Ενας τραγικός...θίασος απο ανθρώπινες μαριονέτες...

Μη μπορώντας να προσφέρουν στον λαό άρτον, οι τρεις συγκυβερνώντες προσπαθούν να προσφέρουν θέαμα χαμηλότατου βέβαια επιπέδου

Γράφει ο Γρ. Νικολόπουλος
Πρώτο Θέμα

Αφού λοιπόν είχαν ενημερωθεί για το κλείσιμο της ΕΡΤ, τώρα οι Βενιζέλος και Κουβέλης παριστάνουν τους αιφνιδιασμένους και απειλούν με απόσυρση της ψήφου εμπιστοσύνης και εκλογές. Ταυτόχρονα διαμηνύουν ότι δεν θέλουν εκλογές!

Ο Σαμαράς επίσης διαμηνύει ότι δεν θέλει εκλογές αλλά ότι είναι έτοιμος να τις κάνει αν οι άλλοι δύο δεν ψηφίσουν το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ. Το ίδιο και οι πολιτικοί συνεταίροι του, οι οποίοι επίσης λένε ότι «δεν μασάνε» και ότι αν χρειαστεί να πάνε σε εκλογές, θα δώσουν τον αγώνα τον καλό.

Για μια ακόμη φορά το πολιτικό σύστημα εμφανίζεται ανώριμο μέχρι γελοιότητας, ο θεατρινισμός και η υποκρισία ξεπερνούν κάθε όριο και φτάνουν σε επίπεδα σουρεαλιστικά.

Ολοι μαζί συμφωνούν στην ανάγκη εξυγίανσης της ΕΡΤ, ή η διαφορά τους είναι ότι οι δύο μικρότεροι εταίροι θέλουν την ΕΡΤ ανοιχτή όσο διαρκεί η εξυγίανση. Ο Σαμαράς τη θέλει κλειστή.

Το δε σχέδιο εξυγίανσης δεν πείθει κανέναν διότι όλοι γνωρίζουν πως θα επιλεγούν ξανά οι ημέτεροι, ίσως σε μια αναλογία 4-2-1 όπως ψιθυρίζεται. Κανείς πάντως δεν πιστεύει ότι η νέα κρατική τηλεόραση θα είναι πιο σωστά δομημένη και με αντικειμενικά κριτήρια στελεχωμένη. Δυστυχώς, η νοοτροπία των πολιτικών μας δεν επιτρέπει καμία αισιοδοξία για το μέλλον της κρατικής τηλεόρασης, ούτε φυσικά και για καμία άλλη μεταρρύθμιση.

Για τον κόσμο που υποφέρει από τη λιτότητα οι εκλογές δεν προσφέρουν διέξοδο. Απλώς αναβάλλουν την έξοδο από την κρίση, αναστατώνουν την ψυχολογία των πολιτών, δυσκολεύουν τις όποιες ατομικές προσπάθειες κάνουν για να τα βγάλουν πέρα και μειώνουν τα οφέλη από τον τουρισμό, που είναι τα μόνα ορατά αυτή τη στιγμή για ένα μέρος -έστω- του πληθυσμού.

Οι τρεις αρχηγοί αποδεικνύονται για μια ακόμη φορά κατώτεροι των περιστάσεων. Δεν χειρίστηκαν καθόλου καλά το θέμα της ΕΡΤ, δεν κατάφεραν να κάνουν αποκρατικοποιήσεις (η ΔΕΠΑ ήταν φιάσκο, ο ΟΠΑΠ μπέρδεμα, το Ελληνικό είναι ναυάγιο), δεν μείωσαν το μέγεθος του δημόσιου τομέα, δεν έπιασαν τη φοροδιαφυγή, συνεχίζουν τα χαράτσια, δεν έχουν αναπτυξιακό σχέδιο, δεν ασκούν καν πολιτική.

Το χειρότερο, δε, είναι ότι ο λαός δεν έχει καμία εναλλακτική. Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε το ΚΚΕ, ούτε οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, ούτε η Χρυσή Αυγή προσφέρουν ρεαλιστική εναλλακτική λύση. Είναι όλα αυτά ψήφοι διαμαρτυρίας, μιας διαμαρτυρίας βουβής μεν αλλά απολύτως δικαιολογημένης, αφού οι πολίτες έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται απελπισμένοι από τη διακυβέρνηση και τους πολιτικούς.

Το πιθανότερο που μπορεί να συμβεί σήμερα είναι να βρεθεί μια λύση συνεννόησης μεταξύ των τριών, να μη φτάσουν στις εκλογές που δεν συμφέρουν κανέναν τους και να συνεχίσουμε αυτή την πορεία, χωρίς ελπίδα για ανάκαμψη στους επόμενους μήνες.

Δυστυχώς, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποιος θα είναι -αν υπάρχει- ο καταλύτης που θα μετατρέψει τις συνθήκες και θα επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις ώστε να βγούμε κάποια στιγμή από την κρίση. Κάθε ίχνος αισιοδοξίας που είχε εμφανιστεί πριν από μερικές εβδομάδες τώρα αρχίζει να σβήνει.




Blogger Template by Clairvo