Η ...φυγή των απελπισμένων!

Απελπισμένη νεολαία, απελπισμένα μεγάλα μυαλά! Εθνική αφαίμαξη με τη διαρροή Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό

Η εταιρεία δημοσκοπήσεων Opinion Poll πραγματοποίησε έρευνα για λογαριασμό του Πανεπιστημίου Αθηνών, τα αποτελέσματα της οποίας είναι θλιβερά:

Οι νέοι Έλληνες και δη οι επιστήμονες εκφράζουν πλήρη απελπισία τόσο για την παρούσα κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας όσο και για την έλλειψη θετικής προοπτικής για το μέλλον.

Ως εκ τούτου, ένας στους τέσσερις ερωτηθέντες με μέση ή ανώτερη εκπαίδευση δηλώνει έτοιμος να μεταναστεύσει προκειμένου να βρει εργασία. Τα ποσοστά αυτά όμως, σχεδόν εξανεμίζονται όταν η ίδια ερώτηση γίνεται σε εργαζόμενους στοιχειώδους εκπαίδευσης καθώς μόλις το 5% σκέφτεται να αναζητήσει δουλειά έξω ενώ αυτή η κατηγορία εργαζομένων νιώθει περισσότερο από κάθε άλλη σίγουρη για τη θέση εργασίας της.

Πιο συγκεκριμένα, 6 στους 10 με στοιχειώδη μόρφωση πιστεύουν ότι δεν έχουν λόγο να φοβούνται μήπως χάσουν τη δουλειά τους σε αντίθεση με το μόλις 18,7% που έχουν παρακολουθήσει μέση ή ανώτερη εκπαίδευση. 

Η πραγματικότητα αυτή, δείχνει πως το πλέον μορφωμένο κομμάτι των Ελλήνων που έχει επενδύσει στις σπουδές του, ανησυχεί για το μέλλον του και είναι έτοιμο να φύγει από τη χώρα προκειμένου να λάβει αμοιβή ανάλογη των προσόντων του.

Συνολικά το 64% όσων ρωτήθηκαν απάντησαν πως είναι έτοιμοι να μεταναστεύσουν, με την ηλικιακή ομάδα 35-44 να το πιστεύει αυτό σε ποσοστό 74,36%.

Η ίδια απαισιοδοξία καταγράφεται και στα υπόλοιπα ερωτήματα, με το 85.39% να πιστεύει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε λάθος δρόμο, με μόλις 20% να βλέπουν θετικά δείγματα στη σημερινή κατάσταση. 

Σε ότι αφορά το το εκπαιδευτικό σύστημα σχεδόν 7 στους 10 πιστεύουν πως δεν βοηθά ουσιαστικά τη νεολαία και τη μείωση της απασχόλησης, ενώ ένα συντριπτικό 83% θεωρεί πως τα πανεπιστημιακά ιδρύματα θα έπρεπε να παρέμβουν για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ταυτόχρονα, σε ό,τι αφορά την παρουσία μεταναστών στη χώρα και το κατά πόσο αυτή εμποδίζει την εξεύρεση εργασίας, οι μισοί περίπου πολίτες (ποσοστό 41,20%) δηλώνουν πως οι μετανάστες συνιστούν σοβαρό πρόβλημα, καθώς αφαιρούν θέσεις εργασίας από τους Έλληνες.

Η διαρροή των μυαλών από την Ελλάδα στο εξωτερικό, όπου δυστυχώς αξιοποιούνται προς όφελος ξένων, είναι ένα ζήτημα πολύ σοβαρό, το οποίο επισημαίνουμε με κάθε αφορμή, διότι δεν αφορά μόνο στην οικονομία της χώρας μας αλλά πρωτίστως στην εθνική της αφαίμαξη...


0 σχόλια :

Blogger Template by Clairvo