"Φωτιές" (στον Πούτιν) ανάβει ο Γκορμπατσόφ: "Η Ρωσία οδεύει σε τέλμα!"

Ο τελευταίος ηγέτης της ΕΣΣΔ Μιχαήλ Γκορμπατσόφ προειδοποίησε ότι πρόκειται να ξεσπάσουν νέες πολιτικές ταραχές στη Ρωσία εάν δεν υπάρξει εκδημοκρατισμός της κοινωνίας, παρά τις επιτυχίες που όπως είπε σημειώνει ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στην καταστολή των διαφωνούντων.

Ο Γκορμπατσόφ, οι πολιτικές του οποίου —η περεστρόικα (‘αναδιάρθρωση’) και η γκλάσνοστ («διαφάνεια»)— δεν αποδείχθηκαν επαρκείς για να εμποδίσουν την διάλυση της σοβιετικής ένωσης, έχει εκφράσει ανοικτά τη συμπάθειά του προς τους διαδηλωτές της ανερχόμενης μεσαίας τάξης, που μεταξύ άλλων καταγγέλλουν την εκλογική νοθεία και την διαφθορά του πολιτικού συστήματος.

«Οι αρχές έχουν καταφέρει να καταπνίξουν το κύμα των διαδηλώσεων για λίγο, αλλά τα προβλήματα δεν έχουν εξαφανιστεί. Εάν όλα παραμείνουν ως είχαν, (οι διαδηλώσεις) θα κλιμακωθούν», επισήμανε ο Γκορμπατσόφ σε μια διάλεξή του, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.


«Αυτό σημαίνει ότι θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μια νέα προσπάθεια από τη ρωσική κοινωνία να προχωρήσει σε έναν αληθινό εκδημοκρατισμό, και αυτή θα έχει ιστορική σημασία», πρόσθεσε.


Η τοποθέτηση του Γκορμπατσόφ, που παραμένει ενεργός πολιτικά στα 82 του χρόνια κι ανήκει στην ομάδα των εκδοτών της εφημερίδας Νόβαγια Γκαζέτα, σημειώνεται καθώς ο Πούτιν, ο οποίος εξελέγη για μια τρίτη προεδρική θητεία πριν από ένα χρόνο, προσπαθεί το τελευταίο διάστημα να ενισχύσει την εξουσία του.


Ο Πούτιν μοιάζει να προτιμά αντί να εμπλακεί σε διάλογο με τους αντιπάλους του να τους περιθωριοποιεί, ενώ παράλληλα χρησιμοποιεί μια ρητορική για θέματα εξωτερικής πολιτικής που μοιάζει να έχει στόχο την δημιουργία ατμόσφαιρας ενός έθνους που τελεί υπό πολιορκία. Πρόσφαυα θέσπισε ένα βραβείο για τους «ήρωες της εργασίας», που σε αρκετούς θύμισε τη σοβιετική εποχή, ενώ διέταξε έκτακτα στρατιωτικά γυμνάσια στην Μαύρη Θάλασσα.


Ο Γκορμπατσόφ είπε πως θεωρεί ότι η Ρωσία οδεύει σε τέλμα. «Έχουμε φτάσει στο ίδιο σημείο που βρισκόμασταν όταν διακόψαμε την περεστρόικα. Η πολιτική μετατρέπεται όλο και περισσότερο σε απομίμηση. Χρειαζόμαστε ένα νέο σύστημα για την διακυβέρνηση της χώρας», υποστήριξε.


0 σχόλια :

Blogger Template by Clairvo