Οι καλοκαιρινές διακοπές "σώζουν" την κυβέρνηση! Κλίμα εσωτερικής κατάρρευσης στη Ν.Δ!

Σημάδια εσωτερικής κατάρρευσης καταγράφονται τόσο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. όσο και στην κυβέρνηση μετά τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ του Ευ. Βενιζέλου, αλλά κυρίως, λόγω της εμμονής στην ψήφιση αντιλαϊκών μέτρων που επιβάλλει η τρόικα.

Η κατάσταση θυμίζει «καζάνι» που βράζει και είναι έτοιμο να εκραγεί. Μία ακόμη ισχυρή δόση… θερμότητας έδωσε το χθεσινό «παρών» των βουλευτών Ν. Κακλαμάνη και Δ. Κυριαζίδη στην τροπολογία για την διαθεσιμότητα και των εκπαιδευτικών που διαθέτουν μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους.

Η κυβέρνηση ήθελε να «κλείσει» τον απαιτούμενο αριθμό της διαθεσιμότητας και να εκπληρώσει και το τελευταίο προαπαιτούμενο της τρόικας για να μπορέσει να εκταμιευτεί η δόση των 2,8 δις ευρώ.

Υπήρξε όμως άλλη μία διαρροή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. η οποία πέρασε στα… ψηλά. Έχει όμως έντονο και συμβολικό πολιτικό χαρακτήρα. Πρόκειται για το βουλευτή Γ. Βλάχο, ο οποίος εξέφρασε τη διαφωνία του από την επίμαχη τροπολογία που αφορά στη διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών και αντικαταστάθηκε από το Α’ Θερινό Τμήμα της Βουλής την τελευταία στιγμή για να μην εκφράσει τη δυσαρέσκεια του.

Ο κ. Βλάχος ανήκει στη στενή ομάδα των Καραμανλικών βουλευτών της Ν.Δ., οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν βλέπουν με καλό μάτι τη συγκυβέρνηση του κόμματος τους με το ΠΑΣΟΚ που επι δεκαετίες κατάστρεψε τη χώρα, λυμαίνοντας τα πάντα.

Η συγκυβέρνηση είναι και ο λόγος που η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. βρίσκεται υπ’ ατμόν και κάθε φορά που έρχεται η ώρα να ψηφιστεί ένα μέτρο είναι έτοιμη για έκρηξη.

Ο αντιπρόεδρος δε του κόμματος Δ. Αβραμόπουλος διαχωρίζει τη θέση του και επιδιώκει ταυτόχρονα να καταγραφεί η στάση του αυτή, διαβλέποντας προφανώς τραγική κατάληξη στη συμπώρευση Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. 

Θέλει να καταγραφεί ως ένας ισχυρός πόλος εντός του κόμματος, διεκδικώντας την πατριωτική μερίδα της δεξιάς. Εξ ου και οι πρόσφατες αναφορές του στις γερμανικές αποζημιώσεις και τα ελληνοτουρκικά με αιχμές κατά Βενιζέλου.  
  
Με αφορμή το «παρών» των Κακλαμάνη και Μπούρα και την αποχώρηση Βλάχου ο πρωθυπουργός ανέθεσε στο γραμματέα της Κ.Ο. Θ. Μπούρα να μεταφέρει το μήνυμα πώς όποιος δεν ψηφίσει τα προαπαιτούμενα για την καταβολή της δόσης από την τρόικα θα διαγράφεται.

Πρόκειται για το ίδιο ακριβώς μήνυμα που είχε στείλει ο Α. Σαμαράς και μέσω του γραμματέα της κυβέρνησης Τ. Μπαλτάκου την ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου. Ο κ. Μπαλτάκος είχε διαμηνύσει στους κυβερνητικούς βουλευτές πώς την επόμενη ακριβώς ημέρα που δεν θα περάσει από τη Βουλή ένα προαπαιτούμενο ο πρωθυπουργός θα προκηρύξει εκλογές.

Το ερώτημα όμως είναι, μέχρι πότε θα μπορεί ο κ. Σαμαράς να σταθεί στην εξουσία με τέτοιου είδους διλήμματα και εκβιασμούς. Ιδίως, όταν εκτός από την Κ.Ο. του κόμματος του «βράζει» και η κοινωνία από τα συνεχιζόμενα μέτρα που βαθαίνουν την οικονομική και κοινωνική κρίση.
Αλλά και όταν δέχεται «φίλια» πυρά.

Όπως αυτά του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Γ. Αδαμόπουλου, ο οποίος υποστήριξε όχι μόνο πως «η Δημοκρατία οδηγείται εκ των πραγμάτων στην αυτοκατάργηση της» λόγω των αποφάσεων της εκτελεστικής εξουσίας, αλλά και της επιμονής της κυβέρνησης να προστατεύει την οικονομική ελίτ σε βάρος της κοινωνίας.

Οι μύδροι που εξαπέλυσε ο κ. Αδαμόπουλος προκάλεσαν έντονο προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς η ηγεσία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών εξελέγη όχι μόνο με τη «σημαία» της Ν.Δ., αλλά και με τη σφραγίδα του Α. Σαμαρά. Αποτελεί δε τον επιστημονικό σύλλογο της χώρας βαρόμετρο των πολιτικών εξελίξεων.

Η κυβέρνηση λοιπόν φαίνεται πώς πατάει σε σαθρό έδαφός και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της αποδεικνύεται πολύ λιγότερο ισχυρή απ’ ότι αρχικά φαίνονταν μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ.

Υπό αυτό το πρίσμα, το κλείσιμο της Βουλής και οι καλοκαιρινές διακοπές σώζουν την κυβέρνηση. Μόνο όμως για το μήνα Αύγουστο, καθ’ ότι από Σεπτέμβριο αναμένονται νέες επώδυνες αποφάσεις, όπως η δεύτερη φάση της διαθεσιμότητας και όλα είναι ανοιχτά…

Ιδίως, όταν η τρόικα όχι μόνο δεν κάμπτεται από τις συνεχείς θυσίες του ελληνικού λαού, αλλά απαιτεί να χυθεί και άλλο αίμα.


Πηγή

0 σχόλια :

Blogger Template by Clairvo