Ειδικοί Οικονομολόγοι κάνουν έκκληση στους Κύπριους: "Φύγετε απ το ευρώ τώρα! Αύριο θα ναι αργά!"

Ο σύμβουλος του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κάνει δραματική έκκληση στην Κύπρο να φύγει απ το ευρώ όσο είναι καιρός

Έκκληση στην Κύπρο να φύγει από το ευρώ όσο είναι καιρός και στην Ε.Ε. να απορρίψει την καταστροφική ιδέα της συμμετοχής των καταθετών στις τραπεζικές εκκαθαρίσεις και διασώσεις απευθύνει μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στην Real News ο Βέλγος οικονομολόγος Πολ Ντε Χράουε, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Λέουβεν και σύμβουλος του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

«Αν τους έχει απομείνει ελάχιστη λογική θα πρέπει να αποχωρήσουν όσο είναι καιρός. Και εκτιμώ ότι αυτό μπορεί να γίνει με το σύστημα ελέγχου μεταφοράς κεφαλαίων που έχουν εγκαθιδρύσει. Τους επιτρέπει να το κάνουν» δηλώνει ο Ντε Χράουε ο οποίος δεν διστάζει να ασκήσει έντονη κριτική στη «μυωπική» πολιτική στάση της Γερμανίας, που έχει μπλέξει την ηθική με την οικονομία.

«Αυτοί οι άνθρωποι που προτείνουν τη συμμετοχή των καταθετών σε τραπεζικές διασώσεις με “κούρεμα” των αποταμιεύσεων δεν καταλαβαίνουν την ειδική θέση των τραπεζών στην οικονομία. Αν το κάνεις αυτό ωθείς την οικονομία σε βαθιά ύφεση, ανάλογη με αυτήν της δεκαετίας του 1920.

Λένε “πρέπει να τιμωρηθείτε”, όμως ξεχνάνε ότι αθώοι άνθρωποι είναι αυτοί που θα τιμωρηθούν, θα χάσουν τη δουλειά τους, εταιρείες και επιχειρήσεις θα χρεοκοπήσουν. Είναι εξαιρετικά ηλίθιο και απερίσκεπτο, αλλά αποτελεί το νέο δόγμα που επιβάλλεται από τη Γερμανία και τις άλλες χώρες της βόρειας Ευρώπης».

Όσο για το αν μια έξοδος της Κύπρου θα θέσει τους πάντες άμεσα σε καθεστώς χρεοκοπίας, ο Πολ Ντε Χράουε είναι αποστομωτικός. «Μα είναι ήδη όλοι τους σε καθεστώς χρεοκοπίας. Δεν θα είναι χειρότερο»!

0 σχόλια :

Blogger Template by Clairvo