Σταδιακή απελευθέρωση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας!

Την σταδιακή απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας φαίνεται πως σχεδιάζει το υπουργείο Ανάπτυξης, υπό τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας! Μείωση του ορίου της αντικειμενικής αξίας των 200.000 ευρώ από 1/1/2014! Δύο στα δέκα δάνεια δεν εξυπηρετούνται!

Σύμφωνα με πληροφορίες το αρμόδιο υπουργείο αναμένεται να κατεβάσει από την 1η Ιανουαρίου 2014 το όριο, κάτω από το οποίο απαγορεύεται σήμερα στις τράπεζες να βγάλουν στο σφυρί τα ακίνητα.

Σε μια τέτοια περίπτωση, η ομπρέλα προστασίας για τους δανειολήπτες που βρίσκονται σε δυσχερή θέση να αποπληρώσουν τα στεγαστικά τους δάνεια θα καλύπτει μικρότερης αντικειμενικής αξίας ακίνητα, χωρίς ωστόσο ακόμη να έχει αποφασιστεί από ποιο όριο και κάτω.

Την πρόθεση της κυβέρνησης επιβεβαίωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς, λέγοντας ότι επιχειρείται μερική αναστολή των πλειστηριασμών από το 2014 και ότι για τον λόγο αυτόν αναζητείται η εύρεση μιας δίκαιης λύσης και για τις δύο πλευρές, δανειολήπτες και τράπεζες.

Εξήγησε ωστόσο ότι κυρίαρχο ρόλο θα έχουν αν ο δανειολήπτης είναι άνεργος ή πολύτεκνος, πόσα χρόνια το ακίνητο προστατεύεται από την υπάρχουσα νομοθεσία και η αντικειμενική του αξία.

Διαφορετική, για παράδειγμα, αντιμετώπιση θα έχει κάποιος με ακίνητο αντικειμενικής αξίας 150.000 ευρώ, που προστατεύεται από πλειστηριασμό από το 2008 μέχρι σήμερα, και διαφορετική κάποιος με ακίνητο αξίας μόλις 60.000 ευρώ που μπήκε σε καθεστώς προστασίας το 2013. 

Προς την κατεύθυνση άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών πιέζει επιτακτικά και η τρόικα που, ενώ συναίνεσε στην επέκταση της απαγόρευσης και για το 2013, εκτιμάται ότι θα επιμείνει στην άρση της, έστω και μερική, από το 2014 και μετά.

Πάντως κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν ότι ακόμα δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση και ότι η κυβέρνηση θα κάνει διάλογο με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς (Τώωωρα ηρεμήσαμε!)

Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των ακινήτων που έχουν "παγώσει" ποικίλλουν: άλλοι μιλούν για περίπου 200 χιλιάδες ακίνητα, ενώ τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι 2 στα 10 δάνεια δεν εξυπηρετούνται.

Σε κάθε περίπτωση, η πρόθεση της κυβέρνησης για μερική άρση του καθεστώτος προστασίας των πλειστηριασμών θα πρέπει να θεωρείται ειλημμένη.


Πηγή

0 σχόλια :

Blogger Template by Clairvo