Ελεεινός και άνανδρος εκβιασμός κατά της Κύπρου

Οι μαριονέτες των διεθνών τοκογλύφων συμπεριφέρονται σαν αποικιοκρατικά αφεντικά απέναντι στον πρόεδρο κ. Ν. Αναστασιάδη και επιχειρούν να τον σύρουν σε νέο επώδυνο Eurogroup

Γράφει ο Βελισσάριος Δραγάτσης

Απρόβλεπτες είναι οι εξελίξεις όσον αφορά στο θέμα της Κύπρου και την έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup. Είχε προγραμματισθεί για τις επτά η έναρξη της διαδικασίας αλλά σε εξέλιξη βρισκόταν ένα πρωτοφανές παρασκηνιακό όργιο.

Στις δέκα και μισή ενώ ήταν όλοι έτοιμοι να ξεκινήσει το κρίσιμο συμβούλιο ύστερα από το τηλεφώνημα του Κυπρίου Προέδρου κ. Νίκου Αναστασιάδη στη Λευκωσία για να ενημερώσει τον προεδρεύοντα κ. Γιαννάκη Ομήρου σχετικώς με την πορεία της διαπραγματεύσεως, σημειώθηκαν διάφορα ευτράπελα. 

Ο επικεφαλής του Eurogroup κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ ενημέρωσε ανεπισήμως τους άλλους 16 Ευρωπαίους υπουργούς ότι ήταν πολύ πιθανή η διενέργεια μιας πρώτης προπαρασκευαστικής συνάντησης, η οποία θα διακοπτόταν για να συνεχιστεί το πρωί της Δευτέρας.

Μάλιστα, ορισμένοι από τους υπουργούς παρήγγειλαν φαγητό έως την ώρα που θα άρχιζε η συνεδρίαση. Πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι προέκυψαν νέες αγκυλώσεις σύμφωνα με συγκεχυμένες πληροφορίες.

Η τρόικα φέρεται να ζητεί «κούρεμα» της τάξεως του 50% ή και 60% ενώ ο κ. Ανταστασιάδης έφθασε στο σημείο να απειλήσει ακόμα και με παραίτηση αν θα συνεχίζονταν αυτές οι πιέσεις.

Την ίδια στιγμή, ο Κύπριος πρόεδρος φέρεται να είχε έντονη συζήτηση με το επιτελείο του και δεν προσήλθε για να αρχίσει το Eurogroup.

Ποιους ζήτησε να δει

Έχοντας στο μυαλό του τις παγίδες που έστησαν οι Γερμανοί και οι φιλικά προσκείμενοι υπουργοί προς το Βερολίνο ζήτησε να ξαναδεί τόσο τον κ. Χέρμαν βαν Ρομπάι, όσο και τον κ. Μανουέλ Μπαρόσο μαζί με τον υπουργό Οικονομικών κ. Μιχάλη Σαρρή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αναστασιάδης θα διατυπώσει νέα πρόταση όσον αφορά στο «κούρεμα» αφού θεωρεί ότι η πρόταση της τρόικας αποτελεί θηλειά για την Τράπεζα Κύπρου η οποία θα τεθεί υπό εκκαθάριση αν επιβληθεί η απαίτηση των «δανειστών». Παράλληλα κάνει μια ύστατη προσπάθεια να ξεκαθαρίσει το πλαίσιο για τα υποκαταστήματα κυπριακών τραπεζών που λειτουργούν στην Ελλάδα διότι οι εκπρόσωποι των δανειστών προκάλεσαν νέα προσκόμματα σε μια ήδη συμφωνημένη διαδικασία.

Πηγές στις Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι η εκπρόσωπος του ΔΝΤ απείλησε τον κ. Αναστασιάδη πως αν δεν δεχθεί το «κούρεμα» στις καταθέσεις, οδηγεί την Κύπρο εκτός της ευρωζώνης.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι Βρετανοί ανακοίνωσαν σχέδιο επαναπατρισμού υπηκόων του Ηνωμένου Βασιλείου σε περίπτωση που η κατάσταση τεθεί «εκτός ελέγχου».

Όπως φαίνεται η νύχτα θα είναι μακρά.



0 σχόλια :

Blogger Template by Clairvo