Ευρώπη και Ελλάδα σε βαρύ χειμώνα με τους ηγέτες να μιλούν για "άνοιξη"



 Η εισαγόμενη αισιοδοξία προκαλεί την αίσθηση ότι η κυβέρνηση κερδίζει πόντους. Οι σύμμαχοί της διαφημίζουν ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο, ότι η χώρα έχει σταθεροποιηθεί, μάλιστα η Μέρκελ σε μια προσπάθεια να διαφημίσει την ΄΄επιτυχία΄΄ του νεοφιλελεύθερου πειράματος, δήλωσε ότι η ανεργία μειώνεται.




του Ν. Τόσκα

Πριν αλέκτωρ λαλήσει ανακοινώθηκε η άνοδος της ανεργίας σε όλο το νότο, στην αιχμή φυσικά εμείς. Άρχισαν αντιδράσεις από τη γερμανική διανόηση που βλέπει ότι η Γερμανία οδηγείται στην απομόνωση, κάτι που εναγώνια απέφευγε ο ιδρυτής της Μπίσμαρκ (απέφυγε τη σύγκρουση με την Αγγλία), ο μεταπολεμικός καγκελάριος Αντενάουερ (απέφυγε τις διαφωνίες με τους δυτικούς) αλλά και ο Κόλ που φρόντισε να διατηρήσει τις ισορροπίες παρά την επανένωση της χώρας του με μεθόδους κεραυνοβόλου πολέμου.
 Στη σύνοδο των G20 οι αμερικανοί άρχισαν το κονσέρτο των αντιδράσεων για τη λιτότητα στην Ευρώπη, που δεν οδηγεί πουθενά. Οι αντιδράσεις στην Πορτογαλία διογκώνονται ενώ νέα μέτρα ανακοινώνονται για τον επόμενο χρόνο. Οι γαλλικές πωλήσεις αυτοκινήτων τον Μάρτιο ήταν κατά 16% χαμηλότερες από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα. Ακόμη και σοσιαλδημοκρατικοί κύκλοι μιλούν για μέτωπο των νοτίων.
 Οικονομολόγοι στην Ιρλανδία που μέχρι χθες στήριζαν το μνημόνιο δεν βλέπουν λύσεις σε αυτό το δρόμο. Σοσιαλδημοκράτες στη Γαλλία αντιδρούν. Η βιομηχανική παραγωγή στην Ιταλία έχει πέσει κατά 25% τα τελευταία πέντε χρόνια. Το ποσοστό ανεργίας στους νέους ηλικίας 25 και κάτω στην Ισπανία, κυμαίνεται στο 57%. Η Ιταλία προσπαθεί να ισορροπήσει για να σώσει ότι μπορεί. Ο Ρομπάϊ δηλώνει χθες ότι ΄΄η υπομονή στη λιτότητα εξαντλείται΄. 
Οι βόρειες χώρες μαζεύουν το χρυσό τους και ετοιμάζουν την τελική γραμμή άμυνας του κάστρου τους μια και οι εξωτερικές γραμμές στην περιφέρεια δεν τους εμπνέουν εμπιστοσύνη και η μετατροπή της Ευρώπης σε προτεκτοράτα μέσω ελέγχου των θεσμών φαίνεται ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο από όσο διαθέτουν.
 Η μαζική καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων εργασίας επηρεάζει μαζικά και το ίδιο το κεφάλαιο, το οποίο αναγκάζεται να μετακινηθεί υπό συνθήκες άκρατης πίεσης. Οι χώροι που παλιότερα διέθετε έχουν ΄΄στερέψει΄΄ και όπως αναφέρει ο Ντέιβιντ Χάρβεϊ έχουν μείνει μόνο η Αφρική, η Μέση Ανατολή και η κεντρική και νότια Ασία, περιοχές όμως που δεν παρέχουν γρήγορη απόδοση ή ενέχουν μεγάλους κινδύνους όπως αποδεικνύει η έλλειψη σταθερότητας μετά τις αραβικές ανοίξεις. Επιπλέον έχουν ΄΄στερέψει΄΄ ή μειωθεί οι καινοτομίες και το χρηματιστικό κεφάλαιο απειλείται με ελέγχους και κουρέματα σε μια προσπάθεια συμμαζέματος και συσσώρευσής του εκεί που υπάρχει η παραγωγή ή τα κέντρα ελέγχου.
