Θα τη...παρουμε τελικα; Ετσι λενε! Ναι, αλλα ποσα στο τελος θα παρουμε;

Το μεγαλύτερο μέρος της δόσης θα πάει για την εξόφληση ομολόγων της ΕΚΤ και άλλων κεντρικών τραπεζών. Αφήνουν «ψίχουλα» για το λαό που λιμοκτονεί!

Στον φαύλο κύκλο του χρέους έχει εισέρθει η Ελλάδα παίζοντας χωρίς όρους το βρώμικο παιχνίδι που της έχουν επιβάλει οι δανειστές.

Το χρέος της χώρας μας ανακυκλώνεται συνεχώς και μάλιστα με τρόπο προκλητικό.

Η Ελλάδα αναγκάζεται συνεχώς να παίρνει νέα, βάρβαρα, αντιλαϊκά μέτρα, οδηγώντας στην ανέχεια εκατομμύρια πολίτες, υπό την απειλή ότι θα σταματήσει η χρηματοδότηση.

Βάζοντας το μαχαίρι στο λαιμό της χώρας, οι δανειστές απειλούν ότι δεν θα εκταμιεύσουν τη δόση αν δεν εκπληρωθούν όλες οι δεσμεύσεις.

Μάλιστα χθες το βράδυ έφτασαν στο σημείο να μπλοκάρουν την εκταμίευση για 80 υπαλλήλους που δεν είχαν τεθεί από την ελληνική κυβέρνηση σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

Όταν δοθεί το «πράσινο φως» και τα χρήματα εκταμιευθούν, τότε σαν «κοράκια» περιμένουν να πάρουν και εκείνοι με τη σειρά τους τα… χρωστούμενα!

Το μεγαλύτερο μέρος της δόσης των 4 δισ. ευρώ θα πάει για την εξόφληση ομολόγων της ΕΚΤ και άλλων κεντρικών τραπεζών, ενώ μικρότερο είναι το ποσό που θα φτάσει στην πραγματική οικονομία, μέσω της αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων χρεών προς τους ιδιώτες.

Αναλυτικότερα, από τη δόση των 4 δισ. ευρώ, που θα κατατεθεί στον Ειδικό Λογαριασμό Εξυπηρέτησης του Δημοσίου Χρέους στην Τράπεζα της Ελλάδος την επόμενη εβδομάδα, ποσό ύψους 2,26 δισ. ευρώ θα δεσμευτεί από την τρόικα, για την αποπληρωμή χρεολυσίων και τόκων ομολόγων που κατέχουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι άλλες εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης και λήγουν στις 20 Αυγούστου 2013.

Ειδικότερα η ονομαστική αξία των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ ανέρχεται σε 1.902 εκατ. ευρώ και οι αναλογούντες τόκοι είναι 76 εκατ. ευρώ, ενώ η αξία των ομολόγων που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης ανέρχεται σε 268 εκατ. ευρώ και οι τόκοι ανέρχονται σε 10,7 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα πως τα συγκεκριμένα ομόλογα δεν «κουρεύτηκαν» με το PSI, όπως τα υπόλοιπα των ιδιωτών και των ασφαλιστικών ταμείων και αποπληρώνονται στο 100% της ονομαστικής τους αξίας, ενώ διατηρούν και τα ίδια υψηλά επιτόκια. Το επιτόκιο των ομολόγων που λήγει στις 20 Αυγούστου είναι 4%.    

 Νέα τηλεδιάσκεψη αύριο για την εκταμίευση της δόσης

Σύμφωνα με πληροφορίες, λίγο μετά το τέλος της αυριανής τηλεδιάσκεψης ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα, θα δώσει τεχνικό "briefing", στις Βρυξέλλες, το οποίο ήταν προγραμματισμένο για σήμερα.

Η μικρή καθυστέρηση για την οριστική απόφαση οφείλεται στο γεγονός, ότι παρά τα θετικά σχόλια για τη χώρα από το EuroWorkingGroup, το συμβούλιο συμφώνησε στα 21 από τα 22 προαπαιτούμενα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης.

Το τελευταίο μέτρο που αφορά την κινητικότητα των εκπαιδευτικών, θα εκπληρωθεί με την κατάθεση τροπολογίας στην ολομέλεια της Βουλής από τον υπουργό Παιδείας. Η τροπολογία κατατέθηκε σήμερα και αφορά την ένταξη στην κινητικότητα καθηγητών με μεταπτυχιακά ή διδακτορικά, η οποία ήταν προαπαιτούμενο για την εκταμίευση μέρους της δόσης.

Υπενθυμίζεται ότι έως τώρα οι περίπου 80 καθηγητές τεχνικής εκπαίδευσης που είχαν μεταπτυχιακά ή διδακτορικά, προκειμένου να μην ενταχθούν σε κινητικότητα μετακινούνται σε προσωποπαγείς διοικητικές θέσεις.

Η τροπολογία υπογράφεται από τους υπουργούς Οικονομικών, Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και εντάχθηκε στο φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή.

Τη Δευτέρα θα συνεδριάσει και το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ για την εκταμίευση του δικού του μεριδίου, της δόσης 1,8 δισ. ευρώ.


Πηγή

0 σχόλια :

Blogger Template by Clairvo