H Aίγυπτος μετά την..."αραβική άνοιξη"! Στα πρόθυρα εμφυλίου η χώρα, τρόμος και θάνατος παντού!

Οριακή είναι η κατάσταση στην Αίγυπτο, καθώς ο πρόεδρος της χώρας, Μοχάμεντ Μόρσι, απέρριψε το 48ωρο τελεσίγραφο του στρατού για την παραίτησή του, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι θα «επιφέρει μονο σύγχυση».

Ο Στρατός διαμηνύει ότι δεν θα αναμιχθεί στην κυβέρνηση, ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που ερμηνεύουν τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας, ως σχέδιο πραξικοπήματος. Παραιτήθηκε ο Αιγύπτιος υπ. Εξωτερικών.

Ο Μόρσι ισχυρίστηκε ότι θα συνεχίσει τα σχέδιά του για εθνική συμφιλίωση, όπως αναφέρει η προεδρική ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα το πρωί.

Ο στρατός έχει προειδοποιήσει με επέμβαση, εάν η κυβέρνηση και οι αντίπαλοί της «δεν καταφέρουν να λάβουν υπόψη την επιθυμία του λαού». Ωστόσο, αρνήθηκε ότι το τελεσίγραφο αυτό ισοδυναμεί με πραξικόπημα.

Ταυτόχρονα, το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ μετέδωσε σήμερα το πρωί ότι υπέβαλε την παραίτησή του ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Καμέλ Αμρ.

Εάν γίνει αποδεκτή, θα ακολουθήσει τους τέσσερις ακόμη υπουργούς της κυβέρνησης που έχουν ήδη παραιτηθεί κατά τη διάρκεια της πολιτικής κρίσης στη χώρα. Την Κυριακή χιλιάδες διαδηλωτές ξεχύθηκαν στους δρόμους σε όλη την Αίγυπτο με αίτημα την παραίτηση του προέδρου Μόρσι.

Οι ογκώδεις διαδηλώσεις συνεχίστηκαν και χθες, Δευτέρα, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους οκτώ άτομα όταν ομάδα διαδηλωτών εισέβαλε και λεηλάτησε τα κεντρικά γραφεία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, στην οποία ανήκει ο Μοχάμεντ Μόρσι.

Οι αντίπαλοι του προέδρου τον κατηγορούν ότι τοποθετεί τα συμφέροντα της Αδελφότητας πάνω από αυτά της χώρας. Ο Μόρσι έγινε ο πρώτος ισλαμιστής πρόεδρος της Αιγύπτου στις 30 Ιουνίου 2012, κερδίζοντας τις εκλογές που είχαν θεωρηθεί «ελεύθερες» μετά την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ στις 11 Φεβρουαρίου 2011.

Φόβοι για πραξικόπημα

Σε ανακοίνωση που αναγνώστηκε από τη δημόσια τηλεόραση της Αιγύπτου, ο υπουργός Άμυνας και επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, περιέγραψε τις διαδηλώσεις ως «άνευ προηγουμένου» έκφραση της λαϊκής βούλησης.
«Εάν τα αιτήματα του λαού δεν ακουστούν ο Στρατός θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη ενός σχεδίου για το μέλλον», πρόσθεσε ο αλ-Σίσι.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ξεκθάρισε πως ο στρατός δεν θα αναμιχθεί στην πολιτική ή στην κυβέρνηση, πολλοί ήταν αυτοί που είδαν πίσω από τα λόγια του ένα σχέδιο πραξικοπήματος.

Πανηγυρισμοί αλλά και...παγωμάρα

Εξαλλοι εορτασμοί ξέσπασαν στο Κάιρο όταν διαδηλωτές ερμήνευσαν το τελεσίγραφο του στρατού ως το τέλος της διακυβέρνησης Μόρσι. Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, κρατώντας σημαίες του Ταμαρόντ-του κινήματος της αντιπολίτευσης- πανηγύρισαν στην πλατεία Ταχρίρ μέχρι αργά τη νύχτα.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, Μοχάμεν αλ-Μπιταζί παρότρυνε τους υποστηρικτές του Μόρσι να «καλέσουν τις οικογένειές τους από κάθε σημείο της Αιγύπτου να είναι έτοιμοι να ξεχυθούν στους δρόμους και να γεμίσουν πλατείες σε ένδειξη στήριξης του προέδρου».

«Οποιοδήποτε είδους πραξικόπημα θα περάσει πάνω από τα πτώματά μας», δήλωσε προς ένα αλλαλάζον πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από τέμενος στην περιοχή Νασρ του Καΐρου.
Υπήρξαν, μάλιστα, και αναφορές για ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών στο Σουέζ, τη νύχτα της Δευτέρας.

Το κίνημα της αντιπολίτευσης Τάμαροντ έδωσε διορία μέχρι σήμερα το απόγευμα στον Μόρσι να παραιτηθεί και καλεί σε πρόωρες εκλογές, ειδάλλως προειδοποεί με την έναρξη «εκστρατείας απόλυτης πολιτικής ανυπακοής».

Το Σάββατο η οργάνωση τόνισε ότι συγκέντρωσε περισσότερες από 22 εκατ. υπογραφές, ζητώντας την αποχώρηση του προέδρου Μόρσι, τον οποίο κατηγορεί για αυταρχισμό και για την παράδοση της χώρας στα χέρια της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.


Blogger Template by Clairvo