Ετσι στήθηκε το κλείσιμο της ΕΡΤ! Ο βρόμικος ρόλος του Μουρούτη, ιδιαίτερου του Σαμαρά!

Μόνο κεραυνός εν αιθρία δεν ήταν η απόφαση του Αντώνη Σαμαρά για το κλείσιμο της ΕΡΤ. Η γκρίνια και τα παράπονα για την ελληνική ραδιοτηλεόραση εμφανίστηκαν από την πρώτη στιγμή που ανέλαβαν τα καθήκοντά τους οι τελευταίοι ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου.

Γράφει η Βασιλική Σιούτη

Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόταση για το κλείσιμο της ΕΡΤ ήταν του διευθυντή του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού, Γιώργου Μουρούτη, την οποία υποστήριξε μαζί με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου!

Ο πρωθυπουργός –αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες- δεν ξαφνιάστηκε, αφού όλο το προηγούμενο διάστημα είχε γίνει αποδέκτης πολλών διαμαρτυριών από το στενό του συνεργάτη για την... «απαράδεκτη κατάσταση»(!) στην ΕΡΤ. Η άποψη του Γ. Μουρούτη ήταν ότι η ΕΡΤ ελεγχόταν από τους συνδικαλιστές και την ΕΣΗΕΑ, οι οποίοι αμφότεροι και σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ ήθελαν να πλήξουν το προφίλ του πρωθυπουργού!

Όταν η ΕΣΗΕΑ κήρυξε απεργία, η οποία συνέπεσε με το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα, για το οποίο το επικοινωνιακό επιτελείο του πρωθυπουργού ήθελε να έχει μεγάλη προβολή, ο κ.Μουρούτης υποστήριξε ότι αυτό δεν ήταν τυχαίο, αλλά έκρυβε σκοπιμότητες. Εν ολίγοις, ο πρωθυπουργός πείστηκε, ειδικά το τελευταίο διάστημα, ότι η ΕΡΤ δρούσε ανεξέλεγκτα και υπό την επιρροή της αντιπολίτευσης, μέσω των συνδικαλιστών της, τους οποίους θεωρούσε αναχρονιστικό παράγοντα.

Προβλήματα όμως, υπήρχαν και με τον πολιτικό έλεγχο της ΕΡΤ τον οποίο επιδιώκουν, φυσικά, όλες οι κυβερνήσεις. Κάτι η τρικομματική που είχε επιβάλλει κι εκεί το περιβόητο 4-2-1, κάτι η αδυναμία ορισμένων στελεχών (που εκείνοι επέλεξαν) να επιβληθούν, η ΕΡΤ προκαλούσε στο Μαξίμου διαρκώς πονοκεφάλους.

Όπως ανέφερε πρόσφατα κυβερνητικός αξιωματούχος:«η ΕΡΤ δεν στήριζε την κυβέρνηση» –πλην ορισμένων δημοσιογράφων που κατά τη γνώμη του αποτελούν εξαιρέσεις και «ούτε πρόβαλλε το έργο του Σαμαρά»

Από την άλλη, στελέχη της ΕΡΤ, ακόμα και διορισμένα από αυτή την κυβέρνηση, δήλωναν ότι δέχονταν πιέσεις στις οποίες δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν, καθώς έπρεπε να κρατήσουν και κάποιες ισορροπίες.

Άλλωστε, όπως αναφέρει μέλος της κυβέρνησης που στέκεται κριτικά απέναντι στους χειρισμούς του Μαξίμου, η αποχώρηση του Νίκου Σίμου συνδέεται άμεσα με όλα αυτά. Ο Γ. Μουρούτης, ωστόσο, αν και ασυνήθιστο για τόσο στενό συνεργάτη πρωθυπουργού, δεν έκρυψε ποτέ τις προθέσεις του, ούτε μάσησε τα λόγια του. Για την ακρίβεια, είχε προειδοποιήσει εδώ και καιρό για όσα θα ακολουθούσαν.

