Κυβέρνηση ντροπής! Ολο το παρασκήνιο που σοκάρει...

Aνασχηματισμός, πιέσεις Βενιζέλου & επικοινωνία Σαμαρά - Αβραμόπουλο - Ποτέ δεν έθεσε θέμα αντιπροεδρίας ο κ. Δ. Αβραμόπουλος αλλά ζήτησε να εκφραστεί η συνείδηση της παράταξης - Το δύσκολο έργο του Κυρ. Μητσοτάκη, η επιμονή του Π. Παναγιωτόπουλου, η «τύχη» του Γ. Βρούτση και οι εκπλήξεις

Γράφει ο Χάρης Λαζαρόπουλος

Γραμμές άμυνας στο σχέδιο πλήρους διείσδυσης στελεχών του ΠΑΣΟΚ επεχείρησε να κρατήσει ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς στο διαπραγματευτικό θρίλερ που άρχισε από την Παρασκευή με τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Καθοριστικός ήταν ο ρόλος και η στάση που τήρησε ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Κάποιοι βαρώνοι του Τύπου διαπίστωσαν ότι η συμμετοχή στελεχών του ΠΑΣΟΚ δεν ήταν εκείνη που υπολόγιζαν χάρη στην υπεύθυνη στάση που τήρησε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. και προσπαθούν να καλλιεργήσουν καινά δαιμόνια. Το απόγευμα διέρρευσε η φήμη ότι ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος δήθεν έθεσε αίτημα προς τον πρωθυπουργό να αναλάβει ρόλο αντιπροέδρου στην κυβέρνηση για να μετακινηθεί στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης.

Αξιόπιστη κυβερνητική πηγή  ανέφερε - λίγη ώρα μετά τις ανακοινώσεις που έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου - ότι δεν τέθηκε τέτοιο θέμα. Ο κ. Αβραμόπουλος βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία μόνο με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά από την Παρασκευή ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε παρεξήγηση.

Στην τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών με τον πρωθυπουργό από το Λουξεμβούργο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, συζητήθηκε η επιμονή του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου να καταλάβει ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και τη θέση του πολιτικού προϊσταμένου της ελληνικής διπλωματίας. Λέγεται μάλιστα ότι ο κ. Σαμαράς ήθελε την παραμονή του κ. Αβραμόπουλου στη θέση του και όπως αποκαλύψαμε σε σχετικό ρεπορτάζ φέρεται να είχε αντιπροτείνει στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να αναλάβει υπό την εποπτεία του, ως αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως, τα παραγωγικά υπουργεία.

Τι απάντησε ο Αβραμόπουλος στον Σαμαρά

Η επιμονή του κ. Βενιζέλου ήταν τόσο έντονη ώστε στο τέλος ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε στον κ. Αβραμόπουλο ότι θα τον μετακινήσει στην παλαιότερη θέση του, του υπουργού Εθνικής Αμύνης, αφού αυτό επιθυμούσε η πλειοψηφία της στρατιωτικής ηγεσίας. «Δεν ζητώ τίποτε παραπάνω πρόεδρε παρά μόνο να εκφραστεί η συνείδηση της παρατάξεως», φέρεται να απάντησε λιτά ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ.

Αυτή ήταν και είναι η έγνοια του κ. Αβραμόπουλου εξαιτίας των αρνητικών μηνυμάτων και του φορτισμένου κλίματος που προκάλεσαν οι απαιτήσεις που προέβαλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόσο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., όσο και στη βάση του κόμματος. Τα στοιχεία αυτά μάλιστα εν όψει του συνεδρίου δεν αποτέλεσαν και τα πιο ενθαρρυντικά στοιχεία.

Στελέχη του κομματικού μηχανισμού δεν κρύβουν ότι ο γραμματέας του κόμματος κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης έγινε δέκτης ποικίλων μηνυμάτων από βουλευτές και παράγοντες του κόμματος. Κάποιοι απαίτησαν μάλιστα να μην εγκλωβιστεί η Ν.Δ. στον ιστό των απαιτήσεων που παρουσίασε η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, η οποία δεν αποτελεί τον ισχυρό εταίρο αν λάβει κανείς υπ’ όψιν την κοινοβουλευτική και την δημοσκοπική δύναμή της.

Τα παζάρια της τελευταίας στιγμής

Με το πολιτικό ανάχωμα Αβραμόπουλου για το ΥΠΕΞ και τις εσωκομματικές αντιδράσεις ο πρωθυπουργός επεχείρησε να αντικρούσεις τις πιέσεις του κ. Βενιζέλου τόσο στην επαφή που είχαν την Κυριακή, όσο και κατά τη διάρκεια των σημερινών συζητήσεών τους. Αυτή ήταν και η αποκορύφωση των διαπραγματεύσεων.

