Σαν σήμερα (που μόλις πέρασε) 27 Ιουνίου 1929 ιδρύθηκε η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος

Ναι, αυτή που ξεπουλήθηκε πριν από ακριβώς 11 μήνες μαζί με την ΑΤΕ.
Χωρίς ν’ ανοίξει ρουθούνι.



Αναρτά η Χρυσαλία

Η Αγροτική Τράπεζα ιδρύθηκε με σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος «Περί συστάσεως και λειτουργίας της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος», η οποία κυρώθηκε με το Νόμο 4332/1929.

Ακολουθεί άρθρο που δημοσιεύθηκε πέρυσι σχετικά με την πώληση της  Τράπεζας εν μέσω… ανατριχιαστικής σιωπής.

Δημοσιεύτηκε στις 29/07/12 με συγγραφέα τον συνέλληνά μας στην Αίγυπτο, Αλέξανδρο Ρασκόλνικ:

Διαβάζω στην ανακοίνωση: «Η Τράπεζας της Ελλάδας με γνώμονα τη διασφάλιση των καταθέσεων (sic)… προχώρησε στη μεταβίβαση του υγιούς τμήματος της Αγροτικής Τράπεζας στην Τράπεζα Πειραιώς κατόπιν σχετικής πρότασης της τελευταίας…». Το τίμημα άγνωστο, άνευ σημασίας.

Έχει βουίξει ο-έξω-από-δω κόσμος για τις μπαγαποντιές του αργυραμοιβού πλειοδότη, αλλά η βοή πνίγεται στους βρωμερούς υπόνομους των ελληνικών μέσων μαζικής αποχαύνωσης. Σιωπή εξαγορασμένη με διαφημιστική δαπάνη. Πάντα περισσεύει και λίγο άδηλο ρευστό για τις έκτακτες ανάγκες των ψιττακών που εκφωνούν τα δελτία των οκτώ. Οι δημοφιλείς στο φιλοθεάμον κοινό ψιττακοί, λαμπροί πτυχιούχοι εργαστηρίων δημοσιογραφίας, ασφαλείς άγκυρες της τέταρτης εξουσίας, έχουν κι ακριβά γούστα, όπως καταγράφεται και στις κοσμικές στήλες των life style ένθετων των κυριακάτικων εφημερίδων. Καταθέτουν  και πόθεν έσχες, κατά τις επιταγές των νόμων και των διατάξεων. Πρόδηλο το «έσχες», τρέχα γύρευε  στις σκονισμένες αρχειοθήκες το «πόθεν». 

Έχει βουίξει ο-έξω-από-δω κόσμος, αλλά τα φερέφωνα της Τρόικας εσωτερικού ανερυθρίαστα μιμούνται τους τρεις πίθηκους του ιαπωνικού μύθου: Δεν βλέπουν, δεν ακούνε, δε μιλάνε… Αυτά τα κανονίζει (!) η Τράπεζα της Ελλάδας με την Τρόικα εξωτερικού… 

Το πανελλήνιο χειροκροτεί με αγαλλίαση στο άκουσμα της είδησης για την εξαγορά της Αγροτικής Τράπεζας και την περαιτέρω θωράκιση του τραπεζικού μας συστήματος. Φίσκα τα αργυροποίκιλτα σεντούκια της Αγροτικής με τις υποθήκες της αρόσιμης γης, των συνεταιριστικών υποδομών, των παραγωγικών εγκαταστάσεων. Σύμφωνα με τις πρώτες ανακοινώσεις δε θα θιχτούν οι θέσεις εργασίας των τραπεζοϋπαλλήλων της Αγροτικής. Αγαλλίαση, σας λέω!

Η Καλή (the Good) Tράπεζα με τον λογιστικό κουμπαρά των 15 δισεκατομμυρίων –γιατί από ρευστό ούτε καπίκι- θα βελτιώσει, λένε οι επαΐοντες, τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και θα ενισχύσει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Θα δώσει, με άλλα λόγια, μικρή ανάσα ζωής στον μπαγαπόντη αργυραμοιβό. Για αύριο έχει ο θεός του πλούτου, ο Μαμωνάς… 

Η Κακή (the Bad) Tράπεζα θα μείνει στα χέρια των χαλυβδωμένων από την πρόσφατη ψήφο μας αληταράδων και στη διακριτική ευχέρεια των αναλυταράδων. Θα υπάρξει σύντομα νομοθετική μέριμνα, μας διαβεβαιώνει η ανακοίνωση. Η άδεια της παλιάς τράπεζας ανακλήθηκε. Να ανακλήθηκαν και τα περίφημα «δικονομικά προνόμια» της Αγροτικής Τράπεζας; Κανείς  δε μπαίνει στον κόπο να ρωτήσει ή να σχολιάσει. Θα μάθομε όταν θ’ αρχίσει η κοινοποίηση των διαμαρτυρικών στους δουλοπάροικους ιθαγενείς…  Επαφίεται κι αυτό στη διακριτική ευχέρεια των αναλυταράδων… 

Η Άσχημη (the Ugly) Αλήθεια: Ολόκληρη η βάση της ελληνικής πρωτογενούς παραγωγής, λένε οι Κασσάνδρες, αναμένεται, οσονούπω, να περιτυλιχτεί σε περίπλοκους τίτλους ιδιοκτησίας, έχουν γνώση οι φύλακες, οι αναλυταράδες, για να καταλήξει στα χαρτοφυλάκια εξωχώριων εταιριών με ανώνυμους μετόχους… Είναι γλυκιά η ζωή εδώ στο νότο. Είναι κατανοητή κι η απόφαση των εντολέων να αγοράσουν τη ζωή των υποψήφιων χωρίς πιθαμή δικής τους γης κολίγων, μαζί με τα μεσόγεια σπίτια τους…

Blogger Template by Clairvo