Ο Σαμαράς, το συνέδριο και ο..κακός του ο καιρός!

Οι «βαρόνοι», ο Καραμανλής και η… βουβή ενόχληση! Τι θα πει ο πρώην πρωθυπουργός, ποια η στάση της Ντόρας και οι κινήσεις των «κορυφαίων»

Μεθοδικές κινήσεις ώστε το 9ο συνέδριο της ΝΔ να αποτελέσει σημείο αναφοράς και επανεκκίνησης της ιστορίας του κόμματος πραγματοποιούν τα «γαλάζια» στελέχη.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι ήρθε η ώρα για την ουσιαστική επανίδρυση της πολιτικής φυσιογνωμίας του κόμματος που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1974, κάτι το οποίο επαναλαμβάνει συνεχώς σε στενούς του συνεργάτες.

Εδώ και αρκετούς μήνες τα στελέχη της ΝΔ επιδίδονται σε έναν αγώνα ώστε να περάσουν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ισχυροί συμβολισμοί και να δοθεί ξανά το στίγμα ενός ισχυρού κόμματος και ισχυρού ηγέτη.

Ο κ. Σαμαράς είχε δώσει σαφείς εντολές για τον χαρακτήρα που πρέπει να έχει το συνέδριο καθώς και για τις κινήσεις που έπρεπε να προηγηθούν, έτσι ώστε το συγκεκριμένο συνέδριο να σηματοδοτήσει την επόμενη μέρα στο κόμμα.

Άλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε ξεκαθαρίσει πως το συνέδριο δεν πρέπει να είναι μια απλή κομματική διαδικασία, αλλά ένα γεγονός που θα γυρίζει και επισήμως τη σελίδα στη φιλελεύθερη παράταξη.

Ο ανασχηματισμός και η επανεμφάνιση των βαρόνων

Το έργο του Α. Σαμαρά στο 9ο συνέδριο θα ήταν εύκολο αν δεν μεσολαβούσε ο ανασχηματισμός της Δευτέρας που προκάλεσε αναταράξεις στη Συγγρού και επιδείνωσε το κλίμα δυσφορίας εναντίον του Α. Σαμαρά και των συνεργατών του.

Από το βράδυ της Δευτέρας οι εντάσεις στο εσωτερικό του κόμματος έχουν αυξηθεί, εξαιτίας της συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ αλλά και της πικρίας στελεχών για τη μεταχείρισή τους κατά τον ανασχηματισμό.

Παράλληλα, οι "βαρόνοι" επανέρχονται στο προσκήνιο της ΝΔ στέλνοντας "μηνύματα κηδεμονίας". Τα παλιά στελέχη της φιλελεύθερης παράταξης είχαν τεθεί στο περιθώριο μετά την εκλογή Σαμαρά στην ηγεσία της ΝΔ, εντούτοις οι ίδιοι πάντα περίμεναν την κατάλληλη στιγμή για να βρεθούν και πάλι στο κέντρο των αποφάσεων και να καθορίσουν τις εξελίξεις στην «γαλάζια» παράταξη.

Μην ξεχνάμε ότι οι περίφημοι «βαρόνοι» προώθησαν τον Κ. Καραμανλή στην ηγεσία της ΝΔ το 1997 αλλά στη συνέχεια ο ίδιος με μεθοδικές κινήσεις τους έθεσε στο περιθώριο.

Οι ίδιοι, με την υπόθεση της ΕΡΤ, έδωσαν το στίγμα των προθέσεών τους εκφράζοντας την αντίθεσή τους για το «λουκέτο» και αφήνοντας μάλιστα αιχμές για την πολιτική που ασκεί ο κ. Σαμαράς.

Ο πρωθυπουργός ωστόσο δεν αναμένεται να υψώσει τους τόνους στο εσωτερικό της ΝΔ και σύμφωνα με συνεργάτες του, ακόμα και αν προκληθεί από ορισμένους δεν πρόκειται να «σηκώσει το γάντι» φοβούμενος ότι ενδεχόμενη αναταραχή στο εσωτερικό της ΝΔ θα προκαλέσει τριγμούς στη δικομματική κυβέρνηση.

Άλλωστε ο κ. Σαμαράς έχει δώσει σαφείς εντολές να μην «χτυπηθεί» το ΠΑΣΟΚ στις ομιλίες των συνέδρων. Συνεργάτες του πρωθυπουργού υποστηρίζουν πως οι εντάσεις θα περιορισθούν στους συνήθεις θορυβοποιούς όπως οι Νικ. Κακλαμάνης και Γερ. Γιακουμάτος, κάτι το οποίο φάνηκε και από τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Κακλαμάνη που ζήτησε ευθέως από τον κ. Σαμαρά να πει γιατί δεν πήγε σε εκλογές.

