Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε.: Ερχεται το "κούρεμα" καταθέσεων και κάτω των 100.000 ευρώ!

Η απόφαση για την τραπεζική ένωση βρίσκεται στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. που θα πραγματοποιηθεί στις 27 και 28 Ιουνίου. Το μείζον ωστόσο θέμα είναι η διάσωση των τραπεζών σε περίπτωση χρεοκοπίας και όπως όλα δείχνουν το «κούρεμα» των καταθέσεων ακόμη και κάτω των 100.000 ευρώ θεωρείται δεδομένο.

Η Γερμανία με τους δορυφόρους της, τη Φινλανδία και την Ολλανδία είναι αυτές που το θέτουν επιτακτικά το θέμα δήθεν για να μην πληρώνουν οι φορολογούμενοι της κατάρρευση των τραπεζών όπως έγινε στην Ιρλανδία και την Κύπρο. Η κ. Μέρκελ και ο κ. Σόιμπλε προτείνουν να πληρώνουν τα σπασμένα όσοι έχουν κάνει αποταμίευση με τους κόπους μίας ζωής.

Στο γερμανικό «μέτωπο» αντιδρά η Γαλλία, αλλά μάλλον η υπόθεση είναι χαμένη από χέρι για τους Γάλλους. Ενστάσεις εγείρονται και από τις Βρυξέλλες για το ποιος όμως θα έχει τον έλεγχο και θα αποφασίζει πότε και πώς θα χρεοκοπήσει μία τράπεζα.

Σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται η Ε.Ε. τα χρήματα για την κάλυψη της χρεοκοπίας των τραπεζών θα προέρχονται από τις καταθέσεις μεγάλων επιχειρήσεων και ομολογιούχων, ακολουθούν οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ που ανήκουν σε μεμονωμένα άτομα και σε επιχειρήσεις με λιγότερους από 250 εργαζομένους και έσοδα κάτω των 50 εκατ. ευρώ.

Ορθάνοιχτο ωστόσο αφήνεται το ενδεχόμενο υποτίμησης των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ, καθώς για εκείνες προβλέπεται ότι «θα βρίσκονται στο τέλος της συγκεκριμένης λίστας» χωρίς επομένως να αποκλείεται το «κούρεμά» τους.

Δεδομένης της εμβάθυνσης της οικονομικής κρίσης, των «τοξικών» προιόντων που διαθέτουν οι τράπεζες και των «κόκκινων» δανείων που αυξάνονται ραγδαία λόγω της αδυναμίας αποπληρωμής από τους δανειολήπτες, οι πιθανότητες «δήμευσης» καταθέσεων και κάτω των 100.000 ευρώ είναι ιδιαίτερα υψηλός.

Ακόμη και στην Ελλάδα, όσο και αν διατείνεται ο κ. Στουρνάρας πως το τραπεζικό μας σύστημα είναι θωρακισμένο. Όταν θα είναι πλέον πραγματικότητα η απάντηση θα είναι, «ας πρόσεχαν».

Όπως είπε ο Σόιμπλε για τους Κυπρίους, που έχασαν τα λεφτά τους γιατί δεν ...τα επένδυσαν στις ...σίγουρες γερμανικές τράπεζες! Αυτός είναι και ο στόχος του Βερολίνου με την τραπεζική ένωση. Να μαζέψουν οι γερμανικές τράπεζες όλο το… χαρτί.


Blogger Template by Clairvo