Παγώνει το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων ο Βενιζέλοs

Δεν έθεσε το ζήτημα στη συνάντησή του με τον κ. Βεστερβέλε. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και νυν Υπουργός Εξωτερικών ανατρέπει την πολιτική, που έστω και τυπικά είχε δρομολογήσει ο προκάτοχός του Δ. Αβραμόπουλος.


Αναρτά η Χρυσαλία

Η ανάληψη του Υπουργείου Εξωτερικών από τον κ. Βενιζέλο φαίνεται ότι δημιουργεί νέα δεδομένα και τα πρώτα δείγματα τα είδαμε, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών κ. Βεστερβέλε στην Αθήνα.

Στη συνάντηση που είχε με τον Ε. Βενιζέλο δεν υπήρξε ούτε η παραμικρή αναφορά στο ζήτημα αυτό, αντιμετωπίστηκε σαν να μην υφίσταται.

Άλλωστε το Βερολίνο έχει φροντίσει να διαμηνύσει στην ελληνική πλευρά ότι για τη Γερμανία δεν υπάρχει ζήτημα καταβολής πολεμικών αποζημιώσεων. Μάλιστα όταν ανακινήθηκε το ζήτημα με την απόρρητη έκθεση της αρμόδιας επιτροπής του Υπουργείου Οικονομικών, οι Γερμανοί είχαν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους.

Ο κ. Σόιμπλε προχώρησε σε μία ιταμή δήλωση για να πάρει όμως σκληρή απάντηση από τον κ. Αβραμόπουλο που έθεσε το ζήτημα στο πλαίσιο των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, εκεί ακριβώς που θα κριθεί και εκεί που θέλει να αποφύγει, πάση θυσία, το Βερολίνο.

Ο κ. Βενιζέλος αντιμετωπίζει το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων ως ''χαμένη υπόθεση'' και δεν θέλει να "τολμήσει" την ανακίνησή του επιδιώκοντας να διατηρήσει τις ελληνογερμανικές σχέσεις ως έχουν, καθώς η χώρα (μας) επιδιώκει τη συναίνεση της Γερμανίας σε ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Δεν φαίνεται διατεθειμένος να ακολουθήσει την πολιτική του προκατόχου του στο Υπουργείο Εξωτερικών αφού δεν θέλει να δυσαρεστήσει, για μια ακόμη φορά, το Βερολίνο.

Έμπειροι διπλωματικοί και νομικοί κύκλοι θεωρούν ότι η συλλογιστική αυτή υπονομεύει την επιτυχή διεκδίκηση των πολεμικών αποζημιώσεων αφού τη συνδέει με την οικονομική κρίση και τους συσχετισμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ στην πραγματικότητα είναι θέμα που άπτεται των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου.

Blogger Template by Clairvo