Τον περασμένο Δεκέμβριο ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού οργισμένος που η ΕΡΤ δεν μετέδωσε ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στην τηλεόραση, παρά μόνο στο ραδιόφωνο, δήλωσε ανοιχτά ότι ξεκινάει πόλεμο: «Από αύριο ξεκινάω πόλεμο κατά των άθλιων διεφθαρμένων συνδικαλισταράδων της ΕΡΤ που τώρα φορούν τον μανδύα του ΣΥΡΙΖΑ. Πέντε λεπτά πριν την έναρξη της ομιλίας του Πρωθυπουργού αποφάσισαν με φασιστικό τρόπο να μην την δώσουν στα κανάλια. ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ χωρίς καν απόφαση γενικής συνέλευσης, παράνομα και ξεδιάντροπα. Από αύριο ξεκινάω πόλεμο κατά του προέδρου της ΠΟΣΠΕΡΤ, του άθλιου Καλφαγιάννη, που καταδικάστηκε για απάτη, έναντι της ΕΡΤ, διότι τσέπωνε παράνομα επίδομα για τη δήθεν άνεργη ανάπηρη κόρη του.Τόσο άθλιος, τόσο ξεδιάντροπος που χρησιμοποίησε ακόμη και την κόρη του για να τσεπώσει μερικές χιλιάδες Ευρώ.Αυτός ο «κύριος» δεν πρέπει απλώς να φύγει, με τον κανόνα περί επίορκων δημοσίων υπαλλήλων.Πρέπει να μπει φυλακή.Από δω και πέρα, με όποιο προσωπικό κόστος θα είμαι πάντοτε δυνατά απέναντί του!!!»

Όσο ασυνήθιστη κι αν είναι η γλώσσα αυτή για διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου τύπου του πρωθυπουργού, για το μόνο που δεν μπορεί να κατηγορήσει κανείς τον Γ. Μουρούτη είναι για απόκρυψη των προθέσεων του.

Ο Γ. Μουρούτης ασκούσε κριτική προσωπικά στους δημοσιογράφους της ΕΡΤ όχι μόνο στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του με τον πρωθυπουργό, αλλά και δημοσίως, ειδικά από μέσα κοινωνικής δικτύωσης, του twitter και του Facebook τα οποία χρησιμοποιεί καθημερινά.

«Πρωινή Ενημέρωση και Κούλογλου, πρέπει να διδάσκονται στις σχολές δημοσιογραφίας για την διεισδυτικότητα των ερωτήσεών τους… » ήταν ένα από τα πρώτα σχόλια που είχε γράψει στο twitter μετά την ανάληψη των κυβερνητικών καθηκόντων του.

«Λυπούμαι την δημοσιογράφο της ΝΕΤ, που δεν της επιτρέπει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να του υποβάλει ερώτηση…Δέκα λεπτά αμίλητη είναι… » ήταν ένα άλλο σχόλιο για τη δημοσιογράφο που μαζί με συνάδελφό της έπαιρναν συνέντευξη από τον Αλέξη Τσίπρα. Αυτό δεν ήταν το μοναδικό ούτε το πιο επικριτικό σχόλιο κατά τη διάρκεια εκείνης της συνέντευξης. Ήταν η περίοδος που είχαν ακόμα την εκπομπή τους, η οποία λίγους μήνες μετά κόπηκε.

Αλλά όπως σημειώνουν πολλοί, ο Γ. Μουρούτης ποτέ δεν έκρυψε τις προθέσεις του. Πέρσι, στις 20 Ιουνίου, τρεις μέρες μετά τις εκλογές δήλωνε: «Τα πρώην πράσινα και νυν ροζ παπαγαλάκια της ΕΡΤ δίνουν τις τελευταίες παραστάσεις τους».

Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, δεν ήταν λίγες οι φορές που τον άκουγαν να μιλάει στον πρωθυπουργό για «κηφήνες της ΕΣΗΕΑ, φερέφωνα του Τσίπρα που θεωρούν την ΕΡΤ τσιφλίκι τους» και για “συνδικαλιστική χούντα” που κάνει ότι θέλει στην κρατική ραδιοτηλεόραση.

Πριν ωστόσο φτάσουν να εισηγηθούν το κλείσιμο της ΕΡΤ, ο Γ.Μουρούτης και ο Σ,Κεδίκογλου επιχείρησαν πρώτα «να βάλλουν μία τάξη».

Δεν τους βγήκε όμως, οπότε εκτίμησαν ότι δεν τους έμενε τίποτα άλλο. Η πρότασή τους θεώρησαν ότι θα συνδυαζόταν με μία επίδειξη πυγμής του πρωθυπουργού, που θα συντηρούσε την πολιτική κυριαρχία του Α.Σαμαρά και θα συσπείρωνε τους δεξιούς ψηφοφόρους με ταυτόχρονη διακοπή των διαρροών προς την Χρυσή Αυγή, ενώ θετικά θα το υποδέχονταν και οι δανειστές, που απαιτούσαν απολύσεις.

Μένει να φανεί πως θα το μετρήσει η ελληνική κοινωνία.

Blogger Template by Clairvo