Και μετά το...μνημόνιο, τί; Χρηματοδότηση στόπ;

Το think tank "Οpen Europe" γράφει στο αποκαλυπτικό άρθρο-ανάλυση «έχουμε τις γερμανικές εκλογές το Σεπτέμβριο και κανένας δεν θέλει να έχει αυτή τη συζήτηση τώρα για το πώς θα χρηματοδοτηθεί η Ελλάδα τα επόμενα τρία ή τέσσερα χρόνια. Επομένως θέλουν να κερδίσουν λίγο χρόνο μέχρι μετά από τις εκλογές».

Και συνεχίζει: "Θα καταλήξουν σε κάποια συμφωνία αλλά είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα είναι εκτός τροχιάς στο πρόγραμμά της για άλλη μία φορά και είναι μόνο ζήτημα χρόνου προτού ανοίξει ένα νέο χρηματοδοτικό κενό.

Μια τέτοια συμφωνία ήλθε τελικά το βράδυ της Δευτέρας.

Πόσα θα εκταμιευθούν και πότε;

Η ευρωζώνη θα παράσχει 2,5 δισ. ευρώ αυτό το μήνα και 500 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο, ενώ οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης θα παράσχουν 1,5 δισ. ευρώ μια 500 εκατ. ευρώ την ίδια στιγμή, απελευθερώνοντας τα κέρδη τους από τη συμμετοχή τους στα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Αυτό θα πρέπει να δώσει στην Ελλάδα αρκετό ρευστό ώστε να καλύψει τα κόστη και να πληρώσει το ομόλογο των 2,2 δισ. ευρώ που λήγει τον Αύγουστο.

Η κλιμακωτή πληρωμή των 6,8 δισ. ευρώ θα επιτρέψει στην ευρωζώνη να επιβάλει περισσότερους όρους, που σημαίνει ότι θα μπορούσε να καθυστερήσει τις μελλοντικές δόσεις εάν η Ελλάδα δεν τηρήσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων

Το ΔΝΤ θα συνεδριάσει αργότερα αυτό το μήνα όπου αναμένεται να απελευθερώσει την επόμενη δόση των 1,8 δισ. ευρώ από την πλευρά της.

Η κλιμακωτή πληρωμή των 6,8 δισ. ευρώ θα επιτρέψει στην ευρωζώνη να επιβάλει περισσότερους όρους, που σημαίνει ότι θα μπορούσε να καθυστερήσει τις μελλοντικές δόσεις εάν η Ελλάδα δεν τηρήσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

Μόλις ολοκληρωθεί αυτός ο γύρος χρηματοδότησης, η Ελλάδα θα έχει λάβει περίπου 208 δισ. ευρώ από τα συνολικά 246 δισ. ευρώ που έχουν δεσμευτεί.

Τι χρειάζεται να κάνει η Ελλάδα;

Η συμφωνία έρχεται με αυστηρούς όρους για την Ελλάδα (όπως πάντα), ιδίως σε ό,τι αφορά τις μειώσεις δημοσίων υπαλλήλων, όπου η Ελλάδα φαίνεται να έχει μείνει πολύ πίσω. Πρέπει να βάλει σε καθεστώς κινητικότητας 12.500 δημοσίους υπαλλήλους μέσα στις επόμενες εβδομάδες (εκεί θα λαμβάνουν μειωμένο μισθό και θα απολυθούν σε ένα χρόνο εάν δεν βρεθεί για αυτούς μια νέα θέση).

Στην κορυφή όλων, το βασικό αναπάντητο ερώτημα παραμένει, πώς θα χρηματοδοτηθεί η Ελλάδα μόλις λήξει η διάσωση;

Αυτός ο αριθμός πρέπει να διπλασιαστεί μέχρι το τέλος του έτους, ενώ 15.000 πρέπει να απολυθούν μέχρι το τέλος του 2014.

Η Ελλάδα πρέπει επίσης να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα, να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή και να βελτιώσει την είσπραξη φόρων. Αυτό είναι προφανώς ευκολότερο να λέγεται από το να γίνει και είναι στόχος από την αρχή, χωρίς πολλές λεπτομέρειες για το πώς αυτή τη φορά θα είναι διαφορετικά.

