1.500 απολύσεις κάθε μήνα απαιτεί η Τρόικα! Πού μας πάνε επιτέλους;

Το ζήτημα των απολύσεων στο Δημόσιο δεν σταματά στον "ξαφνικό θάνατο" της ΕΡΤ, καθώς η τρόικα ζητά όλο και περισσότερο αίμα και σχεδόν 1.500 δημόσιοι υπάλληλοι κάθε μήνα μέχρι το τέλος του 2014 να βλέπουν την πόρτα της εξόδου.

Σύμφωνα με τα σχέδια λοιπόν, οργανισμοί και ΔΕΚΟ αναμένεται να προσφέρουν στη μακρά λίστα των ανέργων, σημαντικό μερίδιο. Όπως ανακοίνωσε μέσω twitter ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο για κινητικότητα, το οποίο περιλαμβάνει 12.500 εργαζομένους. 

Η κίνηση αυτή του στηριζόμενου από τη ΔΗΜΑΡ υπουργού, φαίνεται να είναι προάγγελος των απολύσεων, με συνομιλητές της τρόικας να τονίζουν πως η "ανάγκη" για 2.000 απολύσεις έως το τέλος του μήνα θα καλυφθεί από το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΕΡΤ αλλά και τις αποχωρήσεις που θα προκύψουν από συγχωνεύσεις ή καταργήσεις φορέων και οργανισμών.

Μάλιστα, οι πρώτες εκτιμήσεις "φωτογραφίζουν" τους εργαζομένους σε ΕΛΒΟ, ΕΑΒ και Αμυντικά Συστήματα.

Παράλληλα, εκτός των απολύσεων σε οργανισμούς και φορείς με προβλήματα, η κυβέρνηση θέτει και άλλα κριτήρια στο τραπέζι. Σύμφωνα με την απογραφή, στο ελληνικό Δημόσιο σήμερα εργάζονται σχεδόν 25.000 υπάλληλοι που είναι άνω των 60 ετών αλλά και 170.000 άνω των 50 ετών.

Το γεγονός αυτό, ώθησε το επιτελείο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης να προχωρήσει επεξεργασία ενός σχεδίου εθελούσιας εξόδου, προσφέροντας ως αντάλλαγμα την εξαγορά πλασματικών ετών.

Ουσιαστικά, σκοπός του Αντώνη Μανιτάκη, είναι να ωθήσει σε συντομότερη συνταξιοδότηση,ανθρώπους που θα έβγαιναν έτσι και αλλιώς στη σύνταξη, να το πράξουν συντομότερα προκειμένου να αποφύγουν ενδεχόμενη κινητικότητα αλλά και παράλληλα να πιαστούν οι στόχοι που έχει θέσει η τρόικα.

Το πρώτο κύμα των απολύσεων λοιπόν, πέραν της ΕΡΤ, περιλαμβάνει υπαλλήλους ΔΕΚΟ με προσωπικό άνω των 5.000 ατόμων, οι οποίες λόγω του γραφειοκρατικού μοντέλου λειτουργίας, διαθέτουν και αρκετούς διοικητικούς υπαλλήλους, που θα μπορούσαν να μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες. 

Σε ότι αφορά τους οργανισμούς πάντως που θα βάλουν λουκέτο, οι απολύσεις δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τις 300, ενώ από την περιβόητη λίστα των επίορκων δεν προβλέπεται να φύγουν περισσότεροι από 200.

Στόχος των τροικανών πάντως, είναι ο συνολικός αριθμός δημοσίων υπαλλήλων να μειωθεί από τους 727.458 υπαλλήλους το 2012, σε 691.493 το 2013, σε 664.950 το 2014, σε 643.367 το 2015 και σε 624.000 το 2016.

Η υπόθεση της ΕΡΤ άνοιξε το κουτί της Πανδώρας

Για το Μέγαρο Μαξίμου πάντως, πέρα από την εξυγίανση της κατάστασης της ΕΡΤ, το λουκέτο μέσω μίας απλής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου φαίνεται πως ήταν η αρχή μιας πρακτικής που πρόκειται να αφήσει στο δρόμο χιλιάδες εργαζομένους.

Με παρόμοια λογική πλέον, μία απόφαση υπουργών θα αρκεί προκειμένου να καταργούνται ή να συγχωνεύονται Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) και πάσης φύσεως δημόσιες επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται από το κράτος. 

Τις επόμενες μέρες λοιπόν, ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μανούσος Βολουδάκης αναμένεται να παρουσιάσει σχέδιο νόμου, με το οποίο θα καθορίζεται η τύχη πολλών οργανισμών, με τις πρώτες διαρροές να μιλούν για συγχώνευση ή λουκέτο σε οργανισμούς, στους οποίους μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται:

ΜΟΔ Α.Ε. Ταμείο Γεωργίας και Κτηνοτροφίας,
Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου,
Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας,
Κέντρο Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομίας,
Ινστιτούτο Οικονομίας Κατασκευών,
ΕΚΕΠ –ΕΚΕΧΧΑΧ Εθνική Χαρτοθήκη,
Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών,
Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό,
Ελληνικό Ινστιτούτο Διεθνούς και Αλλοδαπού Δικαίου,
Ινστιτούτο Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων,
Ινστιτούτο Κρητικού Δικαίου,
Ινστιτούτο Αιγαίου του Δικαίου της Θάλασσας και του Ναυτικού Δικαίου, Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτηρίων,
Κρατικό Εργοστάσιο Αεροσκαφών,
Ελληνική Θαλάσσια Ένωση,
Ινστιτούτο Αμυντικών Αναλύσεων,
Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας Εθνικής Άμυνας,
Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας,
Κέντρο Ερευνών και Θεμάτων Ισότητας,
Ανώνυμη Εταιρεία Διώρυγας της Κορίνθου,
Οργανισμός Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης,
Εθνικό Ίδρυμα Μελετών «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» ο Γέρος του Μοριά,
Διεθνής Ακαδημία Ελευθερίας,
Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για την εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων,
Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων,
Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων,
Οργανισμός Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης,
Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας,
Οργανισμός Κτηματολογίου και Χαρτογράφησης Ελλάδας,
Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας,
Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου και Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης,
Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεις Α.Ε.


Blogger Template by Clairvo