο του προσωπικού και σε εξάμηνες συμβάσεις, εως ότου δηλαδή ολοκληρωθεί η εκκαθάριση.

Οι δηλώσεις του Φ.Κουβέλη είναι οι εξής:

"Στη σύσκεψη δεν επήλθε συμφωνία στη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών. Επανέφερα την πρόταση της δΗΜΑΡ ότι η αναδιοργάνωση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης πρέπει να γίνει με την ΕΡΤ σε κίνηση σε συγκεκομμένο χρονικό διάστημα με συγκεκριμένες θέσεις προκειμένου ο δημόσιος φορέας να είναι αποτελεσματικός. Επέμενα ότι αυτός θα πρέπει να ήταν ο κοινός πολιτικός τόπος.

Δεν πρόκειται για τυπικό ζήτημα. Αφορά στην ουσία του ζητήματος. Το μαύρο ήταν συγκεκριμένη επιλογή. Απαράδεκτο το γεγονός ότι παρά την απόφαση του ΣΤΕ να ενεργοποιηθούν οι συχνότητες η απόφαση δεν έτυχε άμεσης εφαρμογής. Επαναλαμβάνω το ζήτημα δεν είναι τυπικό δεν είναι διαδικαστικό. Είναι ζήτημα δημοκρατικής σημασίας.

Η αποδοχή της πρότασης της ΔΗΜΑΡ δε θα έβλαπτε την ουσία των πραγμάτων δηλαδή τον εξορθολογισμό ττης ΕΡΤ. Η ΔΗΜΑΡ δεν απομακρύνεται από την μεταρρυθμιστική της πολιτική. δεν απομακρύνεται από την πολιτική αναζήτησης των λύσεων μέσα στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Όχι σε πράξεις και ενέργειες οι οποίες προσβάλλουν τη νομιμότητα. Ο πρωθυπουργός γνώριζε την κατηγορηματική άρνηση της ΔΗΜΑΡ παρόλα αυτά προχώρησε στην Νομοθετική Πράξη, άρνηση επί της ουσίας της συνλειτουργίας των τριών κομμάτων. Δεν είναι δική μας ευθύνη η ότι δεν βρέθηκε κοινός πολιτικός τόπος"

Ο ρόλος του Βενιζέλου και η συμφωνία

Τα περί "αντιστάσεων" του Ε.Βενιζέλου στο θέμα της ΕΡΤ ήταν καλά για λαϊκή κατανάλωση, μέχρι που ο Α.Σαμαράς έριξε στο τραπέζι το θέμα του ανασχηματισμού και των υπουργείων που θα έπαιρνε το ΠΑΣΟΚ.

Εκεί που είναι η τελευταία ελπίδα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ:

Πρώτον για να σταματήσει η διαρκής εσωκομματική αμφισβήτησή του. Θα πάρει 5 ή 6 υπουργεία κάποια υφυπουργεία, σίγουρα θα "βουλώσει" στόματα διαφωνούντων σε ένα κόμμα το οποίο τα στελέχη του σκοτώνονται στα ερείπια.  Σίγουρα είναι πολλά τα υπουργεία, για τον Ε.Βενιζέλο. Σιγά μην τα απεμπολήσει για τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ.

Δεύτερον, από την άλλη πλευρά, βάσει του πελατειακού συστήματος που το ΠΑΣΟΚ δόμησε επί 30 χρόνια γνωρίζει πως να κρατήσει αυτό το 6-7% του εκλογικού σώματος. Ή έτσι τουλάχιστον, νομίζει.

Όσο για τη Νέα Δημοκρατία, το ότι πλέον θα πορευτεί σφιχταγκαλιασμένη με το ΠΑΣΟΚ σε έναν χορό του Ζαλόγγου που όμοιός του δεν έχει καταγραφεί στο πολιτικό παρελθόν, νομίζουμε ότι τα λέει όλα.

Πάντως και αντίθετα με ότι διέρρεαν πηγές από το Μαξίμου, δεν πρόκειται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή ο Α.Σαμαράς. Μπορεί να φοβάται εκπλήξεις, μπορεί να υπάρξουν και αντιδράσεις από κάποιους στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Φοβάται; Μπορεί.

Η κυβέρνηση Σαμαρά, πάντως, έχει πάρει την μη αναστρέψιμη πορεία προς την διάλυσή της και την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες...

Το ότι η ΔΗΜΑΡ αποχωρεί από την κυβέρνηση τυπικά ελάχιστη σημασία έχει, αφού υπάρχει από πίσω μια ομάδα "προθύμων" (Λοβέρδος, Ψαριανός κλπ) να την στηρίξουν.

Άλλωστε η ΔΗΜΑΡ, σίγουρα δεν ξεπλένεται από την αποχώρησή της από την κυβέρνηση που πέρασε τόσα μέτρα εξαθλίωσης των πολιτών...

Από την άλλη πλευρά απέρριψε κάθε ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε δήλωσε που έκανε πριν λίγο.

Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε των επιλογών του στην αμαρτωλή ΕΡΤ όπως είπε, κατηγορώντας τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη για υπαναχώρηση από συμφωνηθέντα.


Blogger Template by Clairvo