Πρέπει να κλείσει το χρηματοδοτικό κενό στον ΕΟΠΠΥ, το οποίο ανέρχεται περί τα 1 δισ. ευρώ. Ξανά, χωρίς λεπτομέρειες για το πώς και πότε ακριβώς αυτό θα κλείσει.

Αναπάντητα ερωτήματα

Στην κορυφή όλων, το βασικό αναπάντητο ερώτημα παραμένει, πώς θα χρηματοδοτηθεί η Ελλάδα μόλις λήξει η διάσωση; Η ευρωζώνη έχει ήδη δεσμευτεί για περαιτέρω βοήθεια 11 δισ. ευρώ (απίθανο να είναι με τη μορφή άμεσων κεφαλαίων) για το 2014 και 2015 αν και ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί από πού θα προέλθουν. Ο επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem απέρριψε αυτές τις ανησυχίες λέγοντας «εάν υπάρχει ένα χρηματοδοτικό κενό, αυτό θα είναι στο τέλος του 2014, που θα μας επιτρέψει να έχουμε άπλετο χρόνο για να το αντιμετωπίσουμε», κάτι που παρείχε μικρή ανακούφιση δεδομένων των καθυστερήσεων στην αντιμετώπιση άλλων προβλημάτων της ευρωζώνης.

Μπορεί η κυβέρνηση στα αλήθεια να προωθήσει όλες αυτά τα μέτρα με την ισχνή της πλειοψηφία; Αναμένουμε ότι πιθανώς θα μπορέσει να το κάνει (οριακά), αλλά θα είναι το πρώτο πραγματικό τεστ για το νέο συνασπισμό και θα αποτελέσει ένα καλό παράδειγμα για το πώς θα προχωρήσει στους επόμενους μήνες.

Τα ερώτηματα για την Ελλάδα παραμένουν μεγάλα, δεν είναι ξεκάθαρο ότι θα είναι σε θέση να προωθήσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις του δημοσίου τομέα, έχοντας αποτύχει πολλές φορές στο παρελθόν.

Τι συμβαίνει με την κλειστή ΕΡΤ; 

Αυτό παραμένει ασαφές. Είναι σημαντικό όχι μόνο για πολιτικούς λόγους αλλά επίσης, από τη στιγμή που οι 2.600 εργαζόμενοι θα μπορούσαν να παράσχουν μια μεγάλη ώθηση προς την επίτευξη των στόχων για τις μειώσεις των δημοσίων υπαλλήλων ( ο πραγματικός λόγος πίσω από το κλείσιμο υποψιαζόμαστε ότι ήταν αυτός από την αρχή).

Άλλη μια βασική πτυχή του πρόσφατου χρηματοδοτικού κενού ήταν η απροθυμία των εθνικών κεντρικών τραπεζών να μετακυλίσουν τη συμμετοχή τους στα ελληνικά ομόλογα (μειώνοντας ως εκ τούτου το ποσό που η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει). Δεν είναι σαφές εάν αυτό έχει γίνει ή θα γίνει, αν και τα σχόλια από στελέχη χθες το πρωί υποδηλώνουν ότι ίσως να μην έχει οριστικοποιηθεί.

Άλλη μία συμφωνία πολύ παρόμοια με τις συνήθειες γραμμές τύπου λεφτά έναντι μεταρρυθμίσεων. Τα ερώτημα για την Ελλάδα παραμένουν μεγάλα, δεν είναι ξεκάθαρο ότι θα είναι σε θέση να προωθήσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις του δημοσίου τομέα, έχοντας αποτύχει πολλές φορές στο παρελθόν. Λαμβάνοντας υπόψη τα χλιαρά σχόλια από την Τρόικα, φαίνεται ότι ακόμη και αυτοί αναμένουν να άνοίξει σύντομα ένα άλλο χρηματοδοτικό κενό.

Εν τω μεταξύ, καθώς το τέλος της διάσωσης πλησιάζει, το θεμελιώδες ζήτημα το οποίο η ευρωζώνη έχει αποφύγει για κάποιο καιρό –πώς θα χρηματοδοτηθεί η Ελλάδα για την επόμενη δεκαετία- θα χρειαστεί να το αντιμετωπίσει".


Blogger Template by Clairvo