O Bορίδης, ο Βενιζέλος και ο...κακός καιρός της Ν.Δ.

Επιταχύνει τις εξελίξεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, η επίθεση του Μάκη Βορίδη στα κυβερνητικά πεπραγμένα του ιδρυτή του, του Ανδρέα Παπανδρέου

Την περασμένη εβδομάδα, στο μνημόσυνο στη μνήμη του Ανδρέα εκτός από τη Δήμητρα Παπανδρέου και τον αρχιμανδρίτη Τιμόθεο Ηλιάκη όλοι απουσίαζαν. Ούτε οι γιοί του, ούτε η ηγεσία του «σημερινού ΠΑΣΟΚ» έδωσαν «σημεία ζωής». Αν δεν έβγαζε ανακοίνωση ο επικεφαλής της «Αριστερής Πρωτοβουλίας» κ. Γιώργος Παναγιωτακόπουλος η ηγεσία του κόμματος θα ήταν ακόμα απασχολημένη με τα θέματα διανομής της εξουσίας σε θώκους αντιπροεδρίας και προεδρίας της Ε.Ε. ενώ ο κ. Γιώργος Παπανδρέου προκάλεσε αρνητικά σχόλια για τη λήθη που επέδειξε.

Σήμερα, η επίθεση Βορίδη στον Ανδρέα Παπανδρέου από το βήμα του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, ξύπνησε τα αντανακλαστικά των γνήσιων Παπανδρεϊκών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι θεωρούν τον Βενιζέλο υπαίτιο για το σημερινό κατάντημα του κόμματος. 

Το λάκτισμα των αντιδράσεων έδωσε ο κ. Μιχάλης Καρχιμάκης με τη σκληρή δήλωση που έγραψε για να απαντήσει στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Ν.Δ. κ. Μάκη Βορίδη. Συνέχισε ο κ. Γιώργος Παναγιωτακόπουλος ο οποίος ετοιμάζεται να αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ μαζί με όσους αποτελούν την «Αριστερή Πρωτοβουλία» και παραμένουν στο «σημερινό ΠΑΣΟΚ».

Με διαφορά απάντησε ο υπεύθυνος Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Καρύδης, ο οποίος έγραψε: «Συμπεριφέρθηκε ως γνήσιος νοσταλγός του χουντικού παρελθόντος του για να καλύψει το φτύσιμο από τον Σαμαρά». 

Στο ίδιο μήκος κύματος η κ. Αφροδίτη Αλ Σάλεχ σχολίασε παραφράζοντας φίλερ που παίζεται στην ΕΡΤ: «Δείτε το με τα μάτια του Βορίδη: Για όλους τους χουντικούς, ο Ανδρέας Παπανδρέου "κατέστρεψε" την Ελλάδα ...των ονείρων των συνταγματαρχών». Λίγο αργότερα, ο πρώην γραμματέας κ. Κώστας Σκανδαλίδης δήλωσε ότι ο κ. Βορίδης εκφράζει όσους πολεμούν τη Δημοκρατία, την οποία αγωνίσθηκε για να την εγκαθιδρύσει, όπως έκανε ο Ανδρέας.

Στις αντιδράσεις προστέθηκε και η αντίδραση του κ. Χάρη Τσιόκα, ο οποίος άφησε σαφέστατη αιχμή προς την «συγκυβέρνηση» και την πολιτική επιλογή του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου. «Το ερώτημα είναι ποια κυβερνητική πολιτική δημιουργεί τους υβριστές των κοινωνικών κατακτήσεων που είχαν σφραγίδα Ανδρέα Παπανδρέου», δήλωσε. Αυτή ήταν και η αφορμή για απίστευτες αντιδράσεις από παλαιούς οπαδούς του ΠΑΣΟΚ.

Έξαλλοι με τον Βενιζέλο

Ήδη από το μεσημέρι, εκατοντάδες είναι τα τηλέφωνα παπανδρεϊκών ψηφορόρων του Κινήματος, οι οποίοι «τα χώνουν» στον Βενιζέλο για το γεγονός ότι- όπως λένε- αφήνει αναπάντητες τέτοιες επιθέσεις που θεωρούν ότι θίγουν ευθέως την ιδεολογικοπολιτική υποθήκη του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δηλώσεις Βορίδη αναμένεται να ρίξουν και νέο λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης μεταξύ Παπανδρέου - Βενιζέλου. Στο περιβάλλον του Γιώργου Παπανδρέου θεωρούν «αιτία πολέμου» τις δηλώσεις Βορίδη και σίγουρα δεν πρόκειται να τις αφήσουν ανεκμετάλλευτες για να ενεργοποιήσουν τα αντανακλαστικά των παπανδρεϊκών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, στους οποίους δεν αρέσει το θέαμα της συγκυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία. 

Εκτιμάται ότι πολύ σύντομα, ο Γιώργος Παπανδρέου θα ρίξει το γάντι στον Ευάγγελο Βενιζέλο με το επιχείρημα ότι «δεν προασπίζεται την κληρονομιά του Ανδρέα Παπανδρέου, όπως θα έπρεπε, απέναντι στις αήθεις επιθέσεις που δέχεται από τους εκφραστές της Δεξιάς».

Αυτή ακριβώς θα είναι η ακριβής φρασεολογία της επιχειρηματολογίας του Γιώργου Παπανδρέου.

Ο Βορίδης άνοιξε σήμερα πολλές πληγές σε όσους θεωρούν την συγκυβέρνηση με τη ΝΔ ως «πλήγμα για το ΠΑΣΟΚ», ενώ αναμένεται να ενδυναμώσει το σκεπτικό του Γιώργου Παπανδρέου που λέει ότι "κάποιος πρέπει να διαφυλάξει την κληρονομιά του Ανδρέα", αφήνοντας ως υπονοούμενο ότι αυτό είναι κάτι που δεν πράττει ο νυν Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.


Blogger Template by Clairvo