Η τρόικα έχει... ξεφύγει. Διέλυσε το deal με Εθνική και ζητά πώληση όσο-όσο της Eurobank!

Η τρόικα, αφού διέλυσε το deal μεταξύ Εθνικής και Eurobank αποτρέποντας τη δημιουργία ενός ισχυρού εθνικού τραπεζικού πυλώνα, τώρα ζητάει από την κυβέρνηση να ξεπουλήσει το 25% των μετοχών της Eurobank για να καλυφθεί μέρος της «τρύπας» των εσόδων.

Απαιτεί μάλιστα αυτό να γίνει μέχρι τον Νοέμβρη είτε με την πώληση των μετοχών σε στρατηγικό επενδυτή ή με την προσφορά μετοχών με δημόσια εγγραφή.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών Τόμσεν, Μόρς και Μαζούχ διαμηνύουν στην κυβέρνηση πώς η πώληση του 25% των μετοχών της τράπεζας συνιστά μνημονιακή υποχρέωση. Από ποιο ακριβώς μνημόνιο απορρέει αυτή η υποχρέωση;

Η Eurobank έχει περάσει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διότι φρόντισε η τρόικα να διαλύσει τη συμφωνία συγχώνευσης της με την Εθνική λίγο πριν την ολοκλήρωση της. Η κάλυψη του ποσού που απαιτούνταν για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας ήταν αδύνατη με αποτέλεσμα η τρόικα τώρα να παρεμβαίνει μέσω του ΤΧΣ και να ζητάει ότι θέλει.

Οι κυβερνήσεις Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά έχουν δώσει το δικαίωμα στους δανειστές να αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως αποικία τους. Δεν έχει σημασία για την τρόικα αν η πραγματική αξία της Eurobank είναι σχεδόν στο μισό της λογιστικής αξίας.

Θα πουλήσετε εκεί που θέλουμε εμείς όσο θέλουμε εμείς, λένε οι δανειστές.

Είναι αυτοί που παρενέβησαν και στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ αποτρέποντας την πώληση της στη ρωσική Gazprom με συνέπεια η χώρα να χάσει 1,5 δις από την αποκρατικοποίηση των ΔΕΠΑ-ΔΣΦΑ και να καταρρεύσει ολόκληρο το πρόγραμμα.

Και η κυβέρνηση για να καλύψει τη χασούρα, προέβη την επόμενη ημέρα στο κλείσιμο της ΕΡΤ προκειμένου να ικανοποιήσει ακόμη μία απαίτηση της τρόικας. Αυτή των απολύσεων Δημοσίων υπαλλήλων.

Οι δανειστές θέλουν να ελέγχουν τα πάντα στην Ελλάδα και το καταφέρουν με τις ευλογίες της κυβέρνησης. Το success story του κ. Σαμαρά έχει πάει περίπατο και η χώρα βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στο τούνελ της αβύσσου.


Blogger Template by Clairvo