Η Ελεημοσύνη και "Οι Άθλιοι" του Βίκτωρος Ουγκό

Μην αφήσεις κανένα να σου προσφέρει υπηρεσίες. Είναι βέβαιο ότι θα κάνει κατάχρηση του προνομίου που αυτή η ενέργεια του εξασφαλίζει. Μην αφήσεις ποτέ τον εαυτό σου να πεινάσει, κάποιος θα σε ανακουφίσει. Μια έντονη επιθυμία του στομαχιού σε αλυσοδένει για μια ζωή. Όταν είσαι υποχρεωμένος, είσαι ένας σκλάβος.
 

Από τον Προμηθέα Αδέσμωτο

Οι ευτυχισμένοι και οι δυνατοί χρησιμοποιούν τη στιγμή που απλώνεις το χέρι σου για να βάλουν σ΄αυτό κάποιο μικρό νόμισμα και την ώρα της ανάγκης σου σε κάνουν ένα σκλάβο του χειρότερου είδους. Ένας σκλάβος μιας ελεημοσύνης αναγκασμένος να αγαπά αυτόν που τον σκλάβωσε.

Τι αίσχος! Τι έλλειψη λεπτότητος! Τι κόλαφος στον αυτοσεβασμό σου! Έτσι όλα έχουν τελειώσει. Είσαι καταδικασμένος για μια ζωή να θεωρείς αυτόν τον άνθρωπο καλό. Αυτή τη γυναίκα καλλονή. Να επιδοκιμάζεις. Να χειροκροτείς. Να θαυμάζεις. Να προσκυνάς. Να κάνεις μετάνοιες. Να ζαχαρώνεις τα λόγια σου, ενώ δαγκώνεις τα χείλια σου από οργή, ενώ καταπνίγεις τις κραυγές της λύσσας και ενώ αισθάνεσαι μέσα σου πιο άγρια αναταραχή και πιο φαρμακερό άφρισμα από εκείνο του ωκεανού. Με αυτό τον τρόπο αυτοί που έχουν, κάνουν σκλάβους αυτούς που δεν έχουν. Η βρωμιά της καλής πράξης που επετελέσθη για σένα, σε βρωμίζει και σε ρυπαίνει με λάσπη για πάντα.

Η αποδοχή ελεημοσύνης δημιουργεί μια ανεπανόρθωτη κατάσταση. Μια ελεημοσύνη δημιουργεί μια γλοιώδη και αποκρουστική προσκόλληση που σου στερεί την ελευθερία κινήσεων. Αυτά τα μισητά, εύπορα και κακομαθημένα πλάσματα, που η λύπησή τους σε έχει έτσι τραυματίσει, το γνωρίζουν αυτό πολύ καλά. Είναι τελειωμένο. Είσαι το δημιούργημά τους. Σε έχουν εξαγοράσει. Πώς;

Παίρνοντας ένα κόκκαλο από το σκύλο τους και πετάγοντάς το σε σένα. Έχουν εκσφενδονίσει το κόκκαλο στο κεφάλι σου. Είναι όλα ένα. Έχεις ροκανίσει το κόκκαλο, ναι ή όχι; Είναι το ίδιο σαν να πήρες τη θέση σου στην καλύβα του σκύλου. Λοιπόν να είσαι ευγνώμων, αιωνίως ευγνώμων. Λάτρεψε τα αφεντικά σου. Γονάτιζε διαρκώς. Μια ελεημοσύνη υπαινίσσεται ότι έχεις κατανοήσει και έχεις αποδεχθεί την μειονεξία σου. Σημαίνει πως αισθάνεσαι ότι εκείνοι είναι θεοί και εσύ ένας φτωχοδιάβολος.

Η ταπείνωσή σου αυξάνει το μεγαλείο τους.  

Το δικό σου δουλικό σχήμα κάνει το δικό τους να φαίνεται πιο μεγαλειώδες. 

Υπάρχει μια αυθάδης χροιά και σ΄αυτόν ακόμη τον τόνο της φωνής τους. Τα οικογενειακά τους θέματα, οι γάμοι τους, οι απόγονοί τους, όλα σε αφορούν. Έχει γεννηθεί σ΄ αυτούς ένα λυκόπουλο, πρέπει να συνθέσεις ένα σονέτο. Είσαι ποιητής, γιατί είσαι εξευτελισμένος. Δεν είναι αυτό αρκετό για να πέσουν τ' αστέρια; Λίγο ακόμη και θα σε κάνουν να φοράς τα παλιά τους παπούτσια.

Οι Άθλιοι - Βίκτωρ Ουγκώ

0 σχόλια :

Blogger Template by Clairvo