Αναγκάστηκε να "θυμηθεί" τη πείνα των Ελληνόπουλων ο Στουρνάρας!

«Τα παιδιά είναι εκείνα που στην Ελλάδα κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο της φτώχειας ή και του κοινωνικού αποκλεισμού» επισημαίνεται σε έγγραφο του Στουρνάρα, που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο υπουργός, «σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία έτους 2011 της Έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης της ΕΛΣΤΑΤ και της EUROSTAT, οι δείκτες στο πεδίο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού παρουσιάζουν εξαιρετικά δυσμενή εικόνα για την Ελλάδα, τόσο σε σύγκριση με παλαιότερα έτη, όσο και σε σύγκριση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και τον μέσο όρο της ευρωζώνης των 17 κρατών-μελών, δεδομένων των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης».

Μάλιστα, ο Στουρνάρας προσθέτει ότι «μεγάλο μερίδιο στον κίνδυνο φτώχειας ή και κοινωνικού αποκλεισμού κατέχουν από άποψη ηλικιακής κατηγορίας τα παιδιά, με το ποσοστό να ανέρχεται σε 30,4% το 2011 από 28,7% το 2010».

«Υπό το πρίσμα αυτό, στο πλαίσιο της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος και των διαρθρωτικών αδυναμιών της ελληνικής οικονομίας καταβάλλεται προσπάθεια ώστε, βάσει των δημοσιονομικών δυνατοτήτων, να ενισχύονται οι οικογένειες με παιδιά ενώ παράλληλα τα μέτρα περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής που λαμβάνονται, να τις επιβαρύνουν όσο το δυνατό λιγότερο» αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 18 Ιουλίου, σύμφωνα με το ΑΠΕ, μετά από ερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Νίκου Κούζηλου, για τα παιδιά που βιώνουν τη φτώχεια στην Ελλάδα. 
Ο βουλευτής επικαλούνταν την έκθεση της UNICEF «Η κατάσταση των παιδιών στην Ελλάδα 2013» σύμφωνα με την οποία τα φτωχά ή αποκλεισμένα παιδιά στη χώρα μας είναι 597.000 και από αυτά τα 322.000 στερούνται βασικών αγαθών διαβίωσης.

Στο απαντητικό έγγραφό του ο Στουρνάρας αναφέρει ότι, βοήθεια των οικογενειών με παιδιά αποτελεί η θέσπιση μηνιαίας οικογενειακής παροχής για την ενίσχυση της οικογένειας υπαλλήλων του κράτους, των ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού και άλλων φορέων του δημόσιου τομέα, ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση (Ν. 4024/2011).

Επίσης, υπογραμμίζει ότι «στο πλαίσιο της επίσημα εκφρασμένης πολιτικής βούλησης για την υιοθέτηση ενός ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, έχει θεσμοθετηθεί να λειτουργήσει από το 2014 πιλοτικό πρόγραμμα ελαχίστου εγγυημένου εισοδήματος για τη στήριξη ατόμων και νοικοκυριών που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και που θα επιλεγούν με βάση καθορισμένα κριτήρια τα οποία και θα αναφέρονται σε Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί μέσα στο 2013».

Ο υπουργός Οικονομικών ενημερώνει ότι συνεχίζει να χορηγείται σε οικογένειας που κατοικούν σε ορεινές ή μειονεκτικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων και των μονογονεϊκών, ετήσια εισοδηματική ενίσχυση, ύψους 600 ευρώ για ετήσιο εισόδημα μέχρι 3.000 ευρώ και 300 ευρώ για ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μεταξύ 3.000 και 4.700 ευρώ.

Πηγή


0 σχόλια :

Blogger Template by Clairvo