Κορυφώνεται το δράμα της "διάσωσης" της Κύπρου - Εκβιάζουν οι δανειστές! Εντός ή εκτός ευρώ;

Στις Βρυξέλλες αναμένεται να παιχτεί η τελευταία πράξη του δράματος όπου με τη συνεδρίαση του Eurogroup αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις για την "διάσωση" της κυπριακής οικονομίας.

Ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης αναχωρεί στις 07:15 (ώρα Ελλάδας) με ειδική πτήση για τις Βρυξέλλες, όπου θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης.

Σε γραπτή δήλωσή του, ο κ. Στυλιανίδης τονίζει ότι «οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πολύ λεπτή φάση. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και τα περιθώρια πολύ ασφυκτικά».

Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι το γεγονός ότι απομένουν λίγες μόνο ώρες μέχρι τη λήξη της προθεσμίας για την αποφυγή κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος στην Κύπρο, καθώς όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, αν δεν υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup, τότε η ΕΚΤ θα διακόψει τα κεφάλαια έκτακτης ανάγκης στις κυπριακές τράπεζες προκαλώντας κατάρρευση της οικονομίας οδηγώντας ενδεχομένως τη χώρα εκτός ευρωζώνης.

Μετά τη μία το βράδυ ολοκληρώθηκε η μαραθώνια συνεδρίαση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, την οποία συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης της Κύπρου με τους δανειστές της.

Στη διάρκεια της συνεδρίας οι πολιτικοί αρχηγοί έτυχαν και ενημέρωσης από την αντιπροσωπεία της τρόικας η οποία βρίσκεται στην Κύπρο.

Στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης θα συνοδεύεται από τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, τον υπουργό Οικονομικών κ. Μιχάλη Σαρρή και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Χρήστο Στυλιανίδη.
Τον πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη θα πλαισιώνει ομάδα διευθυντικών στελεχών της Κεντρικής Τράπεζας και του υπουργείου Οικονομικών.

Ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης έχει προγραμματισμένες συναντήσεις με ευρωπαίους αξιωματούχους, καθώς και με τη διευθύντρια του ΔΝΤ κα Κριστίν Λαγκάρντ.

Στις 19:00 είναι προγραμματισμένη η έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup με αποκλειστικό θέμα τη δανειακή σύμβαση με την Κύπρο.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες οι αρχηγοί των κομμάτων θα βρίσκονται σε διαρκή συνεδρίαση στο προεδρικό μέγαρο και θα διαβουλεύονται με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.
Χθες, φαίνεται να παρουσιάστηκε εμπλοκή στη συμφωνία τρόικας- Κύπρου καθώς η εκπρόσωπος του ΔΝΤ που συμμετείχε στη συνάντηση με τους κυβερνητικούς εκπροσώπους της Κύπρου στο Προεδρικό Μέγαρο, προέβαλε νέες απαιτήσεις.

Σύμφωνα με το κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων ΚΥΠΕ, το ΔΝΤ ζήτησε να ενσωματωθεί η Λαϊκή Τράπεζα στην Τράπεζα Κύπρου, φοβούμενη «νομική εμπλοκή». Πρόκειται για μια εξέλιξη που μπλόκαρε όπως όλα δείχνουν την οριστικοποίηση της συμφωνίας μεταξύ της κυπριακής κυβέρνησης και της τρόικα, η οποία προέβλεπε την επιβολή τέλους 20% για τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου και τέλους 4% για καταθέσεις του ίδιου ποσού στις άλλες τράπεζες.

Νωρίτερα ωστόσο, υψηλόβαθμος Κύπριος αξιωματούχος, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση συμφώνησε με την τρόικα στο θέμα αυτό.

Ο αξιωματούχος -που ζήτησε να μην κατονομαστεί- ανέφερε πως η κυπριακή πρόταση για άντληση πόρων από την εθνικοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, πρόταση στην οποία διαφώνησε η Γερμανία, δεν θα αποτελέσει μέρος του σχεδίου για τη συγκέντρωση σχεδόν 6 δισεκατομμυρίων ευρώ που απαιτούνται για να εξασφαλίσει η Λευκωσία τη σύναψη μιας συμφωνίας διεθνούς δανεισμού.

0 σχόλια :

Blogger Template by Clairvo