Είναι προφανές ότι η κρίση δεν είναι για όλους…

Μοιάζει με αλλιώτικο παραμύθι, με διαφορετική διήγηση των αλλαγών και των ανακατατάξεων στους κόλπους του κόσμου των γερμανικών επιχειρήσεων.
ethnos.gr

Μοιάζει με αλλιώτικο παραμύθι, με διαφορετική διήγηση των αλλαγών και των ανακατατάξεων στους κόλπους του κόσμου των γερμανικών επιχειρήσεων. Ο λόγος για την παρακολούθηση των πιο σημαντικών σταθμών της πορείας του γερμανικού χρηματιστηριακού δείκτη Dax, του Dax-30, αν θέλουμε να είμαστε ακριβέστεροι. Του δείκτη δηλαδή που συμπεριλαμβάνει τις 30 γερμανικές επιχειρήσεις που έχουν τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία κάθε δεδομένη χρονική στιγμή.

Ο δείκτης Dax, ο οποίος έχει γενέθλια αυτό τον μήνα, δεν έχει ζωή παρά μόλις ενός τετάρτου του αιώνα αφού ιδρύθηκε την 1η Ιουλίου του 1988, πριν από ακριβώς 25 χρόνια. Η χρηματιστηριακή αξία μιας επιχείρησης συχνά έχει μικρή ή και ελάχιστη σχέση με το πραγματικό βάρος της στην οικονομία. Παρ’ όλα αυτά έχει κάποια αξία η θεώρηση των επιχειρήσεων και μέσα από τους ισχυρά παραμορφωτικούς χρηματιστηριακούς φακούς, ιδίως όταν πρόκειται για επιχειρηματικούς κολοσσούς παγκόσμιας εμβέλειας, όπως οι ηγετικές γερμανικές εταιρείες. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο 13 επιχειρήσεις έχουν κατορθώσει να συμπεριλαμβάνονται στις 30 του Dax αδιαλείπτως, όλα αυτά τα 25 χρόνια συνεχώς. Αυτήν τη στιγμή που μιλάμε, η εταιρεία με τη μεγαλύτερη άνοδο της αξίας της μετοχής της από τη γέννηση του Dax έως τα εικοστά πέμπτα γενέθλιά του είναι η Φολκσβάγκεν.

Αυξανόμενη κατά μέσο όρο 10,9% τον χρόνο επί 25 χρόνια έχει συνολική αύξηση της αξίας της στην 25ετία κατά ποσοστό… 1.223%! Θεωρητικά μιλώντας -γιατί στην πράξη ποτέ δεν γίνεται έτσι- όποιος αγόρασε μετοχές της Φολκσβάγκεν το 1988, σήμερα έχει βγάλει τα λεφτά του πάνω από 12 φορές! Αντιθέτως, όποιος είχε αγοράσει το 1988 μετοχές της Ντόιτσε Μπανκ, σήμερα έχει κερδίσει μόλις 63% των χρημάτων που έβαλε. Αν μάλιστα είχε αγοράσει μετοχές της δεύτερης μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας, της Κομέρτσμπανκ, τότε έχει κυριολεκτικά καταστραφεί: η μετοχή της τράπεζας αυτής έχει χάσει από το 1988 μέχρι σήμερα το… 90% της αξίας της! Την ημέρα της γέννησής του, την Παρασκευή, 1 Ιουλίου 1988, ο Dax έκλεισε στις 1.163 μονάδες.

Η Ντάιμλερ (η εταιρεία που παράγει τα αυτοκίνητα Μερσεντές) ήταν η μεγαλύτερης αξίας, χρηματιστηριακής φυσικά, επιχείρηση του Dax – η τιμή της ανήλθε σε περίπου 13 δισεκατομμύρια ευρώ. Αφού πέρασαν περισσότερα από δέκα χρόνια, φτάσαμε στην παγκόσμια χρηματιστηριακή τρέλα και τη φούσκα των «νέων τεχνολογιών». Στις 7 Μαρτίου 2000 ο Dax έφτασε στο ασύλληπτο ύψος των 8.136 μονάδων.

Η Ντόιτσε Τελεκόμ, η οποία είχε μπει στο χρηματιστήριο μόλις πριν από τρία χρόνια, στις 18 Νοεμβρίου 1996, με χρηματιστηριακή αξία που διαμορφώθηκε στα 35 δισ. ευρώ την ημέρα έναρξης διαπραγμάτευσης της μετοχής της, έγινε στην κορύφωση της παρανοϊκής κερδοσκοπίας η ακριβότερη επιχείρηση του Dax. Η χρηματιστηριακή της αξία είχε ανέλθει στο ασύλληπτο ποσό των… 305 δισ. ευρώ! Σχεδόν εννέα φορές πάνω η αξία της μετοχής της σε τρία χρόνια! Αδιανόητο! Οπως όλοι θυμόμαστε, έπειτα ήρθε η πλήρης κατάρρευση των χρηματιστηρίων σε ολόκληρο τον κόσμο, με το σπάσιμο της φούσκας των νέων τεχνολογιών και όχι μόνο. Στις 12 Μαρτίου 2003 ο Dax σημειώνει αρνητικό ρεκόρ δεκαετίας – πέφτει στις 2.189 μονάδες.

Η Ντόιτσε Τελεκόμ βλέπει τη χρηματιστηριακή της αξία να πέφτει μέσα σε τρία μόλις χρόνια από τα 305 δισεκατομμύρια στα… 38! Πτώση κατά 88%!

Στις 13 Ιουλίου 2007 ο Dax σημειώνει νέο ιστορικό υψηλό: 8.152 μονάδες! Ο πρωταγωνιστής του Dax όμως έχει αλλάξει και πάλι, αυτήν τη φορά είναι η Ζίμενς με χρηματιστηριακή αξία 100 δισ. ευρώ η ακριβότερη επιχείρηση. Καθώς ξεσπάει η παγκόσμια οικονομική κρίση, ο Dax βουλιάζει και πάλι, αν και όχι τόσο πολύ όσο το 2003. Στις 9 Μαρτίου 2009 λοιπόν ο Dax πέφτει στις 3.589 μονάδες.

Οι απώλειες της Ζίμενς πάντως δεν είναι ούτε 50%, καθώς η χρηματιστηριακή αξία της πέφτει από τα 100 δισ. ευρώ στα 54 δισεκατομμύρια. Το γερμανικό χρηματιστήριο όμως, καθώς η χώρα κερδίζει από την κρίση στην Ευρωζώνη και την ΕΕ, εκτινάσσεται και πάλι προς τα πάνω.

Την ώρα που η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Κύπρος, η Ιταλία, η Σλοβενία βουλιάζουν οικονομικά στα Τάρταρα, ενώ ακόμη και η Γαλλία ψυχορραγεί στον τομέα αυτόν, λαμβάνει χώρα το απίστευτο αλλά και αποκαλυπτικό γεγονός: πριν από δύο μήνες, στις 22 Μαΐου 2013, ο δείκτης Dax σπάει όλα τα ρεκόρ προς τα πάνω: απογειώνεται στις… 8.558 μονάδες!

Η Ευρώπη σφαδάζει ετοιμοθάνατη και η Γερμανία πετάει από ρεκόρ σε ρεκόρ, ακόμη και στο χρηματιστήριο! Το ίδιο άλλωστε γίνεται και στις ΗΠΑ, όπου ο δείκτης Ντάου Τζόουνς έσπασε φέτος όλα τα ρεκόρ.

Είναι προφανές ότι η κρίση δεν είναι για όλους…


Πηγή

0 σχόλια :

Blogger Template by Clairvo