Οι Financial Times το ομολογούν: «Ξεμένει από χρήματα η ελληνική διάσωση»!

Ξεμένει από χρήματα η ελληνική διάσωση;», είναι ο τίτλος σημερινού άρθρου των Financial Times, στο οποίο μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) πιέζει και για τρίτο πακέτο προς τη χώρα μας, το οποίο ωστόσο, δύσκολα θα δεχθούν οι χώρες του Βορρά.

«Πόσο ακριβώς εκτός τροχιάς βρίσκεται το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, ύψους 172 δισ. ευρώ;», διερωτώνται οι FT, παραπέμποντας σε πρόσφατο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας το οποίο αποκάλυπτε ότι το χρηματοδοτικό κενό στο ελληνικό πρόγραμμα ανέρχεται σε 3 με 4 δισ. ευρώ. Μια είδηση, ωστόσο, την οποία έσπευσαν να διαψεύσουν κορυφαίοι αξιωματούχοι.

«Δεν υπάρχει οικονομικό κενό. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται πλήρως για τουλάχιστον ένα ακόμη έτος, οπότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, με την προϋπόθεση ότι θα καταλήξουμε σε μια τελική συμφωνία σχετικά με την αναθεώρησή του τον Ιουλίου», δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Γκέρι Ράις, ο οποίος, μέσα από γραπτή δήλωση είπε: «Εάν η επανεξέταση ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Ιουλίου του 2013, όπως αναμένεται, δεν θα προκύψουν προβλήματα χρηματοδότησης, επειδή το πρόγραμμα διάσωσης χρηματοδοτείται μέχρι το τέλος του Ιουλίου του 2014».

«Προσέξτε, όμως, τα κρυφά νοήματα αυτών των δηλώσεων», επισημαίνουν οι Financial Times.

« Τόσο ο Ντάισελμπλουμ όσο και ο Ράις είπαν ότι εν θα υπάρξει έλλειμμα – εφ ‘όσον το ΔΝΤ είναι σε θέση να δώσει το ποσό των 1,8 δισ. ευρώ της επόμενης δόσης έως το τέλος του Ιουλίου. Γιατί; Λόγω του νέου χρηματοδοτικού κενού, το οποίο σημαίνει ουσιαστικά ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα έχει χρήματα έως τον Ιούλιο του 2014. Το ΔΝΤ πρέπει να έχει τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα χρηματοδοτείται πλήρως για 12 μήνες αλλιώς δε θα μπορεί να εκταμιεύσει ρευστό και έτσι μετά τον Ιούλιο, θα πρέπει να αναστείλει τις πληρωμές προς την Ελλάδα», εξηγούν.

«Μήπως έχετε ακόμη αμφιβολίες;», συνεχίζει το δημοσίευμα. «Ας ρίξουμε μια ματιά στις εκθέσεις της Κομισιόν και του ΔΝΤ, που είναι άκρως αποκαλυπτικές. Η Κομισιόν στην τελευταία έκθεση της αναφέρει ότι στο τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο του 2014, δόσεις 2,3 δισ. ευρώ (1,9 δισ. ευρώ και 0,4 δισ. ευρώ αντίστοιχα) του αρχικού σχεδίου, γίνονται μηδέν. Για να καλυφθεί το κενό, μεγάλο τμήμα του ρευστού χρειάστηκε να μετακυληθεί. Ετσι, για παράδειγμα, οι δόσεις της ΕΕ στο τρέχον τρίμηνο, που έπρεπε να είναι 3,2 δισ. ευρώ, έγιναν 10,3 δισ. Ευρώ», υπογραμμίζει.

Μηπως πράγματι θα πρέπει να κρεμάσουμε κάποια...καθάρματα σε καμιά πλατεία; λέω εγώ τωρα. Μήπως;


Blogger Template by Clairvo