Γιατί ο Κουβέλης έβαλε «νάρκη» στην κυβέρνηση

Σε δηλώσεις του δικαιολογήθηκε ότι δεν φταίμε εμείς αν θα πέσει η κυβέρνηση - Η κυβέρνηση δεν εφάρμοσε την απόφαση του ΣτΕ - Σήμερα αποφασίζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα τη στάση της απέναντι στην κυβέρνηση

«Βόμβα» στα θεμέλια της κυβέρνησης έβαλε ο Φώτης Κουβέλης, ο οποίος παρέμεινε στη σκληρή γραμμή που είχε διαφανεί μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ το απόγευμα της Πέμπτης.

Σε δηλώσεις του από τα γραφεία της ΔΗΜΑΡ στην Αγ. Κωνσταντίνου μετά την διάρκειας 45 λεπτών συνεδρίαση των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, ο κ. Κουβέλης είπε ότι στη σύσκεψη δεν προέκυψε κοινός πολιτικός τόπος και έριξε ευθύνες στην ΝΔ και τον πρωθυπουργό για το ναυάγιο στη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών.

«Στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών δεν προέκυψε ο κοινός πολιτικός τόπος στο ζήτημα της ΕΡΤ. Η αναδιοργάνωση της ΕΡΤ πρέπει να γίνει με την ΕΡΤ σε κίνηση και με παρόντες όλους τους εργαζομένους, θέση που επανέλαβα» είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται για τυπικό διαδιαστικό ζήτημα, αφορά στην ουσία. Το μαύρο στην τηλεόραση και η βίαιη διακοπή των συχνοτήτων ήταν συγκεκριμένη πολιτική λογική. Για εμάς είναι ζήτημα δημοκρατικής νομιμότητας. Παρά τη διαταγή του προέδρου του ΣτΕ να ενεργοποιηθούν οι συχνότητες, η απόφαση αυτή δεν έτυχε εφαρμογής όπως όφειλε να πράξει η κυβέρνηση. Το μαύρο παραμένει στους τηλεοπτικούς δέκτες».

Όπως είπε ο κ. Κουβέλης στη σύσκεψη δεν επήλθε συμφωνία και υπογράμμισε ότι η αποδοχή αυτής της πρότασης δεν θα άλλαζε την ουσία των πραγμάτων, «που είναι ο εκσυγχρονισμός του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα».

«Η ΔΗΜΑΡ δεν απομακρύνεται από τη μεταρρυθμιστική της πολιτική, μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Γι' αυτό λέμε ναι στη μεταρρύθμιση, αλλά όχι στην προσβολή της νομιμότητας. Η κυβέρνηση προχώρησε στην πράξη νομοθετικού περιεχόμενου παρότι γνώριζε την αντίθεσή μας, ερήμην τεσσάρων υπουργών της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ» συνέχισε και τόνισε ότι αυτή είναι μια επιλογή άρνησης της συλλειτουργίας της κυβέρνησης.

«Δεν είναι δική μας ευθύνη ότι δε βρέθηκε ο κοινός πολιτικός τόπος. Η ΝΔ δεν προσήλθε σε αυτή την κοινή βάση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Λίγο μετά τις 23.00, ο κ. Κουβέλης αποχώρησε από από τα γραφεία της ΔΗΜΑΡ, ενώ σημέρα στις 11:00 θα συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα της ΔΗΜΑΡ.

Στη σημερινή συνεδρίαση θα αποφασιστεί η θέση της ΔΗΜΑΡ για το εάν θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση, με την συμμετοχή υπουργών της και τι θα πράξει σε περίπτωση που ζητήσει ο Σαμαράς ψήφο εμπιστοσύνη. Επίσης έχουν κληθεί αύριο στη ΔΗΜΑΡ οι υπουργοί που συμμετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα με τη στήριξη του κ Κουβέλη. Σύμφωνα με συνεργάτες του προέδρου της ΔΗΜΑΡ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο για άμεση αποχώρηση από την κυβέρνηση των υπουργών που στηρίζει η Αγίου Κωνσταντίνου.

Η πρώτη αντίδραση της ΔΗΜΑΡ μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού ήρθε δια στόματος στενού συνεργάτη του Φώτη Κουβέλη, Δημήτρη Χατζησωκράτη, ο οποίος, μιλώντας σε δημοσιογράφους, σημείωσε ότι η Δημοκρατική Αριστερά δεν θέλει να πέσει η κυβέρνηση και ούτε να οδηγηθεί η χώρα σε ακραίες επιλογές.

Πρόσθεσε επίσης ότι ο πρωθυπουργός ξεκίνησε τις προτάσεις του μιλώντας για 300 εργαζόμενους στο μεταβατικό στάδιο μέχρι τη σύσταση του νέου φορέα και μέσα σε τρεις ημέρες έφτασε στους 1.200. «Αυτό δεν είναι μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα γιατί δεν υπάρχει σχέδιο» κατέληξε ο κ. Χατζησωκράτης


Blogger Template by Clairvo