Μετά την ΕΡΤ, "όλα απ' την αρχή"! Σαμαράς on system failure!

"Μέρα - μέρα" η νέα τακτική του Μαξίμου, που έχει ως στόχο να καταφέρει να φτάσει η κυβέρνηση ως τον Σεπτέμβριο

Γράφει ο Γιώργος Μελιγγώνης

Να γυρίσει τον χρόνο πίσω επιχειρεί ο Αντ. Σαμαράς, πριν το πραξικοπηματικό "μαύρο" στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, που παρολίγον να του κοστίσει την πρωθυπουργία. Έτσι, επιχειρεί να πιάσει απ' την αρχή το νήμα του "success story" και να γαντζωθεί στην εξουσία περιμένοντας την "καλοσύνη των ξένων" - του Βερολίνου, για την ακρίβεια.

Ωστόσο, το "success story" έχει γίνει κομμάτια, η κυβέρνηση έχει μείνει με έναν εταίρο λιγότερο, ενώ η τρόικα, που έρχεται μεθαύριο στην Αθήνα, δείχνει ήδη τα "δόντια" της και φέρνει την κυβέρνηση αντιμέτωπη με νέα σκληρά μέτρα.

Η πολιτική κρίση που ξεκίνησε με αφορμή το "λουκέτο" στην ΕΡΤ έχει αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια της στην κυβέρνηση. Το Μαξίμου βλέπει τα πάντα από την αρχή, ο μεγαλεπήβολος πολιτικός σχεδιασμός με ορίζοντα τις Ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014 έχει ανατραπεί πλήρως και οι πάντες στο πρωθυπουργικό επιτελείο γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση έχει μείνει χωρίς εφεδρείες και προσπαθεί απλώς να κερδίσει χρόνο στην εξουσία, με το "ατύχημα" να παραμονεύει πάντα στη γωνία.

Ισορροπίες...

Η αποχώρηση του Φ. Κουβέλη και της ΔΗΜ.ΑΡ. από την κυβέρνηση άλλαξε τα πάντα για τον Αντ. Σαμαρά. Ο πρωθυπουργός δεν έχασε μόνο το ηθικό επίχρισμα που προσέφερε στην κυβέρνησή του η συμμετοχή ενός αριστερού κόμματος, αλλά και σημαντικές εφεδρείες. Η δεδηλωμένη εμπιστοσύνη της Βουλής έχει περιοριστεί δραματικά, στους 153 βουλευτές, και οι εφεδρείες περιορίζονται σε 4-5 ανεξάρτητους βουλευτές, προερχόμενους είτε από το ΠΑΣΟΚ, είτε από τη Ν.Δ. είτε από τους ΑΝ.ΕΛ.

Όλα αυτά, ενόσω η κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη με το σενάριο λήψης νέων μέτρων και με την τρόικα να κόβει κάθε κουβέντα για μείωση του χαρατσιού ή του ΦΠΑ στην εστίαση. Μάλιστα, δεν είναι καθόλου τυχαίος ο πανικός που εκδηλώθηκε στο πρωθυπουργικό επιτελείο την περασμένη Τετάρτη, όταν στη Βουλή η Κ.Ο. της Ν.Δ. και η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ έγιναν... μύλος κατά τη συζήτηση για την κατάργηση του πολυτεκνικού επιδόματος.

Αν μη τι άλλο, ένας από τους μεγάλους φόβους του πρωθυπουργού είναι ότι, με περιορισμένη την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, το ενδεχόμενο ενός "ατυχήματος" θα παραμονεύει στη γωνία σε κάθε δύσκολη ψηφοφορία και σε κάθε σκληρό μέτρο.

... και "ΠΑΣΟΚοποίηση"

Την ίδια ώρα, ανάμεικτα συναισθήματα προκαλεί στο Μαξίμου, αλλά και στη Ν.Δ., ο -ακόμη πιο- σφιχτός εναγκαλισμός του Αντ. Σαμαρά με τον Ευ. Βενιζέλο. Ο πρωθυπουργός, ήδη από την περασμένη Κυριακή, χαρακτήρισε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ως "εταίρο πλήρους ευθύνης" και... τον αντάμειψε με 11 κυβερνητικές θέσεις, μεταξύ των οποίων την αντιπροεδρία της κυβέρνησης και το υπουργείο Εξωτερικών, που πήρε ο ίδιος ο Ευ. Βενιζέλος. Στο Μαξίμου, κατά πληροφορίες, έχουν ήδη φτάσει πολλά αρνητικά μηνύματα από βουλευτές της Ν.Δ. και στελέχη που διαμαρτύρονται από την "ΠΑΣΟΚοποίηση" της κυβέρνησης.

