ΕΡΤ: Το δεκαήμερο του τρόμου που βύθισε την Ελλάδα στην κρίση και το «μαύρο»

Το χρονικό μιας απόφασης και των αντιδράσεων που άλλαξαν ριζικά το πολιτικό σκηνικό και οδήγησαν τη χώρα στα πρόθυρα πρόωρων εκλογών.

Τρίτη, 11 Ιουνίου

Η κυβέρνηση προχωρά σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που επιβάλλει το κλείσιμο της ΕΡΤ και την απόλυση όλων των εργαζόμενών της, με σκοπό τη σύσταση νέου φορέα δημόσιας τηλεόρασης μετά το καλοκαίρι. Στις 23:00 το βράδυ οι οθόνες δείχνουν μαύρο, καθώς το σήμα της ΕΡΤ κόβεται.
ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ δηλώνουν αιφνιδιασμό και ότι ποτέ δεν είχαν συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο.

Τετάρτη, 12 Ιουνίου

Η πρώτη αντίδραση του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά στις ανακοινώσεις των κομμάτων της συγκυβέρνησης είναι: «Ας με ρίξουν αν τολμούν». Η EBU ζήτησε από την κυβέρνηση να μην κλείσει η ΕΡΤ, χωρίς ωστόσο να εισακουστεί. Το σήμα, πάντως, μεταδίδεται κανονικά, μέσω Internet. Οι υπάλληλοι της ΕΡΤ συγκεντρώνονται στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής απ' όπου κάνουν εκπομπές. Στο μεταξύ, η κυβέρνηση δίνει στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για το νέο φορέα, τη ΝΕΡΙΤ. Η ΕΣΗΕΑ κηρύσσει απεργία

Πέμπτη, 13 Ιουνίου

Χιλιάδες κόσμου συρρέουν από το πρωί στο Ραδιομέγαρο, διαμαρτυρόμενοι για το κλείσμο της ΕΡΤ. Μετά από λίγη ώρα κλείνει η Μεσογείων και στα δύο ρεύματα. Ο Γιάννης Στουρνάρας ενημερώνει τα ΜΜΕ που αναμεταδίδουν το σήμα της ΕΡΤ ότι αυτό είναι παράνομο και ότι πρέπει να το κόψουν.

Παρασκευή, 14 Ιουνίου

Δημιουργείται θέμα με τους δημοσιογράφους που εργάζονται για να βγουν κυριακάτικα φύλλα, παρά την απεργία της ΕΣΗΕΑ. Η ΕΡΤ απαντά με βίντεο των εργαζομένων στις κατηγορίες της κυβέρνησης. Το σήμα του 902 που αναμετέδιδε τη συχνότητα της ΕΡΤ κόβεται στον αέρα.

Σάββατο, 15 Ιουνίου

Κυκλοφορούν τα απεργοσπαστικά κυριακάτικα φύλλα. Δημοσκόπηση που έρχεται στο φως της δημοσιότητας δείχνει πως ο ελληνικός λαός δεν θέλει μεν το κλείσιμο της ΕΡΤ, αλλά ούτε και τις πρόωρες εκλογές που απειλούνται λόγω της κρίσης που έχει ξεσπάσει στην κυβέρνηση.

Κυριακή, 16 Ιουνίου

Το προαύλιο του ραδιομεγάρου της ΕΡΤ συνεχίζει να είναι κατάμεστο από κόσμο και καλλιτέχνες που δίνουν δωρεάν συναυλίες, όταν κόβεται και το δορυφορικό της σήμα, που μεταδιδόταν μέσω EBU.

Δευτέρα, 17 Ιουνίου

Αναστέλλεται η απεργία των ΜΜΕ εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης των τριών εταίρων της κυβέρνησης για το θέμα της ΕΡΤ. Ο Αλέξης Τσίπρας κάνει "προεκλογική" ομιλία από το Σύνταγμα, μπροστά σε πλήθος κόσμου. Στο μεταξύ, από το πρωί εκπέμπεται ψηφιακό σήμα της ΝΕΡΙΤ. Στη βραδινή σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων επιβεβαιώνεται το χάσμα μεταξύ τους και δίνεται αναβολή στη λήψη αποφάσεων μέχρι την Τετάρτη, ημέρα που ορίζεται νέα σύσκεψη. Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφαίνεται: "Όχι στο μαύρο, ναι στο κλείσιμο της ΕΡΤ".

Τρίτη, 18 Ιουνίου

Το κάθε κόμμα ερμηνεύει με τον δικό του τρόπου την απόφαση του ΣτΕ, με αποτέλεσμα το χάσμα να μεγαλώσει κι άλλο. Να επαναλειτουργήσει η ΕΡΤ ζητούν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Τετάρτη, 19 Ιουνίου

Με τον Αλέξη Τσίπρα να έχει μεταβεί στο Ραδιομέγαρο, γίνεται η δεύτερη σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων. Αυτή τη φορά φαίνεται ότι κάπως τα έχουν βρει. Δίνουν ραντεβού για την επόμενη, ωστόσο τόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος όσο και ο Φώτης Κουβέλης κάνουν δηλώσεις για δημόσια τηλεόραση και όχι για ΕΡΤ, μετά την σύσκεψη.

Πέμπτη, 20 Ιουνίου

Νέα δεδομένα από το πρωί, αφού ο Φώτης Κουβέλης δείχνει να κάνει πίσω στη συμφωνία που φάνηκε ότι έκανε το προηγούμενο βράδυ με τον Αντώνη Σαμαρά. Όντως, το βράδυ επιβεβαιώνεται αυτό στη νέα σύσκεψη των τριών. Ο Αντώνης Σαμαράς δηλώνει: "Θα προχωρήσω με ή χωρίς τη ΔΗΜΑΡ".

Παρασκευή, 21 Ιουνίου

Η κοινοβουλευτική ομάδα της ΔΗΜΑΡ συνέρχεται το πρωί και επιβεβαιώνει την αποχώρηση του κόμματος από την κυβέρνηση. Αποσύρει την ίδια μέρα τους υπουργούς της, πράγμα που πρακτικά οδηγεί σε ανασχηματισμό. Το ΠΑΣΟΚ μένει για να στηρίξει την κυβέρνηση, που όπως όλα δείχνουν θα έχει μια πλειοψηφία 160-165 βουλευτών. Οι πρόωρες εκλογές έχουν αποφευχθεί, αλλά το μέλλον της κυβέρνησης είναι πλέον επισφαλές, αφού κρέμεται από μία κλωστή...


Blogger Template by Clairvo