Η ΕΡΤ και η Εθνική μας κληρονομιά! Σειρές και εκπομπές - αριστουργήματα

Η ΕΡΤ για όλους εμάς, ποτέ δεν πρόκειται να κλείσει! Γιατί ήταν, είναι και θα παραμείνει Εθνική μας κληρονομιά!


Ιστορική επιμέλεια: Πύρινος Λόγιος

Αργά χτές το βράδυ, μαθαίνοντας το τραγικό νέο της κυβερνητικής απόφασης δια στόματος Κεδίκογλου, στο νου των περισσότερων αμέσως ήρθαν αμέσως οι τηλεοπτικές σειρές και οι εκπομπές που άφησαν ιστορία, από την εποχή που η δημόσια τηλεόραση το μοναδικό τηλεοπτικό μέσο στην Ελλάδα, αλλά και αργότερα.

Η εκπομπή ''Αλάτι και Πιπέρι'' του Φρέντυ Γερμανού κατά τη δεκαετία του '70 αποτέλεσε σταθμό στα τηλεοπτικά δρώμενα, με καλεσμένους διάφορα διάσημα πρόσωπα της εποχής.

Από τα πρώτα βήματα της δημόσιας τηλεόρασης ιστορικές σειρές έκαναν την εμφάνισή τους στους δέκτες, ανάμεσά τους σπουδαίες τηλεοπτικές μεταφορές βιβλίων μεγάλων Ελλήνων συγγραφέων.

Tον...χορό αυτών των "εθνικών κειμηλίων", άνοιξε το αριστουργηματικό "Οι Εμποροι των Εθνών" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ποντίκα το 1973, και ακολούθησαν μετά ο ''Γιούνγκερμαν'' και ο ''Συνταγματάρχης Λιάπκιν'' του Μ. Καραγάτση σε σκηνοθεσία Κώστα Κουτσομύτη, ''Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται'' του Ν. Καζαντζάκη σε σκηνοθεσία Βασίλη Γεωργιάδη ή η ''Μενεξεδένια Πολιτεία'' του Α. Τερζάκη, η "Γαλήνη" του Ηλία Βενέζη σε σκηνοθεσία Κώστα Λυχναρά, ο "Περίπλους" και το "Ρεμπελιό των Ποπολάρων" του Διονύση Ρώμα, οι εκπληκτικοί "Αθλιοι των Αθηνών" του Ι. Κονδυλάκη και ο απίστευτος "Συμβολαιογράφος" του Αλεξ. Ραγκαβή (και τα δύο σκηνοθετημένα απο τον Γιώργο Μιχαηλίδη) και φυσικά σειρές όπως ο "Αγνωστος Πόλεμος" του Νίκου Φώσκολου, η "Βασίλισσα Αμαλία" του Γιώργου Ρούσσου,  το ''Λούνα Παρκ'' του Γιάννη Δαλιανίδη και η κωμική σειρά ''Εκείνες και εγώ'' με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα.

Ολες οι δουλειές αυτές έγιναν με περίσσιο κόπο και μεράκι απο τους παραγωγούς και τους σκηνοθέτες τους, ενώ μέσα απο αυτές παρήλασε όλη η ελληνική καλλιτεχνική διανόηση της εποχής. Ολα τα αστέρια του θεάτρου και του παλιού ελληνικού κινηματογράφου (Βουγιουκλάκη, Παπαμιχαήλ, Φέρτης, Τζόγιας, Αλεξανδράκης, Φούντας, Γαληνέα, Καλλέργης, Αργύρης, Κωτσόπουλος, Κομνηνός, Παπαγιαννόπουλος, Κων/ντάρας, Αρώνη, Βασταρδής, Παιταζή, Βαλάση, Διαμαντόπουλος, Μιχαλακόπουλος, και...ουκ έστιν αριθμός) και κοντά σε όλους αυτούς τους ογκόλιθους, εκείνοι που έπαιξαν δίπλα τους να ήταν οι επόμενοι μεγάλοι ηθοποιοί, που άφησαν κι αυτοί το έντονο στίγμα τους αργότερα στο ελληνικό θέατρο (Αρζόγλου, Καστανάς, Ντενίση, Φωτίου, Κυρίτσης και άλλοι)

Ολες οι παραγωγές αυτές άφησαν τη δικιά τους ιστορία τη δεκαετία του '70, με εκατομμύρια Ελληνες τηλεθεατές να...στήνονται στη μικρή οθόνη, ενώ οι αξιόλογες παραγωγές συνεχίστηκαν και κατά την επόμενη δεκαετία.

Ανάμεσα στις πιο διάσημες και ιστορικότερες σειρές του '80: ''Η Λωξάντρα'' της Μαρίας Ιορδανίδου με την Μπέτυ Βαλάση, ''Το ορκιστείτε παρακαλώ'', ''Το μινόρε της αυγής'', η αγαπημένη ''Μαντάμ Σουσού'', τα ''Βεγγαλικά'' με τον σπουδαίο Θ. Βέγγο και πολλές άλλες, ενώ από τις μεταγενέστερες παραγωγές ξεχωρίζουμε το ''Η αγάπη άργησε μια μέρα'' σε σκηνοθεσία Κώστα Κουτσομύτη.

Σημαντική θέση στο πρόγραμμα της ΕΡΤ είχαν πάντα αρκετές πολιτιστικές εκπομπές, ντοκιμαντέρ, αλλά και εκκλησιαστικά προγράμματα όπως το ''Αρχονταρίκι''. Από τις δημοφιλέστερες ψυχαγωγικές εκπομπές της ΕΡΤ τα τελευταία χρόνια ήταν το ''Στην Υγειά μας'', με τον Σπύρο Παπαδόπουλο και το ''Μένουμε Ελλάδα'' που προέβαλε τις ομορφιές της χώρας μας.

Πλούσιο ήταν πάντοτε και το παιδικό πρόγραμμα με ελληνικές αλλά ξένες παραγωγές.

Θυμίζουμε ορισμένες σειρές που οι περισσότεροι, μικροί, περιμέναμε με ανυπομονησία να δούμε στους τηλεοπτικούς μας δέκτες: ''Ο Παραμυθάς'', ''Φρουτοπία'', ''Του κουτιού τα παραμύθια'', ''Κάπου Κάπως Κάποτε'', ''Το καπλάνι της βιτρίνας'', ''Ο θυσαυρός της Βαγίας'', αλλά και τα ξένα ''Αστυνόμος Σαϊνης'', ''Το μικρό σπίτι στο λιβάδι'', ''Καρουζέλ'', ''Κάντι Κάντι'', ''Μάγια η Μέλισσα'' και ''Σπορτ Μπίλυ''...

Το πρόγραμμα της ΕΡΤ ήταν πάντοτε γεμάτο αξιόλογα προγράμματα, σειρές και εκπομπές που αγαπήθηκαν από αρκετό κόσμο, ενώ πρόσφατα το κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει και επιλεγμένες βραβευμένες ξένες τηλεοπτικές σειρές, που γνωρίζουν τεράστια επιτυχία παγκοσμίως, όπως το ''Downton Abbey''.

Η ΕΡΤ δυστυχώς έκλεισε αιφνιδίως, αφήνοντας ωστόσο πίσω της πολλές τηλεοπτικές αναμνήσεις σε όλους τους Έλληνες αλλά και ένα οπτικοακουστικό αρχείο ανεκτίμητης αξίας.

Blogger Template by Clairvo