Ο Δήμας, η Ντόρα και ο Καραμανλής

Η διοργάνωση του Συνεδρίου αναμένεται να επιβεβαιώσει τη ρήξη στις σχέσεις Αντώνη Σαμαρά και Σταύρου Δήμα.

Ο τύποις αντιπρόεδρος της ΝΔ δεν πρόκειται να δώσει το παρών στο στάδιο του Τάε Κβο Ντο, επιβεβαιώνοντας την οριστική ρήξη στις σχέσεις με τον άλλοτε φίλο του Α. Σαμαρά.

Το δρόμο της… σιωπής θα κρατήσουν σύμφωνα με πληροφορίες η Ντόρα Μπακογιάννη και, φυσικά, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος ωστόσο θα δώσει κανονικά το παρών.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κώστας Καραμανλής είτε με δηλώσεις του, λακωνικές αλλά ουσιαστικές, όπως κάνει συνήθως, είτε μέσω διαρροών, αλλά και με τη στάση του σε όλο το τριήμερο του συνεδρίου αναμένεται να στείλει μήνυμα ενότητας στη ΝΔ αλλά και εμπιστοσύνης ως προς το πρόσωπο του Αντώνη Σαμαρά.

Η χειραψεία που είχαν χθες το βράδυ στο γήπεδο του Ταε Κβο Ντο ήταν ιδιαιτέρως θερμή και έστειλε ουσιαστικά μήνυμα ενότητας στη φιλελεύθερη παράταξη.

Ο πρωθυπουργός άλλωστε στο προσυνέδριο της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη είχε φροντίσει να πλέξει το εγκώμιο της κυβέρνησης Καραμανλή στις προσπάθειές για να αντιμετωπίσει εγκαίρως η διαφαινόμενη οικονομική κρίση συνάπτοντας διεθνείς συμφωνίες οικονομικής συνεργασίας. Δεν παρέλειψε όμως και χθες να τονίσει τη δικαίωση του Κώστα Καραμανλή που ζητούσε από το 2009 μέτρα.

«Η COSCO αποτελεί θετικό προηγούμενο το οποίο δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς» δήλωσε ο κ. Σαμαράς προσθέτοντας ότι δικαιώθηκε πανηγυρικά η στρατηγική Καραμανλή.

Όσον αφορά τη Ντόρα Μπακογιάννη, όλοι αναμένουν μία δήλωση, η οποία ενδεχομένως να μην περιέχει τη λέξη «στηρίζω» αλλά «εμπιστεύομαι», στο πλαίσιο της μυστικής συμφωνίας για να διαδεχθεί η πρώην υπουργός την κ. Δαμανάκη στη θέση της επιτρόπου.

Οι κινήσεις των «κορυφαίων»

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι κινήσεις και οι ομιλίες των κορυφαίων στελεχών της ΝΔ.

Ο έτερος αντιπρόεδρος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, προγραμματίζεται να μιλήσει σήμερα Σάββατο.

Παρά την προφανή του πικρία για την απομάκρυνσή του από το υπουργείο Εξωτερικών και τις αντιρρήσεις του για το ποσοστό συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, ο υπουργός Άμυνας δεν αναμένεται να υψώσει τους τόνους και θα στείλει μήνυμα ενότητας στη φιλελεύθερη παράταξη.

Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης δεν πρόκειται να μιλήσει, ώστε να μην εκληφθεί τίποτε από αυτά που θα πει ως πικρία. Το στίγμα του έδωσε ήδη κατά την παράδοση-παραλαβή, λέγοντας ότι δεν γίνονται μεταρρυθμίσεις με την κοινωνία απέναντι.

Το μόνο στέλεχος που φαίνεται να έχει καθαρά «δικούς του» συνέδρους είναι ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος επηρεάζει 80 συνέδρους της νεολαίας συν ορισμένους αιρετούς. Δεν θα κινηθούν όμως με λογική ομάδας και άλλωστε είναι μικρό ποσοστό του συνεδρίου.

Οι αποπεμφθέντες από την κυβέρνηση Ανδρέας Λυκουρέντζος και Μάριος Σαλμάς «έχουν βγει στα κάγκελα», ωστόσο δεν έχουν ξεκαθαρίσει προς το παρόν τις προθέσεις τους και αν χρησιμοποιήσουν το συνέδριο για να επιτεθούν στον Α. Σαμαρά.


Blogger Template by Clairvo