Τι μας έλεγαν; Οτι οι Αμερικάνοι στρώνουν χαλί στον ...άδειο εγκέφαλο; Δε σφάξανε!

Οι Αμερικανοί προειδοποιούν το Μαξίμου λέγοντας «να μην μετατραπεί η Ελλάδα σε γερμανικό προτεκτοράτο» και πώς αντιμετωπίζουν την συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο κ. Μπάρακ Ομπάμα στην Ουάσινγκτον

Παρά τα όσα λέγονται και γράφονται το τελευταίο 24ωρο από τα «παπαγαλάκια» της διαπλοκής με αφορμή την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών κ. Τζακ Λιου, το Μέγαρο Μαξίμου είναι ιδιαίτερα ανήσυχο από την δυσαρέσκεια που έχει παρασκηνιακά εκδηλώσει ο «αμερικανικός παράγοντας». Η συνάντηση του κ. Αντώνη Σαμαρά με τον κ. Μπάρακ Ομπάμα θα γίνει υπό την σκιά του σκεπτικισμού με τον οποίον ο Λευκός Οίκος παρακολουθεί τον τελευταίο χρόνο την πλήρη πρόσδεση της ελληνικής κυβέρνησης στο «γερμανικό άρμα».

Προς το παρόν, η αμερικανική κυβέρνηση περιορίζεται σε ιδιαίτερα διακριτικούς χειρισμούς καθώς δεν επιθυμεί να καταστήσει εμφανή την ενόχλησή της μέχρι στιγμής για το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε «δορυφόρο» των γερμανικών συμφερόντων στην Ευρώπη.

Η επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Οικονομικών στην Αθήνα με αντικείμενο της επενδύσεις δεν έγινε για κανέναν άλλον λόγο παρά για να υπενθυμίσει στην ελληνική πλευρά ότι «δεν πρέπει να υποτιμά τον αμερικανικό παράγοντα μπροστά οφθαλμοφανή προσύλωσή της στις αξιώσεις της Γερμανίας» όπως χαρακτηριστικά έλεγε επιφανής παράγοντας που κινείται στους κύκλους της Αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα.

Στο σημείο αυτό πρέπει να υπογραμμιστεί και μία ακόμα παράμετρος που η κυβέρνηση δεν δείχνει να λαμβάνει σοβαρά υπ' όψη της: ο κ. Λιου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πρόβλημα του χρηματοδοτικού κενού που θα προκύψει για την Ελλάδα το 2014, γεγονός που ίσως προκαλέσει και την διακοπή της χρηματοδότησης της χώρας μας από  το ΔΝΤ. Αυτό είναι κάτι που η αμερικανική κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως «χαρτί» στα χέρια της, με δεδομένο ότι το Ταμείο ελέγχεται κατά βάση από την Αμερική. 

Ο κ. Στουρνάρας έκανε ότι δεν άκουσε την ανησυχία του κ. Λιου για το χρηματοδοτικό κενό, η οποία φυσικά διόλου τυχαία δεν ήταν.

Τι λένε οι Αμερικανοί

Η Αμερική έστειλε μήνυμα στον κ. Σαμαρά ότι αν συνεχίσει να μετατρέπει την Ελλάδα σε γερμανικό προτεκτοράτο, τότε θα πρέπει να απευθυνθεί στη Γερμανία και όχι στο ΔΝΤ για πρόσθετη βοήθεια. 

Δεν είναι τυχαίο ότι Αμερικανός αναλυτής, ο οποίος έχει ιδιαίτερες σχέσεις με πρόσωπα που επιδεικνύουν ιδιαίτερη δραστηριότητα στο προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη επισήμανε πως οι συνεργάτες του κ. Ομπάμα θέλουν πολύ να δουν και να ακούσουν τι θα πει και πώς θα αναλύσει τις πολιτικές εξελίξεις ο κ. Σαμαράς, ο οποίος επέδειξε ιδιαίτερη επιμονή να δει τον πρόεδρο των ΗΠΑ ενώ κατά την προεργασία της επισκέψεως ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ως υπουργός Εξωτερικών, έδωσε τα κατάλληλα επιχειρήματα ώστε να γίνει το ραντεβού. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Σαμαράς θα δει τον κ. Ομπάμα, ενώ άλλοι πρωθυπουργοί όπως ο Ισπανός κ. Μ. Ραχόι έχει επιχειρήσει τρεις φορές να συναντηθεί με τον Αμερικανό ηγέτη και δεν το έχει πετύχει.

Βεβαίως, ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Διπλωματικός παράγοντας των ΗΠΑ που υπηρετεί στο ΝΑΤΟ ήταν πολύ σαφής στην τοποθέτησή του όταν τον ρωτήσαμε γιατί οι ΗΠΑ δεν έχουν αντιδράσει ακόμα στις μεθοδεύσεις της Γερμανίας να δημιουργήσει νέες σφαίρες επιρροής στην περιοχή και να διαδραματίσει ισχυρό παρεμβατικό ρόλο στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται από τα Βαλκάνια μέχρι τη Μέση Ανατολή καθιστώντας οικονομικώς και ενεργειακώς εξαρτώμενες από το Βερολίνο χώρες ηγέτες «μιας χρήσεως» που ελέγχονται από διαπλεκόμενα συμφέροντα, οικονομικούς ολιγάρχες και συντεχνιακά κατεστημένα. 

«Πριν ή μετά τις γερμανικές εκλογές, η περίοδος της “σιωπηλής” αμερικανικής διπλωματίας φαίνεται να φθάνει στο τέλος της», σχολίασε και πρόσθεσε: «ειδικά σ’ αυτή τη συγκυρία κατά την οποία διαπιστώνεται συναντίληψη των ΗΠΑ με τη Ρωσία σε θέματα μείζονος ενδιαφέροντος, όπως η ενεργειακή πολιτική».

Το ερώτημα είναι αν ο κ. Σαμαράς και η ελληνική κυβέρνηση είναι σε θέση να αντιληφθούν τους κινδύνους που κρύβονται πίσω από την προκλητική υποταγή της χώρας μας στις απαιτήσεις και τις επιθυμίες των Γερμανών;

Άγνοια κινδύνου ή σκοπιμότητα; Θα αποκαλυφθεί εν καιρώ... Προς το παρόν από το Μέγαρο Μαξίμου διαρρέεται ότι ο πρωθυπουργός θα επικαλεστεί τις αμερικανικές σπουδές του αλλά και την αμεσότητα στην επικοινωνία. 

Οι κακές γλώσσες σχολιάζουν πάντως ότι ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να είναι προσεκτικός και να χρησιμοποιήσει τη διπλωματική γλώσσα διότι τα «γαλλικά» τον εξέθεσαν πρόσφατα με το offtherecord του διαγγέλματός του… 


0 σχόλια :

Blogger Template by Clairvo