Το σκοτάδι του Χρέους! Ενας στους τρείς μας, χρωστάει στο Δημόσιο!

Αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της εφορίας βρίσκονται εκατομμύρια νοικοκυριά και ο μακρύς κατάλογος των οφειλετών στο Δημόσιο που αδυνατούν να εξοφλήσουν έγκαιρα τις υποχρεώσεις τους αυξάνεται δραματικά μέρα με την ημέρα, μήνα με τον μήνα

Τρεις στους δέκα φορολογουμένους ή 2.548.071 φυσικά πρόσωπα είχαν στα τέλη του 2012 συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές 20,4 δισ. ευρώ.

Παρότι τα ποσά είναι αντιστρόφως ανάλογα του πλήθους των οφειλετών - οι επιχειρήσεις έχουν βάλει «φέσι» 744 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο και τα φυσικά πρόσωπα 571 εκατ. ευρώ - είναι σαφές, ότι το μεγάλο πρόβλημα έγκειται στα νοικοκυριά.

Η ανάλυση των στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών, δείχνουν ως μέση ληξιπρόθεσμη οφειλή τα 432,5 ευρώ για κάθε φορολογούμενο, κάτι που σημαίνει ότι τα απλήρωτα χρέη δεν είναι άλλα από τον φόρο εισοδήματος, το χαράτσι ή τον φόρο ακινήτων που βομβαρδίζουν σε μηνιαία βάση τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, κάνοντας τους φορολογουμένους να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Από τις 140 ΔΟΥ το Φεβρουάριο μόνο 17 κατάφεραν να πιάσουν τον στόχο είσπραξης εσόδων από ΦΠΑ και όλες οι άλλες εμφανίζουν αρνητικές επιδόσεις. Ενδεικτική της κατάστασης είναι και σύσκεψη που έγινε την Πέμπτη στο Υπουργείο Οικονομικών υπό των πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, όπου ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και το υπόλοιπο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, έγιναν κοινωνοί των ανησυχιών του πρωθυπουργού που απαιτεί ...αποτελέσματα.

Συνολικά όμως τα έσοδα των ΔΟΥ ανήλθαν τον Φεβρουάριο σε 1,670 δισ. ευρώ έναντι στόχου είσπραξης 1,550 δισ. ευρώ, δίνοντας τη δυνατότητα στο υπουργείο Οικονομικών να αναφέρει στην επίσημη ανακοίνωσή του ότι η πορεία είσπραξης των εσόδων από τις ΔΟΥ εξελίσσεται ικανοποιητικά, «καταδεικνύοντας ότι οι προσπάθειες ενεργοποίησης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού είναι σε σωστό δρόμο».

Βέβαια αυτό είναι περισσότερο προπέτασμα καπνού, καθώς η Τρόικα δεν θα εξετάσει τα αποτελέσματα ενός μήνα ή μίας εβδομάδας, αλλά το κατά πόσο η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2013, ...εκτελείται στο σύνολό της!

Αναγκαία έστω και μικρή ανάσα με άμεση επιστροφή φόρων

Μια αναγκαία ανάσα στην αγορά αναμένεται να προσφέρει, ωστόσο η επίσπευση των διαδικασιών για την επιστροφή φόρων σε πάνω από 330.000 επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.

Με εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιό του Υπουργείου Οικονομικών δίνεται εντολή στις εφορίες να «ξεπαγώσουν» τις επιστροφές φόρων ενώ καθιερώνονται διαδικασίες εξπρές για την επιστροφή των φόρων στους δικαιούχους.

Μάλιστα τα ποσά φόρων έως 300.000 ευρώ που έχουν εκκαθαριστεί και έχει εκδοθεί Ατομικό Φύλλο Έκπτωσης επιστρέφονται εντός 10 ημερών, ενώ για μεγαλύτερα ποσά η επιστροφή πραγματοποιείται εντός δυο μηνών.

Έτσι, εντός των προσεχών ημερών περίπου 255.000 φυσικά πρόσωπα θα εισπράξουν επιστροφές φόρων εισοδήματος συνολικού ποσού 94,3 εκατ. ευρώ, ενώ περίπου 78.000 επιχειρήσεις θα πάρουν πίσω φόρους εισοδήματος ύψους 1,33 δισ. ευρώ, εντός των επομένων τριών μηνών.

Επιπλέον, το αργότερο σε 3 μήνες αναμένεται να έχουν καταβληθεί επιστροφές ΦΠΑ συνολικού ύψους 1,7 δισ. ευρώ σε 11.700 επιχειρήσεις. 

Η εξόφληση των εκκρεμών επιστροφών, γίνεται κατά σειρά απόλυτης χρονικής προτεραιότητας με βάση την ημερομηνία εκκαθάρισης του ΑΦΕΚ, με όσα έχουν εκκαθαριστεί παλαιότερα να προηγούνται.

0 σχόλια :

Blogger Template by Clairvo