 Όπως έγραφε η Χάνα Άρεντ η διαδικασία συσσώρευσης χρειάζεται την δομή μιας ΄΄απεριόριστης Εξουσίας΄΄ για να προστατεύει την ΄΄απεριόριστη ιδιοκτησία΄΄ και έτσι έρχεται η μείωση της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών. Αρχίζει η αμφισβήτηση των βασικών ελευθεριών του καπιταλιστικού συστήματος, της κατοχής και ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίων, της μεταπολεμικής συναίνεσης των κοινωνικών δυνάμεων, των κρατικών εγγυήσεων ασφαλιστικών ταμείων και τραπεζών.
 Η κυβέρνηση ανίκανη να στρέψει την οικονομία και να επιλύσει βασικά προβλήματα, στρέφεται καθημερινά όλο και περισσότερο στον αυταρχισμό και τη βίαιη αντιμετώπιση των συμπτωμάτων των κοινωνικών προβλημάτων. Η αντιπολιτευόμενη αντιμνημονιακή πλευρά (κύρια ΣΥΡΙΖΑ) δεν διαθέτει ακόμη επαρκή ενιαία πολιτική γραμμή ούτε βασικό και ρεαλιστικό πρόγραμμα και σφιχτή οργανωτική δομή ενώ οι ΑΝΕΛ παρά τις καλές προθέσεις υστερούν σε πρόγραμμα κοινωνικών θέσεων.
 Η κυβέρνηση πιστεύει ότι ροκανίζοντας το χρόνο θα κουρέψει η Μέρκελ μέρος του χρέους σαν ανταπόδοση της πειθήνιας συμπεριφοράς προς αυτήν. Δεν ενδιαφέρεται για την ανεργία ούτε για τη μαζική καταστροφή του μεγαλύτερου μέρους της κοινωνίας. 
Πιστεύει ότι η διάσωση των τραπεζών θα σώσει και την κοινωνία. Καλοί μαθητές, κακό αποτέλεσμα!! Έχει κακούς συμμάχους, συμβούλους και πάτρονες την πιο κρίσιμη ώρα για την πατρίδα. Απ΄ ότι φαίνεται τα πράγματα δεν αλλάζουν προς το καλύτερο μέχρι το φθινόπωρο. Η δυστυχία είναι ότι μεγάλα τμήματα των κοινωνιών έχουν αδρανοποιηθεί. Και τι κάνουμε; Μέχρι το χειμώνα ή καλού-κακού μέχρι το φθινόπωρο θα πρέπει να έχουν ανασυνταχθεί οι δημοκρατικές δυνάμεις και τα μέτωπα που θέλουν την αλλαγή. 
Μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν δρομολογηθεί οι όποιες συμμαχίες του νότου. Μέχρι τότε οι οικονομικοί δείκτες που τόσο ΄΄σέβονται΄΄ οι κυρίαρχοι κύκλοι δεν μπορεί να πηγαίνουν καλά με την εφαρμοζόμενη πολιτική των συρρικνούμενων ΑΕΠ και της διευρυμένης λιτότητας. Οι συσπειρώσεις των πατριωτικών-δημοκρατικών δυνάμεων που θα προκαλέσουν κοινωνικές αλλαγές μπορεί να υλοποιηθούν μέχρι τότε.
 Όπως αναφέρει ο Ν. Κοτζιάς στο νέο εξαιρετικό βιβλίο του ΄΄Ελλάδα Αποικία Χρέους-Ευρωπαϊκή Αυτοκρατορία και Γερμανική πρωτοκαθεδρία΄΄ ΄΄ο πυρήνας του ελληνικού προβλήματος δεν είναι οικονομικός και πολύ λιγότερο νομισματικός. Είναι πάνω από όλα πολιτικός και ως τέτοιο γεγονός και σε αυτό το επίπεδο πρέπει να απαντηθεί. Η πάλη για δημοκρατία στο εσωτερικό, πρέπει να συνδυαστεί για μια Ευρώπη της δημοκρατίας, της ισοτιμίας, των δικαιωμάτων του πολίτη΄΄. Αλλιώς, μας περιμένει εξαθλίωση, επιστροφή στο 19ο αιώνα και σημαντικές γεωπολιτικές ήττες μέσω των σκληρότερων μορφών εκμετάλλευσης των ΄΄αποικιών – χρέους΄΄ καθώς και πολεμικών συγκρούσεων ή άλλων μορφών βίας που μπορεί να αγγίξουν και την ίδια την Ευρώπη.



0 σχόλια :

Blogger Template by Clairvo