Τετέλεσται! Αλυσοδέθηκε ο Ελληνισμός! Η Κύπρος εκχώρησε τα πάντα!

Η κυπριακή κυβέρνηση εκχώρησε κυριαρχικά δικαιώματα και υποθήκευσε τα κοιτάσματα της

Υποθήκευση των υδρογονανθράκων της κυπριακής ΑΟΖ συνιστά η τραγική συμφωνία που επετεύχθη τα ξημερώματα της Δευτέρας μεταξύ της κυβέρνησης Αναστασιάδη και της τρόικας. Άλλωστε δεν μπορεί να αποτελεί σύμπτωση το γεγονός ότι καταχρεώθηκαν τα δύο ελληνικά κράτη επειδή κάθονται στην κυριολεξία πάνω σε μια θάλασσα υδρογονανθράκων.

Την επόμενη ημέρα της αποφράδας ημέρας αρκετοί είναι εκείνοι που ανησυχούν, μήπως μετά τη δήμευση των καταθέσεων έρθει και δήμευση του φυσικού αερίου; Απόλυτα εύλογη η ανησυχία και αρκετά πιθανό το σενάριο έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα.

Είναι ξεκάθαρο πώς η Γερμανία είχε διπλό στόχο. Αφενός τη «ληστεία» των μεγαλοκαταθετών στην Κύπρο και ειδικά των Ρωσικών επιχειρήσεων και αφετέρου να βάλει «χέρι» στα πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ. Και το πέτυχε με την ενδοτικότητα της κυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος θέλει να εφαρμόσει την καταστροφική απόφαση του Eurogroup χωρίς αυτή να περάσει από τη Βουλή.

Το Βερολίνο απέρριψε χωρίς δεύτερη κουβέντα το εναλλακτικό σχέδιο δημιουργίας ενός Ταμείου Αλληλεγγύης από πλευράς της Κύπρου, το οποίο θα συγκέντρωνε χρήματα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους με αντάλλαγμα τίτλους φυσικού αερίου. Αντίθετα «έδεσε» χειροπόδαρα την Κύπρο με τη συμφωνία για την οποία ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την… ικανοποίηση του.

Όσοι γνωρίζουν από «πιάτσα» ξέρουν ότι οι τοκογλύφοι δεν θέλουν ποτέ να ξεχρεώσεις, για να είσαι δέσμιος τους και για να σου πάρουν την περιουσία. Τόσο απλό.

Για πολλά χρόνια η Κύπρος δεν θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια της, αφού η ύφεση τα επόμενα δύο χρόνια θα εκτοξευθεί στο 18%, η ανεργία θα αυξηθεί δραματικά (πολλοί λένε στο 26%) και η μεγαλόνησος θα είναι πλήρως εξαρτωμένη από τους δανειστές-δυνάστες.

Εκχώρησε, όπως και η Ελλάδα, κυριαρχικά της δικαιώματα. Γι΄αυτό βέβαια φέρει τεράστιες ευθύνες και η κυβέρνηση Χριστόφια, που δεν έδωσε την άδεια στην Noble Energy να προχωρήσει στην τρίτη επιβεβαιωτική γεώτρηση του μεγέθους των κοιτασμάτων, κάτι που θα έδινε το δικαίωμα στην Κύπρο να εκδώσει ομόλογα με βάση τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου. 

Και φυσικά υπάρχει η απορία γιατί δεν προχώρησε;

Η Γερμανία, που πλέον έχει το πάνω χέρι στην Κύπρο μετά την «εισβολή» μέσω της τρόικας, άνοιξε και την κερκόπορτα στους Τούρκους. Από την πρώτη στιγμή η Άγκυρα έσπευσε να προειδοποιήσει τους Κυπρίους να μην τολμήσουν να δεσμεύσουν μέσω τιτλοποίησης τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και απείλησε με πόλεμο. Η Τουρκία αναμένεται να αποθρασυνθεί δεδομένης της οικονομικής κρίσης της Κύπρου και της αδυναμίας στηριγμάτων σε χώρες ισχυρές. Μην ξεχνάμε τους παραδοσιακούς δεσμούς Βερολίνου – Άγκυρας από… αιώνες. Μην σας μπερδεύει το ξανθόν του γερμανικού γένους στον Α ΠΠ’ τους αποκαλούσαν οι Αγγλογάλλοι Ούννους (ουραλοαλταϊκό φύλο συγγενές των Τούρκων) και μάλλον όχι άδικα .

Το Βερολίνο έχει υποστηρίξει την «έξοδο» του φυσικού αερίου της Κύπρου μέσω αγωγού που θα περνάει από την Τουρκία. «Εκκωφαντική» ήταν και η μη στήριξη της Γαλλίας στην Κύπρο για τα κοιτάσματα της, τη στιγμή που η Total έχει αναλάβει πολλά από τα «οικόπεδα» της Κυπριακής ΑΟΖ για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων. Το Παρίσι εμφανίστηκε να τρέχει πίσω από το Βερολίνο και να εκτοξεύει απειλές σε βάρος της Λευκωσίας προκειμένου να υπογράψει το μνημόνιο υποδούλωσης.

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ, μέσω της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βικτόριας Νούλαντ έχουν διαμηνύσει στην Κύπρο πώς «οι ΗΠΑ πιστεύουν πως τα αποθέματα αερίου του νησιού και όλοι οι φυσικοί πόροι θα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια, στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης». Προφανώς εννοούσαν να πάρουν τη μερίδα του λέοντος αυτοί.

Μετά τη συμφωνία της Δευτέρας, μεταξύ τρόικας και Κυπριακής κυβέρνησης, που σαφώς αποτελεί υποθήκευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, είναι να αναρωτιέται κανείς από πού ο κ. Αναστασιάδης αντλεί αισιοδοξία για το μέλλον της Κύπρου. Μήπως από εκεί που την αντλούσε και ο ΓΑΠ;

0 σχόλια :

Blogger Template by Clairvo