«Μου είπαν ψέματα για την εξόρυξη χρυσού»

«Μου είπαν ψέματα στον Καναδά. Με διαβεβαίωσαν ότι οι κάτοικοι στη Θράκη και τη Χαλκιδική θέλουν την εξόρυξη χρυσού, αλλά εγώ βλέπω το αντίθετο. Ο πρόεδρος της Eldorado Gold, Πολ Ράιτ, είναι ένας μεγάλος ψεύτης».



Πολύ θυμωμένη ήταν η Καναδή βουλευτής των Πρασίνων, περιβαλλοντολόγος, ακτιβίστρια, συγγραφέας και δικηγόρος, Ελίζαμπεθ Μέι, όταν συναντήθηκε χθες με το δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, Βαγγέλη Λαμπάκη. «Είχε οργιστεί γιατί οι άνθρωποι της Eldorado Gold της είπαν ψέματα», δήλωσε ο Β. Λαμπάκης.

Η Ε. Μέι βραβεύτηκε πέρσι από τους συναδέλφους της Καναδούς βουλευτές ως η καλύτερη και πιο δραστήρια βουλευτής της χώρας. Αυτές τις μέρες βρίσκεται στην Ελλάδα προσκεκλημένη των Οικολόγων Πράσινων, για να επισκεφτεί το Πέραμα Έβρου και τις Σκουριές Χαλκιδικής, όπου σχεδιάζονται οι καταστροφικές εξορύξεις χρυσού. «Είμαι ευγνώμων στην ηγεσία των Οικολόγων Πράσινων για την πρόσκληση στην Ελλάδα να ενημερωθώ και να συζητήσω για τις σχεδιαζόμενες εξορύξεις της Eldorado Gold και τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις.»



«Επίσης, ενόψει της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Καναδά - Ευρωπαϊκής Ενωσης (CETA), είναι σημαντικό να διερευνηθεί επαρκώς και προκαταβολικά κάθε θέμα που μπορεί να οδηγήσει σε υποθέσεις διαιτησίας», είχε δηλώσει η Ε. Μέι αποδεχόμενη την πρόσκληση. Τον προηγούμενο μήνα είχε ενημερωθεί στον Καναδά για το θέμα από το δήμαρχο Αλεξανδρούπολης και τον Τόλη Παπαγεωργίου από τη Χαλκιδική.

Πριν έρθει στην Ελλάδα, συναντήθηκε με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Eldorado Gold, Π. Ράιτ, και του ζήτησε να την ενημερώσει για τις αντιδράσεις των κατοίκων στα σχέδια της εταιρείας στην Ελλάδα. «Μου είπε ότι ο Π. Ράιτ τη διαβεβαίωσε πως η πλειονότητα των κατοίκων είναι υπέρ της εξόρυξης», δήλωσε ο Β. Λαμπάκης. «Αλλά όταν επισκέφτηκε η ίδια την περιοχή και μίλησε με τους κατοίκους, διαπίστωσε ότι η εταιρεία τής είχε πει ψέματα, κι αυτό την εκνεύρισε πάρα πολύ», πρόσθεσε.

Η Ε. Μέι του υποσχέθηκε ότι θα στηρίξει με όλες τις δυνάμεις της τις δίκαιες αντιδράσεις των κατοίκων στα σχέδια εξόρυξης χρυσού. «Για μας αυτό είναι μια μεγάλη βοήθεια», δήλωσε. Προχθές το απόγευμα η Ε. Μέι επισκέφτηκε την Ιερισσό, ενώ χθες Τετάρτη 26/06/13 επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Στρατώνι καθώς και το εργοτάξιο στις Σκουριές.


Blogger Template by Clairvo