ΤΟ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ

Το να είσαι ΕΛΛΗΝΑΣ δεν βασίζεται ούτε… καν στη γλώσσα, που σκέφτεσαι και μιλάς.

Γράφει η Μαίρη Καρά

Αν ήταν μόνον αυτό, οι Έλληνες θα είχαν πάψει να υπάρχουν από Αιώνες τώρα, όταν το κράτος τους κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους, ή όταν έφυγαν στη διασπορά στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα με την πτώση της Κωνσταντινούπολης πυροδοτώντας την ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ. ΄Η όταν ξέχασαν την γλώσσα τους πριν την ξαναθυμηθούν, ή όταν πέθαιναν στα βουνά και τις θάλασσες  πολεμώντας τον ολοκληρωτισμό. Η Ελληνικότητα είναι ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ. Η Ελληνικότητα είναι το ΦΩΣ στην άκρη του τούνελ, είναι ΑΙΜΑ που χύνεται για το ΔΙΚΑΙΟ, ακόμα κι αν ξέρεις πως αυτή η μάχη θα χαθεί, προσωρινά.

Για να είσαι Έλληνας αρκεί να ασπάζεσαι ένα ΑΞΙΑΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ, όπου στο κέντρο του βρίσκεται ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ και τίποτε άλλο.

Το να είσαι Έλληνας σημαίνει πως αντιλαμβάνεσαι την μεγαλειότητα του ανθρώπινου
ΝΟΥ, την δυνατότητα του ανθρώπου να ξεπεράσει τα ζωώδη ένστικτα της απληστίας και της ιδιοτέλειας και την ικανότητά του να διορθώνει τα λάθη του, σεβόμενος αλλά όχι υποτασσόμενος στα ΦΥΣΙΚΑ φαινόμενα.  Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, πως ο ίδιος ο Ευρωπαϊκός ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΣ βασίστηκε πάνω στα φιλοσοφικά θεμέλια  της Αριστοτελικής λογικής και το ανθρωποκεντρικό πολιτικό πλαίσιο της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.

Δεν δημιουργήσαμε την Δημοκρατία επειδή είμαστε Έλληνες, αλλά είμαστε Έλληνες επειδή δημιουργήσαμε την Δημοκρατία. 

Δεν χτίσαμε τα θεμέλια της ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ επειδή είμαστε Έλληνες, αλλά είμαστε Έλληνες  επειδή χτίσαμε τα θεμέλια της επιστήμης. Είμαστε Έλληνες επειδή πολεμήσαμε την τρομακτικότερη και αιμοσταγέστερη πολεμική μηχανή του ολοκληρωτισμού όλων εποχών. Είμαστε Έλληνες επειδή εμφυσήσαμε τις αρχές της Δημοκρατικότητας στις αστικές ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΙΣ της Ευρώπης και της Αμερικής. Επειδή μεταλαμπαδεύσαμε τον ανθρωπισμό στη μεσαιωνική Ευρώπη.

Είμαστε Έλληνες επειδή δημιουργήσαμε τα θεμέλια της σκέψης της ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ, της ΑΛΗΘΕΙΑΣ και του ΔΙΚΑΙΟΥ, δώσαμε μεγαλύτερη έμφαση στις ΙΔΕΕΣ και στις ΕΝΝΟΙΕΣ από ό,τι στην πέτρα και την φωτιά. Επειδή πιστέψαμε πως η φύση του ανθρώπου ξεπερνάει την ύλη που τον περιβάλλει και αποδείξαμε ότι η ψυχή είναι ισχυρότερη από το ατσάλι, ή ακόμα και τον ίδιο τον ΧΡΥΣΟ.

Σήμερα η Ελλάδα περνάει μια δύσκολη περίοδο, επειδή μερικοί από εμάς τους Έλληνες (εκείνοι που ζούμε στην Ελλάδα των τελευταίων 30 ετών), αφήσαμε μερικούς αχρείους να διαφθείρουν την ΚΟΙΝΩΝΙΑ μας, για να κλέψουν αρκετά νομίσματα ομολογουμένως, για την τσέπη τους. Μάλιστα εκείνοι που ασχημονούν ενάντια στην Ελλάδα, δεν είναι πραγματικοί Έλληνες, απλά τυγχάνει να έχουν Ελληνικό ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ, που δεν είναι κιόλας επαρκές τεκμήριο Ελληνικότητας.

Οι δυσκολίες αυτές είναι προσωρινές σε ιστορικό χρόνο και ίσως μετά μερικά χρόνια, όταν θα έχει αποκατασταθεί το πραγματικό Ελληνικό ΑΞΙΑΚΟ πλαίσιο στον τόπο μας, εκείνο με επίκεντρο τον Άνθρωπο, θα γελάμε όλοι μας με αυτά τα «παλικάρια», (της φακής) που παραλίγο να μπατάρουν  την βάρκα με τις ανοησίες τους. Κατά πάσα πιθανότητα θα αποτελέσουν παράδειγμα προς αποφυγή  για πολλά χρόνια στο μέλλον και η ιστορική αξία τους αγγίζει εκείνη του ΕΦΙΑΛΤΗ ως πρότυπο προς αποφυγή.

Ευτυχώς Έλληνες στην σκέψη κι όχι απλά στο διαβατήριο, υπάρχουν εκατοντάδες εκατομμύρια στον πλανήτη κι έχουν υπάρξει διαχρονικά.  Αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να προσπαθήσουμε δέκα φορές παραπάνω για να ξανακερδίσουμε  την Ελληνικότητά μας, που μας εξαπάτησαν κι ανταλλάξαμε για μια επίπεδη τηλεόραση κι ένα αυτοκίνητο  με δερμάτινα καθίσματα.  Θα το κάνουμε και με το παραπάνω. Σημαίνει απλά πως το ανθρωποκεντρικό αξιακό πλαίσιο της ΑΡΕΤΗΣ, της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, της ΦΙΛΙΑΣ, της ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ, του ΔΙΚΑΙΟΥ, της ΛΟΓΙΚΗΣ, της ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ, της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, της ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ και της ΔΙΑΝΟΗΣΗΣ, θα επανέλθει στην θέση που έχασε προσωρινά.

Ως τότε παραμένω Έλληνας, μαζί με μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια άλλους ανθρώπους επάνω στον πλανήτη,  που μοιράζονται τις ίδιες ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ.



0 σχόλια :

Blogger Template by Clairvo