Απίστευτες αγριότητες από Σόιμπλε στη Welt! Απείλησε την Κύπρο με χρεοκοπία τη Δευτέρα το πρωί!

Με μια απίστευτης σκληρότητας δήλωση που πραγματοποίησε στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, που κυκλοφορεί σήμερα, ο υπουργός Οικονομιών της Γερμανίας ξεκαθάρισε στην κυπριακή κυβέρνηση ότι δεν θα υποχωρήσει κατ' ελάχιστο στην σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup

Με τη φράση «δεν θα αφήσω κανένα και τίποτε να με εκβιάσει» έθεσε το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης στη σημερινή έκτακτη συνάντηση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Μάλιστα προχώρησε ακόμα ένα βήμα παραπέρα λέγοντας, ότι  αύριο το πρωί, εάν δεν υπάρξει συμφωνία με την Κύπρο η ΕΚΤ σταματάει τη χρηματοδότησε προς τις Κυπριακές τράπεζες εξέλιξη που θα σημάνει ότι η Μεγαλόνησος σε λίγες μέρες θα ξεμείνει από ρευστό.

Επιπλέον ο κ Σόιμπλε τόνισε πως «η Κύπρος δεν έχει από το φθινόπωρο του 2011 πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και οι δύο μεγάλες κυπριακές τράπεζες είναι αφερέγγυες», ενώ ανέφερε ότι «οι Κύπριοι δεν μπορούν να κατηγορούν τη Γερμανία και την Ε.Ε για την κατάσταση που έχει περιέλθει η οικονομία του νησιού.

«Εδώ και τώρα, ενόσω οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, δεν μπορώ να πω με απόλυτη βεβαιότητα εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποδεχθεί να προσφέρει οικονομική βοήθεια στην Κύπρο» πρόσθεσε και συνέχισε λέγοντας ότι μόνο όταν η τρόικα εκτιμήσει ότι υφίσταται ένα σχέδιο, το οποίο δίνει μια λύση στα προβλήματα της Κύπρου, το Eurogroup θα μπορέσει να εξετάσει το πρόβλημα.

Όπως είπε, ένας από τους όρους που έχουν τεθεί στην Κύπρο είναι «ότι οι καταθέσεις που είναι χαμηλότερες από 100.000 ευρώ δεν θα θίγονται» από τις λύσεις που θα προταθούν, επισήμανε.

«Οι Κύπριοι αξιωματούχοι θα έπρεπε να πουν την αλήθεια στους πολίτες τους. Η πρότασή μας δεν ήταν ποτέ να εμπλακούν οι καταθέτες. Η γερμανική θέση ήταν η ίδια με αυτή του ΔΝΤ: εάν οι δύο κυριότερες τράπεζες δεν έχουν πλέον ένα βιώσιμο μοντέλο, τις ζημίες θα έπρεπε να τις επωμιστούν οι μέτοχοί τους. Αλλά οι Κύπριοι αξιωματούχοι δεν ήθελαν ούτε να το ακούσουν», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Και μπορεί να διαβεβαίωσε ότι θέλει η Κύπρος να παραμείνει στην ευρωζώνη, ωστόσο, όπως είπε: «είμαι γνωστός ως κάποιος που δεν αφήνει κανέναν και τίποτα να τον εκφοβίσει».

«Έχω επίγνωση της ευθύνης μου για την σταθερότητα του ευρώ, αλλά εάν λαμβανόταν μια κακή απόφαση, αυτό θα ήταν κακό για το ευρώ», τόνισε ο Σόιμπλε και πρόσθεσε ότι η Κύπρος έχει μπροστά της ένα δύσκολο δρόμο, κάτι που δεν οφείλεται στην ευρωπαϊκή ακαμψία, αλλά σε ένα οικονομικό μοντέλο το οποίο δεν λειτουργεί πλέον.

1 σχόλιο :

  1. Αργιγερακας.Ομως ξεχνα οτι ο δρεπανοφορος δεν μασαει απο τετοια.Κι οταν θα ρθει τοτε θα δουμε ποιος εκβιαζει τι και ποιον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Blogger Template by Clairvo