Η φράση του Σωκράτη «Ιδού ο κίνδυνος», η Απολογία του και η εξιδανίκευση της Αθηναϊκής Δημοκρατίας

Αλλά η «Απολογία του Σωκράτη» δεν διδάσκεται πουθενά (!) στα σχολεία των Ελλήνων. Σύμπτωση, αμέλεια ή κατευθυνόμενη προσπάθεια αποπροσανατολισμού των Ελλήνων και Ελληνίδων μαθητών και μαθητριών από τις αξίες του Ελληνισμού;



Αναρτά η Χρυσαλία

Ο ίδιος ο Σωκράτης (μας το λέγει ο Πλάτων) δείχνοντας μία ημέρα στους μαθητές του ένα πλοίο που έφθανε στον Πειραιά από την Παλαιστίνη με Εβραίους εμπόρους είπε: «Ιδού ο κίνδυνος» χωρίς όμως να συνεχίσει την ανάπτυξι της σκέψεώς του, προς μεγάλη απορία του Πλάτωνος (όπως ομολογεί). Είναι πιθανό, όπως απεδείχθη εκ των υστέρων, να είχε αντιληφθεί ο Σωκράτης την αλλοίωση των εννοιών της ελευθερίας που έχει επιβάλει η λεγομένη «δημοκρατία» και την «πηγή» των αλλοιώσεων αυτών. «Πηγή» την οποία κυνήγησε ανελέητα.

Ίσως να είναι αυτός ο λόγος που κατεδικάσθη να πιει το «κώνειο» σε συνδυασμό με την άτεγκτη κριτική του εναντίον της υποχρεωτικής και θεσμοποιημένης μετριότητος του συστήματος διακυβερνήσεως των Αθηνών.

Στην περίφημη «Απολογία» του διαβάζουμε την αυστηρότερη και την πιο θεμελιωμένη κριτική της λεγομένης «δημοκρατίας» των Αθηνών. Την οποία απεκήρυξαν και ο Σωκράτης και ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης, χαρακτηρίζοντάς την «πόλεως νόσημα». «Δημοκρατία» την οποία ορισμένοι αγράμματοι πολιτικοί «μας» εξυμνούν σήμερα με πάθος.

Αλλά η «Απολογία του Σωκράτη» δεν διδάσκεται πουθενά (!) στα σχολεία των Ελλήνων. Σύμπτωση, αμέλεια ή κατευθυνόμενη προσπάθεια αποπροσανατολισμού των Ελλήνων και Ελληνίδων μαθητών και μαθητριών από τις αξίες του Ελληνισμού; Μάλλον το τελευταίο, εάν το συνδυάσουμε με την απαράδεκτη πράξη της πρώην υπουργού Άννας Διαμαντοπούλου και του περιβάλλοντός της να καταστεί η Ιστορία μας, μάθημα… προαιρετικό!

Blogger Template by Clairvo