Κάποιοι πιο καχύποπτοι στο ΠΑΣΟΚ λένε ότι ο πρόεδρος εξάντλησε κάθε περιθώριο για να κατακτήσει τον πολιτικό στόχο του, θυσιάζοντας ακόμα και τον στενό συνεργάτη του κ. Πάρι Κουκουλόπουλο ο οποίος ήθελε να αναλάβει την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών. Επίσης, φέρεται να αιφνιδίασε τους συνεργάτες του πρωθυπουργού όταν εμφανίστηκε ενήμερος για βολιδοσκοπήσεις που έχουν γίνει στους πρώην συντρόφους του κ.κ. Άννα Διαμαντοπούλου, Αλέκο Παπαδόπουλο και Γιώργο Φλωρίδη.

Σχετικώς με την επιλογή του υφυπουργού «Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης», επελέγη την τελευταία στιγμή ο κ. Παντελής Καψής ύστερα από την άρνηση του κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, ο οποίος θα προτιμήσει ρόλο εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ. Επίσης, ο κ. Φίλιππος Σαχινίδης προτίμησε να γίνει γραμματέας της Κ.Ο. του κόμματος αντί να ενταχθεί πάλι στο οικονομικό επιτελείο.

Το εσωκομματικό… σκάκι

Από το Σάββατο, το “Newsbomb.gr” παρουσίασε τέσσερα πρόσωπα – γρίφους που προβλημάτιζαν τον κ. Σαμαρά. Ήταν οι κ.κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος, Πάνος Παναγιωτόπουλος, Γιάννης Βρούτσης και Κωστής Μουσουρούλης. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος φέρεται να μην ασχολήθηκε καν με διαγκωνισμούς και βολιδοσκοπήσεις ενώ αντιθέτως ο κ. Μουσουρούλης δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του επειδή αποχωρεί από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Φρόντισε μάλιστα να χρησιμοποιήσει γνωριμίες που διαθέτει στον εφοπλιστικό κόσμο για να προκαλέσει προσκόμματα στον επικρατέστερο διάδοχό του. Δεν γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες αλλά το σίγουρο είναι ότι έγιναν δύο τηλεφωνήματα στους κυρίους Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και Μανώλη Πλακιωτάκη.

Τελικά επελέγη ο πρώτος για πολλούς λόγους κι όχι μόνο εσωκομματικούς.
Σε αντίθεση με τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη που τοποθετήθηκε στην «ηλεκτρική καρέκλα» του υπουργείου Δημόσιας Διοίκησης. Όπως και παλαιότερα είχε επιλεγεί να καλύψει δύσκολη θέση (στο Υγείας), έτσι και τώρα ο πρωθυπουργός έρχεται να δοκιμάσει τις αντοχές του δραστήριου βουλευτή. Χαρακτηριστικό πάντως είναι το σχόλιο συνεργάτη του: «Ένας Μητσοτάκης δεν σκιάζεται από αντιξοότητες».

Οι «καραμανλικοί»

Γκρίνιες (ίσως και δικαιολογημένες) ακούγονται από το λεγόμενο «καραμανλικό μπλοκ» αφού απεχώρησαν δύο πρόσωπα με αναφορές στην εποχή Καραμανλή, οι κύριοι Ευριπίδης Στυλιανίδης και Ανδρέας Λυκουρέντζος, αλλά αναπληρώθηκαν από τους κυρίους Κώστα Γκιουλέκα και Αντώνη Μπέζα οι οποίοι ωστόσο δεν έγιναν υπουργοί αλλά υφυπουργοί. «Μάλιστα ένα έμπειρο και δοκιμασμένο στέλεχος όπως ο κ. Μπέζας βρέθηκε να είναι υφιστάμενος του κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος ήταν πάντοτε επικριτικός εναντίον του κ. Κώστα Καραμανλή», σχολίασε ιστορικό στέλεχος της Ν.Δ.

Την απάντηση έδωσαν συνομιλητές του πρωθυπουργού που ανέφεραν ότι ο κ. Γεωργιάδης θα δοκιμαστεί σε μία κρίσιμη θέση, αυτή του υπουργού Υγείας. Έως ότου γίνει αυτό όμως, τίποτε δεν πρόκειται να κατευνάσει τα οξυμένα πνεύματα που φαίνεται πως θα ξεσπάσουν με την πρώτη ευκαιρία, όπως είναι το συνέδριο που αρχίζει την Παρασκευή. Κοντός ψαλμός, λοιπόν…


Blogger Template by Clairvo