Oι Αμερικανοι εκλεισαν τη πόρτα οριστικά(;) στον ...γονυπετή Σαμαρά!

Δεν θα υπάρξει συνάντηση με τον Πρόεδρο Ομπάμα. - Ανησυχία από την αναβάθμιση των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας.

Επιβεβαιώνεται περίτρανα η εκτίμηση ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο τους από το 1974.

Η επίσημη εκδοχή από τις ΗΠΑ για το γεγονός ότι δεν θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα με τον Πρωθυπουργό κ. Σαμαρά, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, που είχε προγραμματιστεί, του τελευταίου στις ΗΠΑ, είναι ότι δεν βρέθηκε κενή ημερομηνία.

Την ίδια ώρα ο Τούρκος Πρωθυπουργός κ. Ερντογάν έγινε δεκτός, με ιδιαίτερη επισημότητα και εγκαρδιότητα στο Λευκό Οίκο ενώ η Ουάσιγκτον φρόντισε να καταστήσει σαφές, σε όλους τους τόνους, τη σημασία που αποδίδει στην επίσκεψή του.

Οι ΗΠΑ θέλουν να εξομαλύνουν τις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ στην περιοχή και έχουν ρίξει όλο το βάρος τους προς αυτή την κατεύθυνση και ήδη υπάρχουν τα πρώτα αποτελέσματα.

Η Αθήνα παρακολουθεί αμήχανη τις εξελίξεις και με εμφανή ανησυχία. Παρά τις εργώδεις και κοπιώδεις προσπάθειες του κ. Αβραμόπουλου, η Ουάσιγκτον εμφανίζεται ιδιαίτερα ψυχρή απέναντι στον Πρωθυπουργό κ. Σαμαρά και την ελληνική πολιτική τάξη, την οποία έχει κατατάξει, στη μεγάλη της πλειοψηφία, στην επιρροή του Βερολίνου.

Οι Αμερικανοί θεωρούν ότι η πολιτική λιτότητας που έχει επιβάλλει η Γερμανία στην Ευρώπη, συνιστά κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία αλλά και για το εθνικό τους νόμισμα. Τη δυσαρέσκεια και τη διαφωνία τους την έχουν εκφράσει πολλές φορές, σε υψηλό επίπεδο.

Έμπειροι διπλωματικοί κύκλοι θεωρούν ότι τα δύσκολα βρίσκονται μπροστά μας και αναφέρονται στην οριοθέτηση της ΑΟΖ, που οι ΗΠΑ θέλουν να γίνει σε συνεργασία με την Τουρκία και όχι με μονομερείς ενέργειες.

Οι ίδιοι κύκλοι θεωρούν λάθος την επιλογή του Μαξίμου να ακυρώσει το ταξίδι του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, όπου θα μιλούσε στο Παγκόσμιο Φόρουμ της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής. Εκτιμούν ότι ήταν μια σπασμωδική αντίδραση, τη ώρα που η Ελλάδα έχει ανάγκη τη στήριξη του Ισραήλ.

Την ίδια στιγμή, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Αβραμόπουλος, ο μοναδικός ίσως πολιτικός που οι ΗΠΑ θεωρούν αξιόπιστο συνομιλητή, προσπαθεί να ξαναστήσει γέφυρες με την Ουάσιγκτον.


0 σχόλια :

Blogger Template by Clairvo