To νέο πλάνο εξόντωσης της Τρόικας! "Θα πάρουμε κεφάλια"!

Tα... καλόπαιδα της Τρόικας επιστρέφουν στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, φουριόζοι ως συνήθως, προκειμένου να βεβαιωθούν ότι θα συνεχιστεί κανονικά το πλάνο λιτότητας και εξόντωσης των Ελλήνων πολιτών (είναι αυτό που ονομάζουν πομπωδώς "μεταρρυθμίσεις" και "ανάπτυξη").

Και όχι μόνο αυτό, αλλά φέρονται πιο αποφασισμένοι από ποτέ να "πάρουν κεφάλια" όσων κυβερνητικών παραγόντων δεν υπακούν εφαρμόζοντας εδώ και τώρα τις εντολές τους. Οι ελεγκτές παρακολουθούν στενά τις αλλαγές που εκκολάπτονται στο κυβερνητικό σχήμα, καθώς θεωρούν ότι από την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινά και πάλι από μηδενικής βάσεως η διαπραγμάτευση με την ελληνική κυβέρνηση.

Οι απεσταλμένοι των δανειστών επιστρέφουν στο τέλος Ιουνίου αλλά από την ερχόμενη Τετάρτη αρχίζει και νέος πιεστικός γύρος ελέγχων και διαπραγματεύσεων με τα χαμηλόβαθμα κλιμάκια της Τρόικας, που έχουν πλέον εγκαταστήσει και ειδική Επιτροπή στο υπουργείο Υγείας για να ρίξει φως στη νέα «μαύρη τρύπα» των 2,5 δισ. που ανακάλυψαν οι ξένοι ελεγκτές στον ΕΟΠΥΥ.

Εκπρόσωποι του ΔΝΤ που μίλησαν στο protothema.gr δεν έκρυβαν τον εκνευρισμό τους φεύγοντας την περασμένη Πέμπτη από την Αθήνα, επειδή μετά από σχεδόν ένα μήνα ελέγχων αποκαλύπτονται και πάλι προβλήματα που έμεναν κρυμμένα «κάτω από το χαλί». Θεωρούν εν πολλοίς πως «κάποιοι» τους κορόιδεψαν. «Μα είναι δυνατόν επί τρεις εβδομάδες τα τεχνικά κλιμάκια να ζητούν στοιχεία και δυο-τρεις πριν φύγουμε να αποκαλύπτεται έλλειμμα 2,5 δισ. στον ΕΟΠΥΥ;» έλεγε υψηλόβαθμος απεσταλμένος με πείρα 33 ετών σε διαπραγματεύσεις κυβερνήσεων με το ΔΝΤ.

Με τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, παίρνει τέλος ουσιαστικά και το δόγμα «όχι άλλα νέα μέτρα». Το εγχείρημα της ΕΡΤ δείχνει τι θα επακολουθήσει. Οι εκπρόσωποι της Τρόικας θέλουν να δουν ένα πρόσωπο – «κομάντο» να αναλάβει τις αλλαγές στον «κορμό» της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης. Άμεσα πρέπει να τεθούν σε διαθεσιμότητα 11.500 δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ η κυβέρνηση απέτυχε επί ένα χρόνο τώρα να βρει και να εκδιώξει 2.500 ανεπαρκείς και επίορκους, όπως προβλέπει το Μνημόνιο.

«Τσουνάμι» αλλαγών αναμένεται και στα υπουργεία Υγείας και Εργασίας. Οι ελεγκτές θεωρούν ότι πρέπει «να πέσουν κεφάλια» για τα νέα ελλείμματα του ΕΟΠΥΥ ύψους 2,5 δισ. ευρώ, ενώ ανησυχούν και το χρηματοδοτικό κενό των περίπου 600 εκατ. ευρώ που εντόπισαν σε άλλα ασφαλιστικά Ταμεία. Στο προσκήνιο έρχονται και πάλι μέτρα και περικοπές που είχαν προσωρινά (;) «μπει στο συρτάρι» όπως η μείωση συντάξεων του πρώην ΤΕΒΕ. Στην πρώτη φάση του ελέγχου που διεκόπη προ ημερών οι κύριοι Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς δεν βρήκαν το χρόνο να συναντήσουν τον κ.Γιάννη Βρούτση και θα τον αναζητήσουν –αυτόν ή τον τυχόν διάδοχό του- αμέσως μετά την επιστροφή τους στην Αθήνα σε περίπου δέκα ημέρες.

Λύσεις επειγόντως θα αναζητήσουν όμως κυβέρνηση και Τρόικα και στην εμπλοκή που έχει προκύψει στις αποκρατικοποιήσεις. Για την πώληση της ΔΕΠΑ θα γίνει επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού αλλά θα πάρει χρόνο, η αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ καρκινοβατεί και πλέον περνάνε σε πρώτο πλάνο ΔΕΣΦΑ, ΟΛΠ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ, οργανισμού δηλαδή για τους οποίους υπάρχουν «έτοιμοι» επενδυτές (Κινέζοι, Αζέροι κ.ά.).

Σε κομβικό σημείο βρίσκονται όμως και οι αλλαγές στο φορολογικό σύστημα. Αν και ο στόχος για εισπράξεις από φόρους ακινήτων το 2014 έχει τεθεί στα 3,2 δισ. ευρω, εισπράξιμα θεωρούνται έως 2,5 δισ. το πολύ. Λείπουν δηλαδή 500-700 εκατ. που πρέπει να αναζητηθούν από άλλα μέτρα. Αλλά και για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση οι δανειστές ζητούν «αντίμετρα» περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον οι εισπράξεις φόρων δεν έχουν ακόμα «πάρει μπροστά» και πλέον τα πρωτογενή πλεονάσματα του α΄τριμήνου στον προϋπολογισμό αποτελούν παρελθόν. Απομακρύνεται έτσι ο στόχος για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος έως το τέλος του έτους ενώ έρχεται πιο κοντά ο κίνδυνος για πρόσθετα νέα μέτρα.


Blogger Template by Clairvo