Τραπεζίτες του Λονδίνου πιάνουν πόστα στην Αθήνα!

Αλλος ένας Ελληνας τραπεζίτης που αναδείχθηκε επαγγελματικά σε ξένη τράπεζα αναλαμβάνει ειδική αποστολή στην Αθήνα, όπου θα βρει παλιούς συναδέλφους του από το Λονδίνο. Χρ. Σκλαβούνης και Αναστασία Σακελλαρίου επέλεξαν τον Χρ. Μεγάλου για τη Eurobank.

Πρόκειται για τον Χρήστο Μεγάλου, αντιπρόεδρο μέχρι πρόσφατα Νοτιοανατολικής Ευρώπης του τμήματος επενδυτικής τραπεζικής της Credit Suisse Λονδίνου, ο οποίος αναλαμβάνει διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, όπως αποκάλυψε χθες το www.enet.gr.
Την απόφαση έλαβε χθες το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο ελέγχει τη Eurobank μετά την ανακεφαλαιοποίησή της. Προηγήθηκε η δήλωση του μέχρι σήμερα και επί χρόνια διευθύνοντος συμβούλου της Eurobank, Νίκου Νανόπουλου, ότι δεν επιθυμεί να παραμείνει στη διοίκηση της τράπεζας.

Στη θέση του προέδρου, αλλά μη εκτελεστικού, ορίστηκε ο επιχειρηματίας Γιώργος Δαυίδ, της Coca Cola, ο οποίος είναι και τώρα απλό μέλος στο δ.σ. της τράπεζας (ο υιός του, Χάρης Δαυίδ, είναι βασικός μέτοχος και συντελεστής της πορείας της εταιρείας «Κατσέλης», η οποία κατέθεσε αίτηση πτώχευσης).

Θέση στο διοικητικό συμβούλιο θα λάβει και ο Τάκης Αράπογλου, αναφέρουν πληροφορίες, ο οποίος έχει δεσμούς με τον Χρήστο Μεγάλου.

Για την επιλογή του ΤΧΣ κάποιοι μιλούν για άτυπη συμμαχία. Λένε ότι η κ. Αναστασία Σακελλαρίου, διευθύνουσα σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η οποία εργάστηκε στο παρελθόν στην Credit Suisse, τώρα ενέκρινε την υποψηφιότητα του πρώην ανώτερου συναδέλφου της στην ίδια τράπεζα.

Επίσης, ο Χρήστος Σκλαβούνης, πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, είχε αντίστοιχη θέση με αυτήν του Χρήστου Μεγάλου στην ανταγωνίστρια UBS στο Λονδίνο. Οι δύο άνδρες γνωρίζονται πολύ καλά από τη βρετανική πρωτεύουσα και από τις δουλειές που είτε διεκδικούσαν ως ανταγωνιστές είτε αναλάμβαναν μαζί ως συναγωνιστές. Οπότε, ο Χρ. Σκλαβούνης προτίμησε έναν γνώριμο και πιο επιτυχημένο τραπεζίτη, όπως χαρακτηρίζουν τον Μεγάλου παράγοντες της αγοράς.
Η αλήθεια είναι ότι ο Χρήστος Μεγάλου ήταν βασική επιλογή της κυβέρνησης να αναλάβει επικεφαλής του ΤΧΣ από τη σύσταση του Ταμείου. Η θέση τού προτάθηκε, αλλά ο ίδιος δεν δέχθηκε για προσωπικούς λόγους.

Ο Μεγάλου συνέδεσε το όνομά του με μερικές μεγάλες συμφωνίες στην Ελλάδα. Επί των ημερών του η Credit Suisse ήταν σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας στην εξαγορά της Finansbank, όπως επίσης της Cosmote και του ΟΤΕ σε διάφορες δουλειές. Η Credit Suisse και η Εθνική Τράπεζα, επί θητείας Τάκη Αράπογλου, είχαν μάλιστα ιδρύσει κοινή εταιρεία.

Η ειρωνεία της τύχης είναι ότι η Credit Suisse ήταν σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας στη δημόσια πρόταση για την εξαγορά των μετοχών της Eurobank τον Ιανουάριο του 2013 εν όψει της συγχώνευσης, η οποία δεν προχώρησε.

Αποστολή του Χρήστου Μεγάλου είναι η επιστροφή της Eurobank στον ιδιωτικό τομέα και η ελάφρυνση του Δημοσίου από το βάρος του χρέους που ανέλαβε με την ανακεφαλαιοποίησή της.
Οι ακριβοπληρωμένοι δεν δίνουν λογαριασμό σε κανέναν

Στο απόλυτο σκοτάδι συνεχίζει να κινείται το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), καθώς η ακριβοπληρωμένη διοίκηση του Χρήστου Σκλαβούνη και της Αναστασίας Σακελλαρίου δεν δίνει λογαριασμό για πράξεις-ενδεχόμενες παραλείψεις ούτε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ).
Βάσει των στοιχείων που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, μια σειρά από φορείς συνεχίζουν να μην καταβάλλουν καμία προσπάθεια να μειώσουν τις δαπάνες τους, ενώ παράλληλα δεν παρέχουν, όπως οφείλουν, αναλυτικά στοιχεία για τα έσοδα και τα έξοδά τους. Δηλαδή δεν καταρτίζουν μηνιαίο πρόγραμμα κατανομής προϋπολογισμού και δεν προσδιορίζουν και τους τριμηνιαίους στόχους εσόδων-εξόδων.

Από αυτούς ξεχωρίζει βεβαίως το ΤΧΣ, που ούτε έχει υποβάλει στοχοθεσία, αλλά ούτε έχει ενημερώσει για την υλοποίηση των στόχων του το 1ο τρίμηνο, ενώ στην ίδια κατηγορία ανήκουν το ΚΕΕΛΠΝΟ και ο ΟΚΑΝΑ.

Αντίθετα, ΕΟΤ και ΜΟΔΑΕ έχουν υποβάλει στοιχεία για τους στόχους, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν υποβάλει τις πραγματοποιήσεις του 1ου τριμήνου 2013.

Αρνητικές αποκλίσεις από το στόχο παρουσιάζουν έντεκα φορείς. Ομως σε φορείς όπως η Εθνική Λυρική Σκηνή, το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης και ο ΟΚΧΕ, η απόκλιση οφείλεται στο ότι εισέπραξαν μικρότερα ποσά από τις προβλεπόμενες κρατικές επιχορηγήσεις.

Αντιθέτως, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και στον Ειδικό Λογαριασμό του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών η απόκλιση οφείλεται, κυρίως, στα αυξημένα έξοδα σε σχέση με το στόχο τους.

Αρνητική απόκλιση τόσο στα έξοδα όσο και στα έσοδα παρουσίασαν το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και ο Ειδικός Λογαριασμός του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο δεν έλαβε τα έσοδα που είχε προϋπολογίσει από την τακτική επιχορήγηση και τα κονδύλια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ στα έξοδά του εμφανίζει πληρωμές από το ταμειακό υπόλοιπο του προηγούμενου έτους ύστερα από τροποποίηση του προϋπολογισμού του, χωρίς ωστόσο, να έχει προβεί σε αντίστοιχη αναθεώρηση των στόχων του.

Οι αποκλίσεις που εμφανίζονται στον Ειδικό Λογαριασμό του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης οφείλονται στον ετεροχρονισμό των εισροών και εκροών των εκτελούμενων έργων σε σχέση με τους τριμηνιαίους στόχους που έχουν τεθεί.



Blogger Template by Clairvo