O Βαρουφάκης προειδοποιεί: "Δεν υπάρχει ομαλή έξοδος- Θα ξεσπάσει η κόλαση!"

Σε άρθρο στην προσωπική του ιστοσελίδα απαντά σε δημοσίευμα των Financial Times περί ώριμων συνθηκών για Grexit...
 

Στο άρθρο των Financial Times που έκανε λόγο για «ώριμες συνθήκες» περί ενός «ομαλού Grexit» απαντά ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος Γιάννης Βαρουφάκης. 
Ο καθηγητής Οικονομικών τονίζει ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τώρα την «τεχνική» του πρωτογενούς πλεονάσματος που έχει επιτευχθεί προκειμένου να διαπραγματευτεί σκληρά και να σηκώνει τους ώμους της αν το Βερολίνο συνεχίζει να απειλεί με αποβολή από την Ευρωζώνη» .

Τέλος, τονίζει, σε άρθρο στην προσωπική του ιστοσελίδα, ότι στην ευρωζώνη υπάρχει ένα ενιαίο νόμισμα που δεν είναι δεκτικό σε διαφοροποιήσεις. «Όσο για την «ομαλή» έξοδο, δεν μπορεί να υπάρξει τέτοιο πράγμα», λέει, διότι «τότε θα ξεσπάσει η κόλαση».

Προσθέτει ο καθηγητής τρία βασικά σημεία:


- Πρώτον, το πρωτογενές πλεόνασμα είναι μικρό και έχει ως προϋπόθεση την άρνηση του κράτους να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς τους πολίτες (π.χ. καθυστερήσεις στην επιστροφή του ΦΠΑ στους εξαγωγείς, μη καταβολή των ιδιωτικών επιχειρήσεων για αγαθά και υπηρεσίες που έχουν ήδη κ.λπ.).

- Δεύτερον, η έξοδος από την Ευρωζώνη θα είχε καταστροφικές συνέπειες διότι το τρέχον πρωτογενές πλεόνασμα, ακόμη και αν ήταν πραγματικό, δεν θα είναι σε θέση να καλυφθεί.

- Τρίτον,
εάν η ελληνική κυβέρνηση ενδιαφέρονταν για τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα, θα επωφελούνταν από τη συμμαχία με το ΔΝΤ να το πράξει και ανεξάρτητα από το πραγματικό μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος, θα αρνούνταν να επιστρέψει στην ΕΚΤ τα ομόλογα που αγόρασε ανόητα μεταξύ 2010 και 2011. Δυστυχώς, η ελληνική κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για τη διαπραγμάτευση.


Πηγή

2 σχόλια :

  1. Δρ Δημήτριος Γλύκας25 Ιουλίου 2013 στις 11:51 μ.μ.

    Όλα κρίνονται από το αποτέλεσμα και δυστυχώς όλες οι δυσοίωνες προβλέψεις του κύριου Βαρουφάκη μέχρι τώρα έχουν πέσει έξω. Μετά από τόσες αποτυχίες είναι φυσικό κάποιος να υποπτεύεται οτι για τον ίδιο ίσως είναι πιο σημαντικό να επαναληφθούν οι προβλέψεις του παρά να σωθεί η χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. H ELADA DEN XROSTAI OUTE CENTS STO DNT=IWF-INTERNATIONAL BOI8IMA!!!!KA8E XORA PLIRONEI EDO KAI POLA XRONIA SE AFTO TO TAMIO(DNT=IWF)SE PERIPTOSEI FTOXEFSEIS !!H ELADA EXEI FTOXEFSEI EDO KAI 3 XRONIA ARAGE DIKEOUTAN AFTA TA XRHMATA POU PIRE H XORA APO TO DNT=IWF=INTERNATIONAL BOI8IMA TRAPEZAS(OLA TA XRONIA PLIROSE O ELLHNIKOS LAOS SE FOROUS)!!ASE TH EIPAN STHN ELADA(BENIZELOS)ELENXOMENEI FTOXEFSEI ,GIA NA MASEPSOUN EPIPLEON APO TO DNT(DIKEOUTANH ELADA)XARATSIA ,FOROUS,MIOSEIS MIS8ON SINTAKSEIS KAI NA PROLABOUN THS METARI8MISEIS!!!O SCHOBLER EIPE THN ALI8IA POS H GERMANIA DEN EXEI KAMIA SXESEI ME TA XRHMATA TOU DNT=IWF!!!!APORO GIA TI TOSEI KOROIDIA APO OLOUS ,KANALIA,KOMMATA KAI TOUS IPOLIPOUS??????

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Blogger Template by Clairvo