Αύξηση των τουριστών στην Ελλάδα!

Αύξηση ή μείωση του τουρισμού στην Ελλάδα;
Αύξηση! Διατυμπανίζουν οι αρμόδιοι.
Αύξηση για ποιους;




Γράφει η χμ...

Έχω την εντύπωση πως τα τελευταία χρόνια ο τουρισμός στη χώρα μας έχει αλλάξει κατά πολύ (εσκεμμένα ή μη…το αφήνω στη δικιά σας κρίση).

Τα πακέτα και οι συμφωνίες πλέον κάνουν τη χώρα μας επισκέψιμη από περισσότερους ξένους. Αμφιβάλω όμως αν αυτό στηρίζει γενικότερα την τοπική οικονομία.

Ο τουρίστας έρχεται, πόσοι τον βλέπουν;

Όταν το πακέτο έχει μεταφορικά, ξενοδοχείο με πρωινό-μεσημεριανό, πισίνα, γυμναστήριο, μασάζ κ.τ.λ. και μπορεί να περιλαμβάνει και καμιά περιήγηση στα σημαντικότερα σημεία της περιοχής, ο επισκέπτης ουσιαστικά μένει εντός των εγκαταστάσεων που τον φιλοξενούν.

Πόσοι από αυτούς θα πάνε στο διπλανό ταβερνάκι ή σε μια παραλία λίγο πιο πέρα;
Τυποποιημένες διακοπές. Αυτό αγοράζουν και τους αρέσει. Το ξενοδοχείο θα βγάλει λεφτά (ίσως).

Σίγουρα πάντως θα μπορεί να κρεμάσει ταμπέλα «ΠΛΗΡΕΣ». Από κει και πέρα όμως;
Μπορεί τα όσα φτάνουν στα αυτιά μου να είναι μειοψηφία…Το εύχομαι.

Βέβαια, αυτή η «μειοψηφία» ισχυρίζεται πως π.χ.  στη Χαλκιδική πας σε ξενοδοχείο και δεν βρίσκεις υπάλληλο να μιλάει Ελληνικά, έτσι αποτελούν προορισμό συγκεκριμένων τουριστών, συγκεκριμένων χωρών (ουσιαστικά εκείνων που ομιλούν τη γλώσσα των υπαλλήλων).
Εδώ θα μπορούσε να γίνει άλλη συζήτηση, για το κατά πόσο ο τουρίστας βλέπει όλες τις πτυχές της χώρας που επισκέπτεται…Μια χώρα δεν είναι μόνο οι παραλίες, τα κτίρια, τα δάση, αλλά και οι πολίτες της. Ας το παραβλέψουμε όμως και αυτό.

Η «μειοψηφία» επίσης ισχυρίζεται πως πάντα ο καλύτερος τουρίστας ήταν ο Έλληνας, που θα γυρίσει στην περιοχή, θα αγοράσει τα αναμνηστικά του, θα πιει τις μπυρίτσες ή τα ουζάκια του, θα φάει στις ταβέρνες, με λίγα λόγια θα μοιράσει χρήμα στην περιοχή. Όμως, λόγω κρίσης, ο Έλληνας τουρίστας τείνει προς εξαφάνιση.

Αύξηση του τουρισμού λοιπόν.

Τουρίστες κλεισμένοι στα κλουβιά τους; Τουρίστες που θα «ταΐσουν» την τοπική οικονομία;
Θα το δούμε στο τέλος της σαιζόν, στον απολογισμό, πόσες επιχειρήσεις σώθηκαν από αυτήν την αύξηση…

Υ.Γ: Αλήθεια, πόσα από τα ξενοδοχεία αυτά ανήκουν σε Έλληνες; Πόσα από αυτά δεν ανήκουν σε μεγαλοεταιρίες, Ελληνικές ή ξένες; Εκεί πάνε πάλι τα λεφτά…

Blogger Template by Clairvo