Για την ακρίβεια, αν και συνήθως οι πρωθυπουργοί καταφεύγουν σε ανασχηματισμούς με σκοπό τη "φυγή προς τα εμπρός", το ανακάτεμα της κυβερνητικής τράπουλας της περασμένης Δευτέρας φαίνεται πως δημιούργησε περισσότερα προβλήματα απ' όσα έλυσε.

Σαν να μην έφταναν αυτά, ο Αντ. Σαμαράς φέρεται να έχει εμπιστευθεί σε στενούς συνεργάτες του την ανησυχία του για το κατά πόσον ο Ευ. Βενιζέλος μπορεί να ελέγξει το κόμμα του, αλλά και την Κοινοβουλευτική του Ομάδα.

Ανησυχία λόγω... ΓΑΠ

Οι φόβοι Σαμαρά εντάθηκαν από το βράδυ της Πέμπτης, όταν ο πρώην πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, προέβη σε παρέμβαση για την αποχώρηση της "Αριστερής Πρωτοβουλίας" του Γ. Παναγιωτακόπουλου από το ΠΑΣΟΚ. Στο Μαξίμου, συγκεκριμένα, φοβούνται πως αν ο Γ. Παπανδρέου επιχειρήσει να αναλάβει "πολιτικές πρωτοβουλίες", όπως φημολογείται, τότε ενδεχομένως να τον ακολουθήσουν εν ενεργεία βουλευτές του Κινήματος, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη δεδηλωμένη εμπιστοσύνη της Βουλής προς την κυβέρνηση.

Τα ερείπια του "success story" και η ανατροπή των σχεδίων

Σε κάθε περίπτωση και τούτων δοθέντων, ο Αντ. Σαμαράς έχει αντιληφθεί ότι πρέπει να δει τα πάντα από την αρχή. Ήδη, στο πρωθυπουργικό επιτελείο στο Μέγαρο Μαξίμου ουδείς ανοίγει συζητήσεις... στρατηγικού πολιτικού σχεδιασμού, καθώς οι περισσότεροι κάθε άλλο παρά σίγουροι είναι για το αν η παρούσα κυβέρνηση μπορεί να φτάσει ως τον Μάιο του 2014. "Ας φτάσουμε στα Χριστούγεννα πρώτα και μετά τα συζητάμε τα άλλα", ομολογεί, σε κατ' ιδίαν συζητήσεις του, κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας.

Το "πλάνο", πλέον, του Αντ. Σαμαρά εκτείνεται μόνο ως τις αρχές φθινοπώρου και, συγκεκριμένα, ως τις γερμανικές εκλογές της 22ης Σεπτεμβρίου. Ο πρωθυπουργός φέρεται να εκμυστηρευθεί σε κλειστή σύσκεψη στο Μαξίμου πως έχει "διαβεβαιώσεις" από την Αν. Μέρκελ ότι "μετά τις γερμανικές εκλογές, θα είναι όλα πιο εύκολα". Στόχος του, λοιπόν, είναι να φτάσει ως εκεί, "έτσι, χωρίς πρόγραμμα".

Κενό γράμμα

Στην προσπάθειά του να αγοράσει πολιτικό χρόνο, ο Αντ. Σαμαράς επιχειρεί ήδη από τις αρχές της εβδομάδας να ξανακολλήσει το θρυμματισμένο βιτρό του "success story". Εξ ου και παρουσίασε ως δική του "εθνική επιτυχία" την επιλογή του αγωγού ΤΑΡ (κι ας παίχτηκε το παιχνίδι στον άξονα Ουάσιγκτον - Βερολίνου - Βρυξελλών - Μόσχας - Μπακού...) αλλά και την πλήρη "κινεζοποίηση" του λιμανιού του Πειραιά.

Το αφεντικό της κινεζικής Cosco, ο κάπτεν Γουέι Ζιαφού, εκτός από το παράσημο του Τάγματος του Φοίνικα, που του έδωσε ο Ευ. Βενιζέλος, έφυγε από την Αθήνα έχοντας αποσπάσει συμφωνία για επέκταση της εταιρείας του στο 75% του Πειραιά, αλλά και με διαβεβαιώσεις ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και το "φιλέτο" του Ελληνικού θα πουληθούν... κοψοχρονιά στο εγγύτατο μέλλον.

Άλλωστε, η κυβέρνηση ήδη επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις, καθώς μετά την κατάρρευση του ξεπουλήματος της ΔΕΠΑ, στον αέρα βρίσκεται και η υπόθεση του ΟΠΑΠ, με τους Financial Times να καταγγέλλουν, σε παγκόσμιο ακροατήριο, ότι ο στενός πρωθυπουργικός φίλος και μέτοχος της Emma Delta, Δ. Μελισσανίδης, χρησιμοποίησε ακόμη και απειλές ώστε να διασφαλίσει τα συμφέροντά του...

Blogger Template by Clairvo