"Meet the World in Greece" - Ο γύρος του κόσμου στην Ελλάδα!

H διαφημιστική καμπάνια για την Ελλάδα και την τουριστική της αξία "Meet the World in Greece" ("Γνωρίστε τον κόσμο στην Ελλάδα"), που σαν Όαση εν μέσω Μνημονίου(ων) ξεκίνησε να κυκλοφορεί πριν από λίγο καιρό στο διαδίκτυο, δεν γινόταν να μη δημιουργήσει αμέσως την απορία: "Ποιος το σκέφτηκε αυτό;" Και ακόμη περισσότερο: "Ποιος το πραγματοποίησε τόσο καλά;" Η κυριότερη αιτία της απορίας ήταν βέβαια το... "γεγονός" ότι είχε ανέβει τόσο ψηλά ο πήχυς από τις καμπάνιες του υπουργείου Τουρισμού ειδικά κατά τον τελευταίο χρόνο, που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε κάτι... καλύτερο!


Γράφει η Χρυσαλία

Μετά τις περσινές εκλογές και την άνοδο της τρικομματικής (σήμερα δικομματικής) συγκυβέρνησης στην εξουσία με πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά, βλέπουμε την υπουργό Τουρισμού του, Όλγα Κεφαλογιάννη, να προβάλλεται κάθε τόσο μέσα από τις τηλεοπτικές μας οθόνες. Για τη σκληρή δουλειά που ρίχνει στο Υπουργείο Τουρισμού. Σκληρή δουλειά και "εξαντλητικά" ταξίδια για να προωθήσει τις ελληνικές... δημόσιες σχέσεις. Σκληρή δουλειά που συνοδεύεται από "καινοτόμες" διαφημιστικές καμπάνιες, που απολύτως καμία διαφορά δεν είχαν από τις... προηγούμενες και που δυστυχώς δεν διέφεραν ούτε καν στη διαδικασία του... υπερ-προϋπολογισμού. Με το ξεκίνημα λοιπόν της καλοκαιρινής σεζόν, σαν επιστέγασμα όλων αυτών, ακούσαμε τον κ. Σαμαρά να μας υποδεικνύει να "καλοδεχτούμε" τους τουρίστες, που η κυβέρνηση φρόντισε φέτος να είναι πολλοί, λες και χωρίς τις υποδείξεις του κ. Σαμαρά οι Έλληνες δεν είμαστε καθόλου... φιλόξενοι!

Κατά τη διάρκεια του Ιουνίου και σε ανύποπτη στιγμή ξεκίνησε να κυκλοφορεί στο διαδίκτυο η παραπάνω αφίσα. Ήταν φυσικό να δημιουργεί αμέσως την εξής απορία "Από πού... προέρχεται;" Ποιος ανέλαβε ένα τέτοιο πρότζεκτ; Ποιος το συνέλαβε και κυρίως ποιος το εκτέλεσε; Δε χρειάζεται βέβαια να αναφέρουμε πως είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα δείγματα του τι μπορεί πραγματικά να παράγει η Ελλάδα και οι Έλληνες. Αρκεί σε ευρύτερο επίπεδο να μην καταργούνται ή/και σαμποτάρονται οι δυνατότητές της αυτές, με αποτέλεσμα τέτοιες δουλειές να είναι... "σαν τη μύγα μες στο γάλα". 

Η δουλειά αυτή τελικά είναι του φωτογράφου και μουσικού Άρη Καλογερόπουλου. Εκείνος συνέλαβε την ιδέα να παρομοιάσει την Ελλάδα όχι απλά με μέρη και περιοχές της υπόλοιπης γης αλλά και του υπόλοιπου... σύμπαντος! Παρομοίωση που δεν έμεινε στη θεωρία αλλά αποτυπώθηκε πλήρως μέσω του φωτογραφικού του φακού του και της γραφιστικής σύνθεσης που στη συνέχεια δημιούργησε. Συνοδεύτηκε και από "αποδεικτικά στοιχεία" δηλαδή...!


"Αποδεικτικά στοιχεία", για τα οποία κατά την εξέλιξη του πρότζεκτ δε χρησιμοποιούνται πλέον μόνο φωτογραφίες του ίδιου του κ. Καλογερόπουλου αλλά και άλλων φωτογράφων από το διαδίκτυο, τους οποίους και παραπέμπει μέσα από την fb σελίδα του πρότζεκτ να στείλουν τα στοιχεία τους έτσι ώστεω να αναγραφεί το όνομά τους όπου αυτές χρησιμοποιούνται. Αποδεικτικά στοιχεία που δεν εξαντλούνται πλεόν μόνο στο θέμα του χώρου (γήινου ή πλανητικού) αλλά και του χρόνου αφού οι συνθέσεις του πρότζεκτ περιλαμβάνουν πλέον και αποτυπώσεις διαφόρων ιστορικών και πολιτισμικών περιόδων ανά την Υφήλιο.

Ο γύρος του κόσμου όχι σε 80 ημέρες λοιπόν. Αλλά στην Ελλάδα! Και για όσες ημέρες ο καθένας επιθυμεί!

Ως καταλληλότερος τρόπος για το κλείσιμο του άρθρου αυτού επιλέχθηκε το παρακάτω πολύ συγκινητικό απόσπασμα, το οποίο έχει αναδημοσιευθεί σε ανάρτηση σχετική με το "Meet the World in Greece" η οποία "ταξίδεψε" σε πολλά ιστολόγια τις τελευταίες ημέρες. Απόσπασμα που "αιτιολογεί" με απόλυτη σαφήνεια την (κυριολεκτική και μεταφορική) ξελιγωμένη διάθεση των σύγχρονων μνηστήρων της Ελλάδας, της οποίας η κατάσταση δεν μπορεί δυστυχώς πια να περιοριστεί στον συμβολισμό της Πηνελόπης.

"Ζούμε στην ομορφότερη γωνιά, και ταυτοχρόνως στο ακριβότερο οικόπεδο του πλανήτη. Στο χέρι μας είναι να μην αφήσουμε κανέναν να μας το αρπάξει. Στο παρελθόν, κερδίσαμε και χάσαμε εδάφη. Εδάφη που απωλέσθηκαν και ξανακερδίθηκαν μέσα στην πορεία των αιώνων. Τώρα είμαστε εδώ σε αυτά τα όρια κυριαρχίας που καθορίστηκαν από την Συνθήκη των Παρισίων του 1947 και πρέπει να μείνουμε εδώ. Ούτε βήμα πίσω..."

Περισσότερες συνθέσεις τους πρότζεκτ "Meet the World in Greece" μπορείτε να δείτε στην επίσημη facebook σελίδα του: https://www.facebook.com/MeetTheWorldInGreece?fref=ts

Blogger Template by Clairvo