Σταύρωση χωρίς Ανάσταση για τη Κύπρο!

Οι αποφάσεις του Eurogroup - Η επόμενη μέρα για τη Μεγαλόνησο

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν οριστικά το σχέδιο της ΕΕ και του ΔΝΤ για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα της Κύπρου, ύστερα από μια θυελλώδη συνεδρίαση.

Η πρόταση προβλέπει μεταξύ άλλων την δημιουργία μιας «καλής» και μιας «κακής» τράπεζας, την μεταφορά των καταθέσεων κάτω από 100.000 ευρώ από τη Λαϊκή Τράπεζα της Κύπρου στην Τράπεζα Κύπρου, καθώς και την επιβολή μιας έκτακτης φορολόγησης για τις καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ στην Λαϊκή Τράπεζα.

Πιο συγκεκριμένα, η συμφωνία προβλέπει πως η Κύπρος θα κλείσει τη μία από τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας και θα αρχίσει μια διαδικασία αναδιάρθρωσης της άλλης.

Οι καταθέσεις έως και 100.000 ευρώ δεν θα υποστούν καμία συνέπεια, αλλά μέρος των μεγαλύτερων καταθέσεων και τοποθετήσεων θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας η οποία θα τεθεί σε διαδικασία αναδιάρθρωσης (της Τράπεζας Κύπρου).

Οι αποταμιευτές με πάνω από 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου θα δουν τα χρήματά τους πέραν του ποσού αυτού να δεσμεύονται, έως ότου γίνει σαφές ποιο ποσό θα απαιτηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας προκειμένου να μπορέσει να φθάσει σε ένα ποσοστό ιδίων κεφαλαίων 9% επί του συνόλου.

Η Λαϊκή Τράπεζα θα διασπαστεί σε μια «καλή» και σε μια «κακή» τράπεζα, με την «καλή» να ενσωματώνεται στην Τράπεζα Κύπρου. Μαζί της θα πάρει θα 9 δισ. ευρώ της ρευστότητας που της είχε χορηγήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το ποσό του διεθνούς δανεισμού της Κύπρου θα ανέλθει σε 10 δισ. ευρώ.

Η εκκαθάριση της Λαϊκής θα αρχίσει αμέσως, με απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου βάσει ενός του πλαισίου για τις διαδικασίες αυτού του είδους που εγκρίθηκε πρόσφατα.

Το ΔΣ της ΕΚΤ θα παρέχει στην Τράπεζα Κύπρου ρευστότητα όπως ορίζει το εφαρμοστέο δίκαιο.
Το ποσό του δανείου που χορηγούν οι πιστωτές, αναφέρεται ακόμα ρητώς στη συμφωνία, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας ή της Τράπεζας Κύπρου.

Σημειώνεται ότι κατά την αποχώρησή του από την έδρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε «ικανοποιημένος» από την κατάληξη της διαπραγμάτευσης. «Είναι προς το συμφέρον του κυπριακού λαού και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως η συμφωνία «θέτει τέλος στις αβεβαιότητες σε ό,τι αφορά την Κύπρο και την ευρωζώνη». Παράλληλα πρόσθεσε πως το ποσό δανεισμού της Κύπρου από τους πιστωτές παραμένει αμετάβλητο και «θα ανέλθει σε 10 δισ. ευρώ».

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ έκανε γνωστό πως η εκταμίευση της πρώτης δόσης του δανείου προς την Κύπρο αναμένεται να γίνει μέσα σε διάστημα μικρότερο από δύο μήνες.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ρέγκλινγκ δήλωσε πως «θα πρέπει να είμαστε σε θέση να κάνουμε την πρώτη εκταμίευση στις αρχές Μαΐου».

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε: «Θέλω να συγχαρώ τις κυπριακές αρχές που αποφάσισαν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις».

Παράλληλα έκανε γνωστό πως θα εισηγηθεί στο ΔΣ του Ταμείου να συμμετάσχει και αυτό στο πρόγραμμα δανεισμού της Κύπρου χωρίς ωστόσο να αναφέρει ποιό θα είναι το ύψος της συμμετοχής.

0 σχόλια :

Blogger Template by Clairvo