Σε τεντωμένη λεπτή κλωστή η τρικομματική! Μισό βήμα πριν τις εκλογές!

Νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με στόχο να βρεθεί κοινή γλώσσα για την ΕΡΤ - «Χαμένοι στη μετάφραση» με την απόφαση του ΣτΕ

«Συμφωνία ή εκλογές» είναι το μήνυμα που εκπέμπει το Μέγαρο Μαξίμου ενόψει της σημερινής κρίσιμης συνάντησης των πολιτικών αρχηγών.

Οι κυβερνητικοί εταίροι συναντώνται το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου, σε μια ύστατη προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος για το θέμα της ΕΡΤ.

Μαξίμου, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ «διαβάζουν» ανάποδα την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με αποτέλεσμα να ξεκινούν από εντελώς διαφορετικές αφετηρίες για την ΕΡΤ.

Το κλίμα εντός της τρικομματικής κυβέρνησης παραμένει τεταμένο με ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά να αντιδρούν στα σενάρια που φαίνεται να επεξεργάζεται το Μαξίμου για τη μεταβατική δημόσια τηλεόραση και αναμένεται να παρουσιάσει στη σύσκεψη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς θα παρουσιάσει εναλλακτικές προτάσεις στους δύο κυβερνητικούς του εταίρους για το νέο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα υπό τη βάση ότι η «παλιά ΕΡΤ» έχει ήδη καταργηθεί. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν αποδέχεται πρωτίστως η πλευρά Κουβέλη και δευτερευόντως η Ιπποκράτους.

Σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται το Μαξίμου, το νέο σχήμα θα υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών (θα δημιουργηθεί αρμόδια διεύθυνση) και θα λειτουργεί με προσωρινή διοικούσα επιτροπή στην οποία ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, αν επιθυμούν, θα τοποθετήσουν δικά τους στελέχη.

Από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύεται πως αν το επιθυμούν οι δύο εταίροι, μπορεί να οριστεί από τώρα ο αρμόδιος υφυπουργός -που μπορεί να προέρχεται από ένα από τα δύο κόμματα- ο οποίος θα εποπτεύει τόσο το μεταβατικό σχήμα όσο και τη ΝΕΡΙΤ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες για να λειτουργήσει η μεταβατική δημόσια τηλεόραση, θα γίνουν προσλήψεις με συμβάσεις έργου δίμηνης διάρκειας. Υπολογίζεται ότι περίπου 30 άτομα θα βγάζουν στοιχειώδες πρόγραμμα με τρία δελτία ειδήσεων. Όλα τα κανάλια θα προβάλλουν το ίδιο πρόγραμμα.

Ανησυχία σε ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ

Οι πληροφορίες για το μεταβατικό σχήμα προκάλεσαν την έντονη αντίδραση τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΔΗΜΑΡ, οι οποίοι τόνιζαν πως δεν μπορεί το Μαξίμου να σχεδιάζει χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των εταίρων.
Οι δύο μικρότεροι κυβερνητικοί εταίροι ζητούν να επαναλειτουργήσει άμεσα η δημόσια ραδιοτηλεόραση και με τους ίδιους εργαζόμενους.

Τα δυο κόμματα, που βεβαίως σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν εκλογές, αναρωτιούνται «πού το πάει ο Αντώνης Σαμαράς». Γιατί αποφεύγει στο θέμα της ΕΡΤ να δώσει εκτόνωση και μήπως αυτή η τακτική σημαίνει ότι «φλερτάρει» με τις κάλπες.

Οι Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης επικοινωνούν κατά διαστήματα μεταξύ τους, όχι όμως και με τον πρωθυπουργό, από τον οποίο αναμένουν σήμερα να προχωρήσει σε κίνηση απεμπλοκής και συνεννόησης, ώστε να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές.

Η στάση Σαμαρά

Στο Μαξίμου θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός έχει κάνει γενναία βήματα προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο βάζοντας στο τραπέζι ακόμη και τον ανασχηματισμό αλλά και την τροποποίηση της προγραμματικής συμφωνίας που ζητούν Βενιζέλος και Κουβέλης.

Στην κυβέρνηση σημειώνουν ότι πλέον τη «μπάλα» την έχουν ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, καθώς ενδεχόμενη προσφυγή στις κάλπες δεν τους συμφέρει καθόλου.
Άλλωστε και οι ίδιοι γνωρίζουν ότι «φλερτάρουν» με ποσοστά του 5%!


Blogger Template by Clairvo