Metron Analysis: Το 65% των Ελλήνων θέλει έξοδο απο το ευρώ και την Ε.Ε.!

Για πρώτη φορά στα τριάμισι χρόνια της κρίσης καταγράφονται τόσο υψηλά ποσοστά αμφισβήτησης της Ε.Ε. και του ευρώ στην Ελλάδα

Για πρώτη φορά στα τριάμισι χρόνια της κρίσης καταγράφονται τόσο υψηλά ποσοστά αμφισβήτησης της Ε.Ε. και του ευρώ στην Ελλάδα, σύμφωνα με το δεύτερο μηνιαίο βαρόμετρο της Metron Analysis για την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία». Στη συνείδηση της κοινής γνώμης το ευρώ και η ίδια η Ένωση τείνουν να ταυτιστούν με τη γενικευμένη λιτότητα και την γερμανική επιβολή.

Η ελληνική κοινή γνώμη εμφανίζεται διχασμένη ως προς την Ευρώπη. Το 38% ζητά να προχωρήσει η πολιτική ενοποίηση της Ε.Ε., ενώ το 40,4% ζητεί τη διάλυσή της. Επισημαίνεται ότι ένα μήνα πριν ο ίδιος συσχετισμός ήταν 45,6% υπέρ της πολιτικής ενοποίησης της Ε.Ε. και 25,9% υπέρ της διάλυσής της.

Το 40,4% των πολιτών, που ζητούν τη διάλυση της Ε.Ε, μοιράζεται οριζόντια στα κόμματα, καθώς υπέρ της διάλυσης της Ε.Ε. δηλώνει το 28% των ψηφοφόρων της Ν.Δ., το 53% του ΣΥΡΙΖΑ, το 47% των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, το 63% του ΚΚΕ, το 73% της Χρυσής Αυγής, το 27% της ΔΗΜΑΡ και το 16% του ΠΑΣΟΚ.

Εντυπωσιακά υψηλό, είναι το ποσοστό των που εκτιμά ότι υπεύθυνη για αυτή την κατάσταση στην Ευρώπη είναι η Γερμανία. Το 96% των πολιτών απαντούν ότι το Βερολίνο ενδιαφέρεται για τα γερμανικά συμφέροντα και όχι για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, μέσα σε μόλις ένα μήνα (στον οποίο κυριαρχεί η κυπριακή κρίση) οι θετικές γνώμες για την Ευρώπη έχουν μειωθεί από το 65% στο 55%, ενώ και σε ό ,τι αφορά το ευρώ οι θετικές γνώμες έχουν περιοριστεί από το 64% στο 53%, έναντι του 45% των αρνητικών απαντήσεων.

Παράλληλα, το 80% των ερωτηθέντων απαντούν ότι τα πράγματα στην Ευρωζώνη εξελίσσονται χειρότερα σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, ενώ φαίνεται ότι οι πολίτες αναζητούν διέξοδο σε θεσμικές λύσεις που θα δώσουν περισσότερη συμμετοχή στους λαούς κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Το 81% τάσσεται υπέρ της απ' ευθείας εκλογής προέδρου της Ε.Ε. από τους πολίτες και το 65% τάσσεται υπέρ της προώθησης του Ευρωπαϊκού Συντάγματος σε δημοψηφίσματα.

 Πηγή

0 σχόλια :

Blogger Template by Clairvo