Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: "Ήλθον, είδον, επένδυσα"!

Με τίτλο: "Ο Schäuble φέρνει το νέο μνημόνιο!" κυκλοφόρησε ρεπορτάζ στον κυριακάτικο Τύπο, που πρανήγγειλε τον ερχομό του Γερμανού υπουργού Οικονομικών στις 18 Ιουλίου. Τελικά έφερε το... Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο! 
 


Αρχικό κείμενο: Αλέξανδρος Raskolnick
Διασκευή: Χρυσαλία
 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της 29ης Ιουνίου, ο herr Schäuble θα είχε στις αποσκευές του "σενάρια για νέο δάνειο 14 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2016 και επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους". Τελικά τα έστειλε από πριν ταχυδρομικά για να ψηφιστούν δυο ημέρες πριν (βλ. πολυ-νομοσχέδιο που εγκρίθηκε με 153 ψήφους στις 16/07/13) για να μην κουβαλάει και πολλά...

Το ίδιο ρεπορτάζ αποκαλύπτει "το μυστικό σχέδιο για την ίδρυση ελληνογερμανικής τράπεζας, με έδρα το Λουξεμβούργο, που θα διαχειρίζεται τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και θα χρηματοδοτεί μικρομεσαίες επιχειρήσεις".

Πώς; Αναρωτιέσαι, δεν μπορείς! Παίρνουν τις ροές χρηματοδότησης από τα νύχια των Ελλήνων τραπεζιτών, τι να λέει τώρα ο λαλίστατος, συνήθως, Κεντρικός Τραπεζίτης; Τώρα που έδωσαν στο "πουλέν" της ανδρεοπαπανδρεοκρατίας δωρεάν την Αγροτική, χωρίς να ανοίξει ρουθούνι, τώρα που χρηματοδότησαν με όλους τους πιθανούς κι απίθανους τρόπους τούτο το εγχείρημα, τώρα που είχαν έτοιμο και τον κουμπαρά των κακομοίρηδων, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο για εκποίηση, τώρα τις παίρνουν τις δουλειές και τις πηγαίνουν στο Λουξεμβούργο;

Μα αυτή είναι εθνική μειοδοσία, σ’ αυτό θα συμφωνεί κι ο φίλος του Αντωνάκη, ο Καφρήλος...

Εκτός κι αν πρόκειται να αναλάβει τη δουλειά ο γόνος του εφοπλιστή, πετρελαιάς και τραπεζίτης, που διαθέτει και έδρα στο Λουξεμβούργο και μπορεί να έχει κι αντίγραφο της Λίστας του Φιντέλ, αυτός, ασφαλώς, τους έχει όλους στο τσεπάκι. Κι εδώ που τα λέμε, έχει και την τεχνογνωσία στην διαχείριση των κεφαλαίων. Όλα θα έβαιναν καλά με ένα τέτοιο σενάριο, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα το φαγοπότι του παρελθόντος σε... στενότερο κύκλο. Αμφιβάλλω πάντως ότι εμπλέκεται σε τέτοια σενάρια ο herr Schäuble, γιατί είναι φαταούλας.

Λένε άλλοι ότι είναι ενδοπαραταξιακή η διαμάχη της νέας κυβέρνησης των «μας κάνατε τα τρία δύο»... Οι αυτοδημιούργητοι της ανδρεοπαπανδρεοκρατίας κατά των παλαιών τζακιών. Ο ορισμός του Tragic, αλλά δεν τις ενστερνίζομαι εγώ τέτοιες παλιομοδίτικες θεωρίες.

Βέβαια δεν μπορείς να μη σκέπτεσαι: με μια άλλη, με μια πραγματική διαπραγμάτευση, με μια άλλη, με μια έντιμη κυβέρνηση, αυτή η ελληνογερμανική τράπεζα θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει στα κεφάλαια της και στις εγγυήσεις της, τις ελληνικές απαιτήσεις για τις πολεμικές επανορθώσεις και κύριο μέτοχο το Ελληνικό κράτος, με μια άτμητη μη μεταβιβάσιμη χρυσή μετοχή του 51%. Ας κρατούσαν οι Γερμανοί τη διοίκηση, δε θίγει το εθνικό μου φιλότιμο, δε με νοιάζει αν πρόκειται να εφαρμόσουν τα συστήματα ελέγχου που έχουν αναπτύξει, κι ας μην τα εφαρμόζουν ούτε στη χώρα τους. Αν πρόκειται να τα εφαρμόσουν τα συστήματά τους όπως πρέπει, καθόλου δε με νοιάζει να κρατήσουνε το υπόλοιπο 49% και να κάνουνε τη δουλειά που χρειάζεται για να δημιουργηθεί μια ηθική τράπεζα παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Αλλά μας χρειάζεται μια έντιμη κυβέρνηση για να τα διαπραγματευτεί όλα τούτα, όχι άνθρωποι που διανοούνται να στήνονται στα τέσσερα.


Και πρωτίστως, βέβαια, μας χρειάζεται ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Διαφορετικά ο herr Schäuble από τον «Ελευθέριο Βενιζέλο», όχι μόνο ετούτη τη φορά, αλλά όποτε θα έρχεται επίσκεψη στην κτήση, θα ανακράζει ως άλλος Ιούλιος Καίσαρας: "Ήλθον, είδα, ενίκησα"!!! Ωχ, συγνώμη, "επένδυσα"!


0 σχόλια :

Blogger Template by Clairvo