Δεν υπάρχει μαγνητική καταιγίδα, λέει ο Διονύσης Σιμόπουλος, διευθυντής του Πλανηταρίου

Πλήρως καθησυχαστικοί για τις τυχόν επιπτώσεις που μπορεί να είχε μια ισχυρή ηλιακή γεωμαγνητική καταιγίδα για την Ελλάδα εμφανίζονται οι Έλληνες επιστήμονες, οι οποίοι αν και παραδέχονται ότι υπήρχε όντως έντονη δραστηριότητα στον Ήλιο, σε καμία περίπτωση δεν υπήρξαν -ούτε θα υπάρξουν- επιπτώσεις για τη χώρα. 




«Κουταμάρες», χαρακτήρισε τις σχετικές φήμες ο διευθυντής του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, Διονύσης Σιμόπουλος και τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμία μαγνητική καταιγίδα», ενώ ανέφερε ότι κακώς δημιουργήθηκε το όλο θέμα από αναρμόδια πρόσωπα.
 Όπως ανέφερε, το μόνο αξιοσημείωτο που συνέβη πρόσφατα, ήταν μια έξαρση της ηλιακής δραστηριότητας στις 13 Μαΐου, χωρίς κάποια επίπτωση για τη Γη ή την Ελλάδα ειδικότερα, στις περίπου τρεις μέρες που χρειάστηκαν τα φορτισμένα σωματίδια του ήλιου για να φθάσουν στον πλανήτη μας.
 Όπως μας ανέφερε ο κύριος Σιμόπουλος: » Εάν ο Ήλιος είχε το μέγεθος μιας μπάλας του μπάσκετ, τότε η Γη θα είχε το μισό μέγεθος που έχει ένα στραγάλι. Τώρα φανταστείτε 10 γήπεδα του μπάσκετ κατά μήκος το ένα δίπλα στο άλλο. Εάν τοποθετήσουμε την μπάλα του μπάσκετ (τον Ήλιο) στην μία άκρη του πρώτου γηπέδου τότε το στραγάλι (η Γη) θα βρισκόταν στην άλλη άκρη του 10ου γηπέδου.

Νομίζετε ότι θα είχε σημασία εάν βρισκόσουν στην Ελλάδα (πάνω στο στραγάλι) ή σε όποια άλλη χώρα (πάνω στο στραγάλι) εάν η μπάλα (ο Ήλιος) εκτόξευε κάποια ηλιακή έκλαμψη; Γι’ αυτό η συμβουλή μου είναι απλή: «μην τσιμπάτε»! Από την πλευρά του ο καθηγητής Διαστημικής Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Δαγκλής χαρακτήρισε «σαχλαμάρες» τα περί μαγνητικής καταιγίδας μολονότι, όπως εξήγησε, το 2013 είναι ένα έτος έξαρσης του ήλιου, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες για μαγνητικές καταιγίδες φέτος.
 Για «παρεξήγηση» κάνει λόγο ο καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος και διευθυντής του Εργαστηρίου Αστροφυσικής καθώς και του Αστεροσκοπείου του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ξενοφών Μουσάς, ο οποίος τόνισε ότι ούτε στο μέλλον δεν πρόκειται η Ελλάδα να επηρεαστεί από μια τέτοιου είδους καταιγίδα. Σύμφωνα με τον κ. Μουσά, η Ελλάδα είναι μακριά από τους μαγνητικούς πόλους της Γης και αυτό την προστατεύει ενώ όπως πρόσθεσε ο ήλιος βρίσκεται σιγά- σιγά στην καθοδική πορεία του κύκλου του.
 Εκτίμησε, δε, ότι ακόμα κι αν, αργότερα φέτος, υπάρξουν έντονες ηλιακές εκρήξεις, είναι απίθανο αυτές να επηρεάσουν τη χώρα. Τέλος, ο Κώστας Αλυσσανδράκης, καθηγητής Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων διαβεβαίωσε, με ανακοίνωσή του, ότι «Καμία επίσημη πρόγνωση ή προειδοποίηση για ενδεχόμενη έντονη μαγνητική καταιγίδα δεν υπάρχει, ούτε υπήρξε για το προηγούμενο διάστημα, παρά μόνον μικρές διαταραχές συμπληρώνει, τέλος, ο καθηγητής Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Κώστας Αλυσσανδράκης. Αφού προσθέτει, μάλιστα, πως πρέπει να τονίσουμε ότι γεωμαγνητικές καταιγίδες που μπορεί να επιδράσουν στην ανθρώπινη δραστηριότητα είναι αρκετά σπάνιες» καταλήγει ότι «εντυπωσιάζει, βέβαια, η ανευθυνότητα με την οποία τέτοια τερατολογήματα παράγονται και διαδίδονται».

0 σχόλια :

Blogger Template by Clairvo